Tunca-Forum

Full Version: Hangi leke nasıl çıkarılır?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.


Hangi leke nasıl çıkarılır?


Kirli çamaşırlarınızı çamaşır makinenize yerleştirdiniz, çok güvendiğiniz deterjanı hazneye döktünüz ve makineyi çalıştırdınız, Yıkama bittiğinde ise çamaşırlarınızda var olan lekenin çıkmadığını gördünüz. Leke çıkarmak için pratik bilgileri bilmediğiniz takdirde böyle durumlarla karşılaşmanız olası. Önemli olan leke çıkarma püf noktaları hakkında bilgi sahibi olmanız ve leke, çamaşırlarınıza ya da tekstil ürünlerinize yerleşmeden gerekli işlemi yapmanız. Peki, hangi leke nasıl çıkar?

Çikolata Lekesi Nasıl Çıkar?

Çikolatayı afiyetle yerken bir parçasını giysinize döktünüz ve bir süre bunu fark etmediniz. Şimdi, en zor çıkan lekeler arasında yer alan çikolata lekesinin giyeceklerinizde kalmaması için yapmanız gerekenleri sıralayalım.

    Öncelikle bir bez ya da kâğıt havluyla fazla çikolatayı silmelisiniz. Bunu yaparken fazla bastırmamalı ve nazik bir şekilde hareket etmelisiniz.
    Giyecekten çikolata lekesi çıkarırken yapılan en büyük yanlışlardan biri, lekeye sıcak su uygulamaktır. Oysa bu, lekenin kalıcı olmasına neden olabilir. Giysiye muslukta, lekenin ters yönüne doğru soğuk su tutmalı ve fazla çikolatanın akmasını sağlamalısınız.
    Ardından sıvı çamaşır deterjanını ya da leke çıkarıcıyı, lekenin üzerine uygulamalı ve yaklaşık 10 dakika bekletmelisiniz.
    Giysiyi soğuk su dolu bir kovanın içerisine, leke çıkarıcıyı silmeden koymalı ve 15 dakika bekletmelisiniz. Bu süreçte birkaç kere lekeyi nazikçe ovabilirsiniz.
    Durulamanın ardından giysiyi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
    Leke çıkmazsa giyeceği kurutmamalı ve ütülememeli; aynı işlemi bir kez daha uygulamalısınız.
    Çikolata lekesini halıdan çıkarmak için öncelikle çikolatanın katılaşmasını sağlamalısınız. Bunun için buz torbasını, çikolatanın üzerine koyabilirsiniz. Çikolata katılaştıktan sonra halıdan kazımalı ve halıyı süpürgeyle temizlemelisiniz. Ardından deterjanlı ılık su ile lekeyi dıştan içe doğru hafifçe ovmalısınız. Duru su ile temizleme işlemini gerçekleştirdikten sonra kuru bir bezle ıslaklığı alabilirsiniz.


Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağ lekesi, en çok karşılaşılan zorlu lekelerden biri. Peki, yağ lekesi nasıl geçer?

    Yağ lekesini çıkarmak için en etkili yöntemlerden biri, talk pudrası kullanmaktır. Yağ yeni dökülmüşse pudrayı lekenin üzerine serpmeli ve yağı çekene kadar beklemelisiniz.
    Ardından temiz bir bezi pudranın üzerine koymalı ve orta dereceye ayarlanmış ütü ile ütülemelisiniz. Ütü, pudrayı kuruttuğunda yağlı pudrayı silkebilir, giysiyi temiz bir fırçayla hafifçe ovalayabilir ve ardından çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
    Pudra uygulamasını, yapıları uygunsa halı ya da koltuklarınız için de kullanabilirsiniz. Ütüleme işleminin ardından alanı aroma içermeyen bulaşık deterjanlı su ile ovalayabilir ve su ile duruladıktan sonra kuru bezle nemini alabilirsiniz.

Kahve ve Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Sohbetlerin eşlikçisi çay ve kahve özellikle şekerli ise döküldüğünde leke bırakabilir. Peki, çay ve kahve lekesi nasıl geçer?

    Kahve/çay dökülen giysinizi ters çevirerek soğuk suyun altına tutmalısınız.
    Ardından sıvı çamaşır deterjanını lekenin üzerine döküp nazikçe ovalamalısınız. Su ile duruladıktan sonra lekenin geçtiğini görebilirsiniz. Eğer leke geçmediyse lekeli bölgeyi ılık suda yaklaşık yarım saat bekletebilirsiniz.
    Kahve ya da çay lekesini halıdan çıkarmak için havlu kâğıtla fazla sıvıyı aldıktan sonra bir ölçü beyaz sirke ile bir ölçü duru suyu karıştırabilir ve bir bezle lekeli bölgeyi silebilirsiniz. Duru su ile sildikten sonra leke kaldığını görürseniz aynı işlemi bir kez daha uygulayabilirsiniz.
    Kurumuş kahve ve çay lekesini çıkarmak için ise giysinizi yarım saat ılık suda beklettikten sonra lekenin üzerine karbonat serpebilir ve temiz bir diş fırçası ile bölgeyi ovup giyeceği su ile durulayabilirsiniz.



Meyve Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

Özellikle bir bebeğiniz varsa ona meyve püresi yedirirken ya da meyve suyu içirirken bu lekeyle çok kez karşı karşıya kalabilirsiniz! Bu aşamada vişne lekesi gibi lekelerin nasıl çıkarılacağı ise en çok sorulan soruların başında geliyor. Şimdi, meyve suyu leke çıkarma tekniklerini paylaşalım.

    Çoğu leke gibi meyve suyu lekesinde de önemli olan hemen müdahale etmek. Fakat eğer meyve suyu kurumuşsa lekeli yerlere gliserin döktükten sonra beklemeli ve bol duru su ile yıkamalısınız.
    Eğer giysinize yeni dökülmüş meyve lekelerini yok etmek istiyorsanız bu noktada kumaş çok hassas değilse sabunlu sudan yardım alabilirsiniz. Lekeli bölgeyi ılık su ile yıkadıktan sonra giyeceği, sabunlu su dolu bir kovaya yerleştirebilirsiniz. Ardından lekeli bölgeyi çitilemeli ve duru su ile yıkamalısınız. Eğer leke bu işlem sonucunda geçmezse sabunlu suyun içerisinde limon sıkıp işlemi tekrarlayabilirsiniz.



Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Kan lekesi, en zorlu lekeler arasında yer alıyor. Hatta çoğu kişi “Hangi lekeler çıkmaz?” sorusunun cevabı olarak kan lekesini belirtiyor. Peki, kan lekesini çıkarmak için nasıl bir yöntemden yararlanmalısınız?

    Taze kan lekesini çıkarmak, kurumuş kan lekesini çıkarmaktan daha kolaydır. Eğer bir tekstil ürününüze ya da giysinize kan damladıysa ürünün üzerindeki fazla kanı bir peçeteyle aldıktan sonra soğuk suya tutmalısınız. Ardından lekeli bölgeye bir sıvı deterjan döküp çitileyebilirsiniz. Bu işlemin ardından üründe sarımsı bir leke kalırsa soğuk suyun içerisine birkaç damla amonyak damlatarak lekeden kurtulabilirsiniz.
    Kurumuş kan lekesinden kurtulmanın yolu ise oksijenli sudur. Lekeli bölümü soğuk suya tuttuktan sonra eczanelerden temin edebileceğiniz oksijenli suyu, lekeye uygulayabilirsiniz. Yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra bölgeyi duru su ile silebilir ya da yıkayabilirsiniz. Bu yöntemi giysilerin yanı sıra koltuk, halı gibi eşyada da uygulayabilirsiniz.
    Ayrıca beyaz renkte olan ve hassas olmayan kumaşlardaki kan lekeleri için çamaşır suyundan da yardım alabilirsiniz. Renkli kumaşlarda bu yöntemin ürüne zarar verebileceğini unutmamalısınız.



Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

Ev içinde en korkulan lekelerden biri olan mum lekesi halıdan nasıl çıkar, giysilerden nasıl geçer, cevaplayalım.

    Pek çok lekenin aksine mum döküldüğünde hemen müdahale etmemeli ve mumun kurumasını beklemelisiniz.
    Mum tamamen kuruduktan sonra fazla mumu bölgeden çitileyerek ya da kazı(Zeker) çıkarabilirsiniz. Burada kumaşa ya da ürüne zarar vermemek için dikkatli davranmalısınız.
    Ardından kalan mum lekesini yok etmek için beyaz renkte bir peçeteden ya da havlu kâğıttan yardım alabilirsiniz. Leke bir giyside ise havlu kâğıdı, lekenin altına ve üstüne; bir koltukta ya da halıda ise sadece üstüne yerleştirmelisiniz.
    Ütünüzü orta derecede ısıtmalı ve havlu kâğıdın üzerinde gezdirmelisiniz. Bu işlem, üründeki mumun havlu kâğıda yapışmasını sağlayacaktır.
    Bu uygulamanın ardından mum lekesi kaldıysa lekeli bölümü hafif nemlendirmeli ve ardından karbonat ile ovmalısınız. İşlemin ardından alanı duru su ile yıkayıp temizleyebilirsiniz.



Deodorant Lekesi Nasıl Çıkar?

Günlük kişisel bakımın olmazsa olmazları arasında yer alan deodorant, özellikle beyaz ve renkli çamaşırlarda sarımsı bir ize neden oluyor. Deodorant lekesini çıkarmak için kullanabileceğiniz yöntemi uygulamak ise oldukça kolay.

    3 kaşık karbonat ile 1 kaşık suyu karıştırarak macun haline getirmelisiniz.
    Getirdiğiniz bu karışımı lekeli bölgelere sürmeli, çitilemeli ve birkaç saat bekletmelisiniz.
    Lekeli bölgeleri su ile duruladıktan sonra giysinizi yıkayabilirsiniz.
    Bu arada deodorant kalıntılı giysinizi ne kadar hızlı şekilde yıkarsanız leke kalması ihtimali de o kadar az olacaktır.

Fondöten Lekesi Nasıl Çıkar?

Kıyafete bulaştığında çoğu zaman zor giderilen fondöten lekesini çıkarmak için birkaç yöntemden yardım alabilirsiniz.

    Fondötenin fazlasını bir peçete yardımıyla dağıtmadan almalısınız. Ardından beyaz sirke ve su karışımını lekeli noktaya döküp ovalayabilir ve duru suyla yıkayabilirsiniz. Bu işlemi fondöten lekesini halıdan çıkarmak için de uygulayabilirsiniz.
    Fazla fondöteni peçeteyle aldıktan sonra lekenin üzerine traş köpüğü sıkıp giysiyi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.



Oje Lekesi Nasıl Çıkar?

“Oje lekesi kumaştan ve halıdan nasıl çıkar?” sorusunun cevabı sayesinde bu zorlu lekeden kurtulabilirsiniz.

    Eğer oje, bir kumaşa damlamışsa bir pamuğa az miktarda aseton dökmelisiniz. Ojenin döküldüğü kumaşın altına kalın bir havlu kağıt koymalı ve asetonlu pamuğu, ovalamadan ojenin döküldüğü yere bastırmalısınız. Bu uygulamada havlu kâğıdı ve asetonlu pamuğu sık sık değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz. Ardından aseton kurumadan giysiyi çamaşır makinesinde yıkamalısınız.
    Oje eğer halıya döküldüyse kumaşta uygulanan işlemi uygulayabilirsiniz. Bir başka yöntem ise saç spreyi kullanmaktır. Ojenin döküldüğü alana saç spreyi sıkmalı ve fazlalığı, havlu kâğıtla almalısınız. Bu işlemi birkaç kez uygulayarak başarılı olabilirsiniz.

Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

En korkulan lekelerden biri olan mürekkep lekesini de farklı yöntemlerden yararlanarak çıkarabilirsiniz.

    Mürekkep bir yere bulaştığında sıcak su ile temas ettirmeden bir havlu kâğıt yardımıyla fazla mürekkebi çekmelisiniz. 1 çorba kaşığı mısır nişastasını ve 1 çorba kaşığı beyaz sirkeyi karıştırıp lekeli alana sürmeli ve yaklaşık 3 saat beklemelisiniz. Bu karışım, mürekkebi çekecektir. Lekenin oluştuğu bölgeye sıvı deterjan uygulayarak çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Halıdaki mürekkep lekesini çıkarmak için ise süt ve nişastayı karıştırıp aynı uygulamayı yapabilirsiniz.
    “Kurumuş mürekkep lekesi nasıl çıkar?” sorusunun cevabı ise saf alkoldür. Lekeli ürünün altına kullanmadığınız bir havlu koymalı ve lekeli alana az miktarda saf alkol dökmelisiniz. İşlem sırasında sürekli olarak havlunun kuru bölümünü kullanmaya özen göstermelisiniz. Mürekkebi akıttıktan sonra giysiyi su ile durulamalı ve yıkamalısınız. Mürekkep lekesini çıkarmak sabır ister. Bu nedenle yıkama sonrasında leke çıkmazsa çamaşır kurumadan aynı işlemi tekrar uygulamalısınız.

Leke çıkarma ipuçları sayesinde lekelerden kurtulmanız mümkün!