09-25-2024, 06:00 AM
Fotoğrafçılık ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Fotoğraf çekmek profesyonel olarak yapılabildiği gibi hobi olarak da yapılabilen bir eylemdir. Amaç ne olursa olsun doğru fotoğrafı çekebilmek için bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken belirli kurallar vardır. Çünkü fotoğrafçılık gelişigüzel bir biçimde her gördüğünü kayıt altına almak değildir. Bir konunun, bir olayın veya bir anın en etkili şekilde yansıtılabilmesini amaçlar. Bunun yapılabilmesi için de önemli olan fotoğraf makinesinin kalitesi değil, fotoğrafı çeken kişinin bilgi ve yorumudur.
Hobi olarak çekilen fotoğraflarda fotoğrafçılık kurallarına fazla dikkat edilmez. Amaç, hatırlanmak istenen güzel bir anı saklamak, ilginç bir durumu kayıt altına almaktır. Bir hobi olarak yapılan eylemden keyif almak ve rahatlamak ilk hedeftir. Profesyonel amaçlarla yapılan fotoğraf çekme işinde ise doğru fotoğrafı çekebilmek için genel kurallara uygun davranmak daha önemlidir. Ancak genel kabul gören bu kurallar, hiçbir şekilde değiştirilemeyen katı sınırları belirtmez. Fotoğrafçı kendi bakış açısını yansıtmakta özgürdür. Bir kuralı bozduğu için öznel yaklaşımdan vazgeçilmesi beklenemez. Fotoğrafı bir sanat haline getiren de bu özelliğidir.
Yazımızın devamında fotoğrafçılık ile ilgili genel bilgileri verdikten sonra, daha iyi fotoğraflar çekmek isteyen kişiler için bilinmesi gereken bazı önerileri sıralayacağız. Böylece ister hobi amaçlı olsun ister profesyonel amaçla olsun bu işi daha bilinçli yaparak gelişim sağlamak için neler yapılabileceğine değineceğiz.
Fotoğrafçılık Nedir?
Fotoğrafçılık, kişinin dış dünyada gördüklerini, bu alandaki bilgilerini ve özgün bakış açısını da kullanarak belirli teknikler yardımıyla görsel materyallere dönüştürmesidir. Aynı zamanda fotoğraf, kendi içerisinde pek çok farklı türü bulunan bir sanat alanıdır. Fotoğrafçı kullanması gereken işlevsel uygulamalar nedeniyle bir zanaatkar olarak kabul edilebilir. Fotoğraf da estetik değerleri ile bir sanat ürünüdür.
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğrafçılık ile ilgili teknik bir açıklama yapmak gerekirse şöyle söylenebilir: Fotoğraf makinesi kullanımı ile ışığın makinenin sahip olduğu hassas yüzey üzerinde görüntü oluşturacak şekilde kontrol edilmesidir. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi, ilk fotoğraftan dijital çağa kadar fotoğrafın kontrol edilmesi ışığın kontrolü ile mümkün olmaktadır. Çünkü fotoğraf çekmek aslında makine içerisine düşen ışığın seçilmesidir. Görüntüyü, fotoğrafı çekilen nesneden yansıyan ve ortamda bulunan ışık ile sensörün buluşması oluşturur.
İçinde bulunduğumuz dijital çağa uygun olarak geliştirilen dijital fotoğraf makinelerinde ise görüntü sensörü elektroniktir. Bu makinelerde görüntü oluşumu, vizörden geçen ışığın sensör üzerindeki pikseller üzerine elektrik yüklenmesi sonucunda işlenmesi ile olur. Sensörler fotoğraf oluşumunda algılayıcı ortam olarak görev yapar. Eski tip film kullanan fotoğraf makinelerinde ise algılayıcı ortam kullanılan filmin kendisidir. Görüntü film üzerinde işlenir. Fotoğrafçılar ise makinenin ayarlarını ve lens özelliklerini kontrol ederek görüntüyü ve ışık miktarını ayarlarlar. Bunun için fotoğraf çekiminde kullanılan temel kavramları öğrenmek oldukça önemlidir.
Fotoğrafçılık Türleri Nelerdir?
Fotoğrafçılık zaman içerisinde gelişerek dijital çağa kadar süregelmiştir. Bu gelişim, her geçen gün daha da gelişmiş makinelerin ve yardımcı araçların üretilmesiyle devam etmektedir. Değişim ve gelişim ile birlikte fotoğrafın farklı türleri ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan fotoğraf türleri de doğal olarak fotoğrafçılığın farklı türlerinin oluşmasını sağlamıştır. Genel kapsamıyla üç aşamada fotoğraf türleri değerlendirilebilir.
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğraf türlerinden ilki monokrom fotoğraftır. Bu fotoğraf türü klasik siyah beyaz fotoğraftır. Renkli fotoğrafın kullanılmaya başlamasından sonra da kullanılmaya devam etmiştir. Düşük maliyeti ve fotoğraflarda klasik havayı yaratması açısından tercih edilmektedir. Dijitalleşme ile, çekilen fotoğraflara dijital ortamlarda siyah beyaz efekti verilebilmektedir. Fotoğrafın monokrom çekiminden çok bu tarz efektlerin kullanımı günümüzde daha yaygındır.
Renkli fotoğraf ise 19. yy. ortalarında icat edilmiştir. Bu türün ilk örnekleri uzun pozlama ile çok uzun sürelerde çekilen fotoğraflardır. Işığa duyarlı olarak oluşturulan hassas yüzeylerin, fotoğraflanmak istenen alan karşısında saatlerce hatta günlerce bekletilmesi ile bu fotoğraf denemeleri gerçekleştirilmiştir. Ancak renkleri beyaz ışığın etkisiyle kalıcı olamamıştır. Üç renk ayrımı ilkesini kullanarak kalıcı renkli ilk fotoğraf 1861 yılında çekilmiştir. Renkli fotoğrafçılık, kullanılan yöntemlerde farklılıklar olsa da devam eden bir türdür.
Günümüzde de yaygın olarak uygulanan son tür dijital fotoğrafçılık olmuştur. İlk dijital makine 1975 yılında Kodak mühendisi Steven Sasson ve beraberindeki teknisyenler tarafından geliştirilmiştir. Bu makineler, klasik fotoğraf filmi yerine daha kaliteli sonuçlar veren dijital görüntü algılayıcılarını kullanmıştır. Ortaya çıkan fotoğraf ise dijitaldir. Böylece işlenmesi, saklanması ve paylaşılması oldukça kolaylaşmıştır. Fotoğrafçıları film maliyetlerinden de kurtararak önemli bir yenilik sağlamıştır.
Doğa Fotoğrafçılığı
Doğa fotoğrafçılığı, manzara, yaban hayatı, hayvanlar, bitkiler gibi doğa malzemelerini konu edinen fotoğrafçılık dalı. Doğa fotoğrafçılığı, belgesel fotoğrafçılık olup usulüne göre kayıtlandırıldığında flora ve fauna tespit çalışmalarında görüntü belge olarak kullanılabilir.
Moda Fotoğrafçılığı
Moda fotoğrafçılığı, giysi ve diğer moda öğlerin gösterilmesiyle ilgilenen bir fotoğraf sanatı türüdür. Moda fotoğrafçılığı sanatı, reklamlar veya Vogue, Vanity Fair, Allure gibi moda dergilerine yön vermiştir. Zaman içinde giysiler ve modanın, egzotik mekanlar ve hikâyeler içinde değeri arttıkça, Moda fotoğrafçılığı kendi estetiği içinde gelişmiştir.
Kuş Fotoğrafçılığı
Kuş fotoğrafçılığı, doğa fotoğrafçılığından kuşları gözlemleyen özel fotoğrafçılık dalıdır. Kuş fotoğrafçılığında diğer fotoğrafçılık dallarında kullanılan standart lensler yerine Teleobjektifler kullanılır. Fotoğrafçılık tekniği açısından en zor dallardan biridir. Zaman, sabır ve pahalı ekipman gerektirir. Çekilecek güzel bir fotoğraf için saliseler içinde doğru ayarları yapıp, odaklayıp, net bir şekilde fotoğrafı oluşturmak gerekir.
Kuş fotoğrafçılığı "doğa fotoğrafçılığı" kategorisinde değerlendirilir.Kuş fotoğrafçılığı konsantrasyon,sabır ve dikkat gerektiren bir fotoğrafçılık dalıdır.İyi bir kuş fotoğrafçısı ekipmanını iyi tanımalı,sınırlarını bilmeli ve fotoğrafçılığın temel kurallarını uygulayabilmelidir.Kuş fotoğrafı çekmek anlık bir şeydir bu yüzden fotoğrafçı her yönüyle kendini işine verirse ortaya güzel fotoğraflar çıkar.
Aşağıda kuş fotoğrafçılarının en yoğun kullandığı ekipmanların bir listesi vardır:
1)Fotoğraf makinesi
Fotoğraf makinalarının birçok çeşidi vardır,ve fotoğrafçı çekmek istediği fotoğrafa göre fotoğraf makinasını alır,kuş fotoğrafı çekecek bir kimsenin alacağı makinanın takip yeteneği yüksek bir fotoğraf olmalıdır. Fotoğraf makinalarındaki “sürekli netleme†yöntemi (AI Servo – continuous focus – AF-C vb) makinadan makinaya farklılık gösterir.Bir kuşun av anı çok hızlıdır ve o an kuşu insan gözüyle takip edip o anı yakalamak imkânsızdır,bunu için fotoğraf makinasıyla seri çekim yapılmalıdır ve seri çekim yapılabilmesi için saniyede en az 3-5 kare çeken bir makinayla çekim yapılmalıdır.Eğer ki fotoğrafçı süzülen bir kuşu çekmek istiyorsa onun için bu özellikler çok da önemli değildir.
2)Süper Tele Objektifler
Eğerki bir kuş fotoğrafı çekmek istiyorsanız dar açılı bir objektife sahip olmalısınız yani bir teleobjektife.Bu tür objektiflerde titreme çok olacağı için tripod kullanılması gerekli olabilir.
3)Flaş
Flaşın kullanılması tavsiye edilmesede doğru kullanıldığında güzel fotoğraflar çekilmesine yardımcı olur.Çektiğiniz konu kuş olduğunda bazı durumlar kaçınılmaz hale gelir,kuşlar çoğu zaman sizden uzakta dallar arasında,olumsuz şartlarda meydana çıkarlar.Flaşların makinanın perde hızını “flaş uyum hızıâ€na sınırlamak gibi bir yan etkisi vardır ve fazla ışıkta bu hız çok düşük kalabilir. Bu yüzden flaş kullanımı aşırı dikkat ve tecrübe gerektiren bir durumdur.
4)Flaş Uzatmaları
Kuş fotoğrafçılarının çoğu odak uzaklığı "300 mm" ve süper tele objektifler kullanırlar,ancak flaşlar bu kadar uzun aralıklarda etkisini gösteremezler.Bunun için flaşın önünde, deniz fenerlerinde kullanılan “fresnel mercek†denilen ve ışığı toplayarak bir noktaya güçlü bir şekilde göndermeye yarayan “uzatmalar†kullanılır.Bunlar sayesinde flaş ışığının etkisi dağılmaz ve 20m etkisini gösterebilir.
5)Tele konvertörler
Kuşlara yaklaşmak çok zor olduğu için bazen objektiflerinde yetersiz olduğu zamanlarda tele konvertörler kullanılır,kullanıldığında netsizlik olası bir şeydir ama bazen işe yarayabiliyor.Çok uzak mesafelerde detay kaybına yol açabilen bu TC ler 15-20m mesafede çok iyi sonuçlar verir ve TC siz çektiğiniz fotoğraflarda elde edemeyeceğiniz detayları alabilmenizi sağlar. Yan etkilerinden en önemlisi, içeri giren ışığın azalmasıdır. Bu da perde hızının düşmesi ve netleme hızının azalmasına neden olur. Bu nedenle kullandığınız fotoğraf makinasının netleme yeteneği ne kadar üst düzeydeyse TC kullanımı o kadar başarılı olur. TC kullanırken genellikle 400 asa ve üzeri kullanmak, perde hızının makul düzeylerde kalmasını sağlar.
6)Monopod
Arazide gezerken tripod taşımak çoğu zaman yorucu olduğunda devreye monopodlar girer,monopodlar tripodlara göre daha hafif daha aktifdir,ve netsiliğin önüne geçebilir.Ama kullanımının en büyük nedeni hafifliği ve kullanım kolaylığıdır.
7)Kamuflaj
Kuşlara yaklaşmanın en yaygın yoludur, Fotoğrafçı üzerine örttüğü bir kamuflaj ağın altında bekler ve kuşların kendini farketmeden yaklaşmasını umar. Eğer doğru yerdeyse bu bekleyişin ödülü büyük olabilir. Bu tekniği kullanarak kuşlara çok yaklaşabilir ve hatta makro objektiflerle bile kuş fotoğrafı çekebilirsiniz.
Hamile Fotoğrafçılığı
Hamile fotoğrafçılığı, gebeliğin son dönemini gösteren görece olarak yeni fotoğrafçılık dalı. Portre Fotoğrafçılığının bir alt kategorisidir. Bebeklerin fotoğraflarının çekilmesi hamilelikte başlamış olur. Bu dönemde çekilen fotoğraflar Annenin bebeğini nasıl beklediğini gösterdiği için önemlidir.
Toplulumuzda yakın geçmişe kadar hamile fotoğrafları bir tabu idi. Ancak 1991'de Demi Moore'un Vanity Fair dergisine 7 aylıkken verdiği pozdan sonra kültürümüzde hamile fotoğrafına bakış açısında bir değişim meydana geldi. Bu fotoğraf toplumun hamile vucudunun güzelliğini fark etmesini sağladı. Ayrıca Hamilelik Fotoğrafları kadınların kendilerini en kötü hissettikleri dönemde gerçekte ne kadar estetik olduklarını görmelerini sağlar.
Dijital Fotoğraf Manipilasyon teknolojileri sayesinde; gebelerin kendilerini güzel hatırlamaları için göbek çatlakları gibi istenmeyen unsurlar temizlenerek estetik fotoğraflar ortaya konulması mümkün olmuştur. Günümüzde hamilelik fotoğrafları konusunda uzmanlaşma başlamıştır.
7 ve 8. Aylar en uygun zamanlardır. Göbek çok fazla büyük değil ancak yine de belirgin olmalıdır. Eğer anne adayı ikiz bebek bekliyorsa 6. ayda çekim daha uygundur.
Ev ve stüdyonun bir arada olması tercih edilmelidir. Çünkü hamilelik fotoğraflarında anne adayının kendini rahat hissedebilmesi diğer fotoğrafçılık dallarına göre daha kritik önem taşır. Gebelik kadının vucudunda birçok ani değişikliğe neden olur. 3. trimester (27-40. haftalar arası) vucut ağırlığı diz ve bel ağrılarına neden olduğu için hamilelerin stüdyo ortamında rahat etmesi imkânsızdır. İdrara sık çıkma ihtiyacı gibi zorluklar dolayısı ile evde çalışmak daha kolaydır.
Fotoğrafçılık İçin Bilmeniz Gerekenler
Fotoğrafçılık alanında kendini geliştirmek isteyen ve bu işi bilinçli bir şekilde yaparak, estetik açıdan daha doğru fotoğraflar çekmek isteyen kişilerin dikkate alması gereken önerileri 5 madde halinde sıralayacağız.
Eğitim Almayı İhmal Etmeyin
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğrafçılık herkes tarafından yapılabilir bir iş gibi görünse de eğitim alınmadığında gelişim göstermek ve başarılı olabilmek mümkün değildir. Bu nedenle bilinmesi gereken ilk şey eğitimin gerekliliğidir. Öyle ki bu alanda lisans bölümlerinin dışında yüksek lisans eğitimleri veren üniversiteler bile bulunmaktadır.
Akademik açıdan konu ile ilgilenmek istemeyenler için online eğitimler oldukça önemlidir. Eğer fotoğraf çekmek ile ilgili temel bilgileri öğrenmek isterseniz Fotoğrafçılık Eğitimi alabilirsiniz. Bu eğitim fotoğraf çekmeyi hobi olarak gören kişiler için uygun olacaktır. Ancak kendisini bu alanda daha fazla geliştirmek isteyen ve fotoğraf çekimi için önemli ögelerin nasıl kullanıldığını detaylı bir biçimde öğrenmek isteyen kişiler için İleri Seviye Fotoğrafçılık Eğitimi önerilmektedir. Enstitü bünyesinde verilen bu eğitimleri değerlendirmek sizi bu alanda önemli seviyelere çıkaracaktır.
Sürekli Yeni Fotoğraflar Çekin
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğraf çekimi konusunda gelişim göstermek için sürekli olarak fotoğraf çekmek gerekir. Gerekli eğitimleri alarak öğrendiğiniz temel terimleri ancak uygulama ile kavrayabilirsiniz. Hangi ışıkta hangi diyafram değeri kullanılır ya da hangi durumlarda enstantane hızı nasıl ayarlanır gibi sorulara hızlıca cevap verebiliyor olmak gerekir. Çünkü, yakalayabileceğiniz muhteşem fotoğraf karesi için bazen çok hızlı davranmanız gerekebilir. Makinenin manuel modunda gelişim sağlamak sürekli fotoğraf çekmek ile mümkün olur.
Fotoğrafın Öznel Bir Ürün Olduğunu Unutmayın
Fotoğraf çekerken bu alanda kendisini kanıtlamış usta fotoğrafçıların fotoğraflarını incelemek ve onları taklit etmek gelişiminize olumlu katkı sağlayabilir. Ancak en iyi fotoğrafların kişinin kendi bakış açısını yansıtan fotoğraflar olduğunu unutmayın. Fotoğraf bir sanattır. Bir fotoğrafı değerli bir sanat ürünü haline getiren de kullanılan makine değil fotoğrafçının özgün yaklaşımıdır. Bu nedenle fotoğraf çekerken kuralları sınır olarak kabul etmeyin ve kendi denemelerinizi yaparak kompozisyon oluşturmaktan kaçınmayın.
Fotoğraf Makinesi ve Ekipmanları Hakkında Bilgiler Edinin
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğraf çekerken kullanılan makineleri ve yardımcı ekipmanları bilmek, farklı koşullar altında yapılacak çekimler için nelerin kullanılması gerektiği konusunda yardımcı olur. Sahip olduğunuz makineyi çok iyi tanıyın ancak bununla yetinmeyin. Farklı özellikleri ve geliştirmeleri bulunan pek çok fotoğraf makinesi olduğunu unutmayın. Fotoğrafçılık, bir ressamın tuval ve fırça seçimleri gibi, ekipmanların doğru kullanılmasını da gerektiren bir iştir.
Fotoğraflarınızı Paylaşın ve Fikir Alın
Çektiğiniz fotoğrafları internet ortamında paylaşmaktan ve eleştirilmekten çekinmeyin. Bunun için sıklıkla kullanılan fotoğrafçılık forumlarında değerlendirme bölümlerini kullanabilirsiniz. Bu bölümlerde fotoğraflarınızı paylaşarak, alanda bilgili diğer kişilerin yorumlarını alabilirsiniz. Ayrıca paylaşılan diğer fotoğrafları inceleyerek farklı bakış açılarını keşfedebilirsiniz. Böylece eksik olduğunuz yönlerinizi fark ederek kendinizi geliştirebilirsiniz.
Fotoğrafçılık nedir?
Bir kişinin çevresindeki gözle görülebilen objeleri veya konuları kendi teknik ve estetik donanımına göre yorumlayarak fotoğraflamasına denir. Bu işlemi yapmak için fotoğraf makineleri kullanılır. Profesyonel olarak ya da hobi amaçlı yapılabilmektedir.
Fotoğraf çekiminde kullanılan fotoğrafçılık terimleri nelerdir?
Fotoğraf çekerken ışığı ve dolayısıyla görüntüyü kontrol edebilmek için bazı terimler kullanılır. Bunlardan en önemlileri diyafram, enstantane ve ISO olmaktadır. Ayrıca lens uzunluğu, harici ve dahili flash, netleme gibi terimler de kullanılmaktadır.
Fotoğrafçılık yapmak için en önemli şey nedir?
Pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da en önemli olan şey eğitim almaktır. Fotoğraf çekimi, koşullara ve şartlara göre pek çok değişkeni içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle, teknik açıdan pozlaması doğru yapılmış fotoğraflar çekmek için konuya hâkim olmak gerekir.
Fotoğraf çekmek profesyonel olarak yapılabildiği gibi hobi olarak da yapılabilen bir eylemdir. Amaç ne olursa olsun doğru fotoğrafı çekebilmek için bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken belirli kurallar vardır. Çünkü fotoğrafçılık gelişigüzel bir biçimde her gördüğünü kayıt altına almak değildir. Bir konunun, bir olayın veya bir anın en etkili şekilde yansıtılabilmesini amaçlar. Bunun yapılabilmesi için de önemli olan fotoğraf makinesinin kalitesi değil, fotoğrafı çeken kişinin bilgi ve yorumudur.
Hobi olarak çekilen fotoğraflarda fotoğrafçılık kurallarına fazla dikkat edilmez. Amaç, hatırlanmak istenen güzel bir anı saklamak, ilginç bir durumu kayıt altına almaktır. Bir hobi olarak yapılan eylemden keyif almak ve rahatlamak ilk hedeftir. Profesyonel amaçlarla yapılan fotoğraf çekme işinde ise doğru fotoğrafı çekebilmek için genel kurallara uygun davranmak daha önemlidir. Ancak genel kabul gören bu kurallar, hiçbir şekilde değiştirilemeyen katı sınırları belirtmez. Fotoğrafçı kendi bakış açısını yansıtmakta özgürdür. Bir kuralı bozduğu için öznel yaklaşımdan vazgeçilmesi beklenemez. Fotoğrafı bir sanat haline getiren de bu özelliğidir.
Yazımızın devamında fotoğrafçılık ile ilgili genel bilgileri verdikten sonra, daha iyi fotoğraflar çekmek isteyen kişiler için bilinmesi gereken bazı önerileri sıralayacağız. Böylece ister hobi amaçlı olsun ister profesyonel amaçla olsun bu işi daha bilinçli yaparak gelişim sağlamak için neler yapılabileceğine değineceğiz.
Fotoğrafçılık Nedir?
Fotoğrafçılık, kişinin dış dünyada gördüklerini, bu alandaki bilgilerini ve özgün bakış açısını da kullanarak belirli teknikler yardımıyla görsel materyallere dönüştürmesidir. Aynı zamanda fotoğraf, kendi içerisinde pek çok farklı türü bulunan bir sanat alanıdır. Fotoğrafçı kullanması gereken işlevsel uygulamalar nedeniyle bir zanaatkar olarak kabul edilebilir. Fotoğraf da estetik değerleri ile bir sanat ürünüdür.
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğrafçılık ile ilgili teknik bir açıklama yapmak gerekirse şöyle söylenebilir: Fotoğraf makinesi kullanımı ile ışığın makinenin sahip olduğu hassas yüzey üzerinde görüntü oluşturacak şekilde kontrol edilmesidir. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi, ilk fotoğraftan dijital çağa kadar fotoğrafın kontrol edilmesi ışığın kontrolü ile mümkün olmaktadır. Çünkü fotoğraf çekmek aslında makine içerisine düşen ışığın seçilmesidir. Görüntüyü, fotoğrafı çekilen nesneden yansıyan ve ortamda bulunan ışık ile sensörün buluşması oluşturur.
İçinde bulunduğumuz dijital çağa uygun olarak geliştirilen dijital fotoğraf makinelerinde ise görüntü sensörü elektroniktir. Bu makinelerde görüntü oluşumu, vizörden geçen ışığın sensör üzerindeki pikseller üzerine elektrik yüklenmesi sonucunda işlenmesi ile olur. Sensörler fotoğraf oluşumunda algılayıcı ortam olarak görev yapar. Eski tip film kullanan fotoğraf makinelerinde ise algılayıcı ortam kullanılan filmin kendisidir. Görüntü film üzerinde işlenir. Fotoğrafçılar ise makinenin ayarlarını ve lens özelliklerini kontrol ederek görüntüyü ve ışık miktarını ayarlarlar. Bunun için fotoğraf çekiminde kullanılan temel kavramları öğrenmek oldukça önemlidir.
Fotoğrafçılık Türleri Nelerdir?
Fotoğrafçılık zaman içerisinde gelişerek dijital çağa kadar süregelmiştir. Bu gelişim, her geçen gün daha da gelişmiş makinelerin ve yardımcı araçların üretilmesiyle devam etmektedir. Değişim ve gelişim ile birlikte fotoğrafın farklı türleri ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan fotoğraf türleri de doğal olarak fotoğrafçılığın farklı türlerinin oluşmasını sağlamıştır. Genel kapsamıyla üç aşamada fotoğraf türleri değerlendirilebilir.
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğraf türlerinden ilki monokrom fotoğraftır. Bu fotoğraf türü klasik siyah beyaz fotoğraftır. Renkli fotoğrafın kullanılmaya başlamasından sonra da kullanılmaya devam etmiştir. Düşük maliyeti ve fotoğraflarda klasik havayı yaratması açısından tercih edilmektedir. Dijitalleşme ile, çekilen fotoğraflara dijital ortamlarda siyah beyaz efekti verilebilmektedir. Fotoğrafın monokrom çekiminden çok bu tarz efektlerin kullanımı günümüzde daha yaygındır.
Renkli fotoğraf ise 19. yy. ortalarında icat edilmiştir. Bu türün ilk örnekleri uzun pozlama ile çok uzun sürelerde çekilen fotoğraflardır. Işığa duyarlı olarak oluşturulan hassas yüzeylerin, fotoğraflanmak istenen alan karşısında saatlerce hatta günlerce bekletilmesi ile bu fotoğraf denemeleri gerçekleştirilmiştir. Ancak renkleri beyaz ışığın etkisiyle kalıcı olamamıştır. Üç renk ayrımı ilkesini kullanarak kalıcı renkli ilk fotoğraf 1861 yılında çekilmiştir. Renkli fotoğrafçılık, kullanılan yöntemlerde farklılıklar olsa da devam eden bir türdür.
Günümüzde de yaygın olarak uygulanan son tür dijital fotoğrafçılık olmuştur. İlk dijital makine 1975 yılında Kodak mühendisi Steven Sasson ve beraberindeki teknisyenler tarafından geliştirilmiştir. Bu makineler, klasik fotoğraf filmi yerine daha kaliteli sonuçlar veren dijital görüntü algılayıcılarını kullanmıştır. Ortaya çıkan fotoğraf ise dijitaldir. Böylece işlenmesi, saklanması ve paylaşılması oldukça kolaylaşmıştır. Fotoğrafçıları film maliyetlerinden de kurtararak önemli bir yenilik sağlamıştır.
Doğa Fotoğrafçılığı
Doğa fotoğrafçılığı, manzara, yaban hayatı, hayvanlar, bitkiler gibi doğa malzemelerini konu edinen fotoğrafçılık dalı. Doğa fotoğrafçılığı, belgesel fotoğrafçılık olup usulüne göre kayıtlandırıldığında flora ve fauna tespit çalışmalarında görüntü belge olarak kullanılabilir.
Moda Fotoğrafçılığı
Moda fotoğrafçılığı, giysi ve diğer moda öğlerin gösterilmesiyle ilgilenen bir fotoğraf sanatı türüdür. Moda fotoğrafçılığı sanatı, reklamlar veya Vogue, Vanity Fair, Allure gibi moda dergilerine yön vermiştir. Zaman içinde giysiler ve modanın, egzotik mekanlar ve hikâyeler içinde değeri arttıkça, Moda fotoğrafçılığı kendi estetiği içinde gelişmiştir.
Kuş Fotoğrafçılığı
Kuş fotoğrafçılığı, doğa fotoğrafçılığından kuşları gözlemleyen özel fotoğrafçılık dalıdır. Kuş fotoğrafçılığında diğer fotoğrafçılık dallarında kullanılan standart lensler yerine Teleobjektifler kullanılır. Fotoğrafçılık tekniği açısından en zor dallardan biridir. Zaman, sabır ve pahalı ekipman gerektirir. Çekilecek güzel bir fotoğraf için saliseler içinde doğru ayarları yapıp, odaklayıp, net bir şekilde fotoğrafı oluşturmak gerekir.
Kuş fotoğrafçılığı "doğa fotoğrafçılığı" kategorisinde değerlendirilir.Kuş fotoğrafçılığı konsantrasyon,sabır ve dikkat gerektiren bir fotoğrafçılık dalıdır.İyi bir kuş fotoğrafçısı ekipmanını iyi tanımalı,sınırlarını bilmeli ve fotoğrafçılığın temel kurallarını uygulayabilmelidir.Kuş fotoğrafı çekmek anlık bir şeydir bu yüzden fotoğrafçı her yönüyle kendini işine verirse ortaya güzel fotoğraflar çıkar.
Aşağıda kuş fotoğrafçılarının en yoğun kullandığı ekipmanların bir listesi vardır:
1)Fotoğraf makinesi
Fotoğraf makinalarının birçok çeşidi vardır,ve fotoğrafçı çekmek istediği fotoğrafa göre fotoğraf makinasını alır,kuş fotoğrafı çekecek bir kimsenin alacağı makinanın takip yeteneği yüksek bir fotoğraf olmalıdır. Fotoğraf makinalarındaki “sürekli netleme†yöntemi (AI Servo – continuous focus – AF-C vb) makinadan makinaya farklılık gösterir.Bir kuşun av anı çok hızlıdır ve o an kuşu insan gözüyle takip edip o anı yakalamak imkânsızdır,bunu için fotoğraf makinasıyla seri çekim yapılmalıdır ve seri çekim yapılabilmesi için saniyede en az 3-5 kare çeken bir makinayla çekim yapılmalıdır.Eğer ki fotoğrafçı süzülen bir kuşu çekmek istiyorsa onun için bu özellikler çok da önemli değildir.
2)Süper Tele Objektifler
Eğerki bir kuş fotoğrafı çekmek istiyorsanız dar açılı bir objektife sahip olmalısınız yani bir teleobjektife.Bu tür objektiflerde titreme çok olacağı için tripod kullanılması gerekli olabilir.
3)Flaş
Flaşın kullanılması tavsiye edilmesede doğru kullanıldığında güzel fotoğraflar çekilmesine yardımcı olur.Çektiğiniz konu kuş olduğunda bazı durumlar kaçınılmaz hale gelir,kuşlar çoğu zaman sizden uzakta dallar arasında,olumsuz şartlarda meydana çıkarlar.Flaşların makinanın perde hızını “flaş uyum hızıâ€na sınırlamak gibi bir yan etkisi vardır ve fazla ışıkta bu hız çok düşük kalabilir. Bu yüzden flaş kullanımı aşırı dikkat ve tecrübe gerektiren bir durumdur.
4)Flaş Uzatmaları
Kuş fotoğrafçılarının çoğu odak uzaklığı "300 mm" ve süper tele objektifler kullanırlar,ancak flaşlar bu kadar uzun aralıklarda etkisini gösteremezler.Bunun için flaşın önünde, deniz fenerlerinde kullanılan “fresnel mercek†denilen ve ışığı toplayarak bir noktaya güçlü bir şekilde göndermeye yarayan “uzatmalar†kullanılır.Bunlar sayesinde flaş ışığının etkisi dağılmaz ve 20m etkisini gösterebilir.
5)Tele konvertörler
Kuşlara yaklaşmak çok zor olduğu için bazen objektiflerinde yetersiz olduğu zamanlarda tele konvertörler kullanılır,kullanıldığında netsizlik olası bir şeydir ama bazen işe yarayabiliyor.Çok uzak mesafelerde detay kaybına yol açabilen bu TC ler 15-20m mesafede çok iyi sonuçlar verir ve TC siz çektiğiniz fotoğraflarda elde edemeyeceğiniz detayları alabilmenizi sağlar. Yan etkilerinden en önemlisi, içeri giren ışığın azalmasıdır. Bu da perde hızının düşmesi ve netleme hızının azalmasına neden olur. Bu nedenle kullandığınız fotoğraf makinasının netleme yeteneği ne kadar üst düzeydeyse TC kullanımı o kadar başarılı olur. TC kullanırken genellikle 400 asa ve üzeri kullanmak, perde hızının makul düzeylerde kalmasını sağlar.
6)Monopod
Arazide gezerken tripod taşımak çoğu zaman yorucu olduğunda devreye monopodlar girer,monopodlar tripodlara göre daha hafif daha aktifdir,ve netsiliğin önüne geçebilir.Ama kullanımının en büyük nedeni hafifliği ve kullanım kolaylığıdır.
7)Kamuflaj
Kuşlara yaklaşmanın en yaygın yoludur, Fotoğrafçı üzerine örttüğü bir kamuflaj ağın altında bekler ve kuşların kendini farketmeden yaklaşmasını umar. Eğer doğru yerdeyse bu bekleyişin ödülü büyük olabilir. Bu tekniği kullanarak kuşlara çok yaklaşabilir ve hatta makro objektiflerle bile kuş fotoğrafı çekebilirsiniz.
Hamile Fotoğrafçılığı
Hamile fotoğrafçılığı, gebeliğin son dönemini gösteren görece olarak yeni fotoğrafçılık dalı. Portre Fotoğrafçılığının bir alt kategorisidir. Bebeklerin fotoğraflarının çekilmesi hamilelikte başlamış olur. Bu dönemde çekilen fotoğraflar Annenin bebeğini nasıl beklediğini gösterdiği için önemlidir.
Toplulumuzda yakın geçmişe kadar hamile fotoğrafları bir tabu idi. Ancak 1991'de Demi Moore'un Vanity Fair dergisine 7 aylıkken verdiği pozdan sonra kültürümüzde hamile fotoğrafına bakış açısında bir değişim meydana geldi. Bu fotoğraf toplumun hamile vucudunun güzelliğini fark etmesini sağladı. Ayrıca Hamilelik Fotoğrafları kadınların kendilerini en kötü hissettikleri dönemde gerçekte ne kadar estetik olduklarını görmelerini sağlar.
Dijital Fotoğraf Manipilasyon teknolojileri sayesinde; gebelerin kendilerini güzel hatırlamaları için göbek çatlakları gibi istenmeyen unsurlar temizlenerek estetik fotoğraflar ortaya konulması mümkün olmuştur. Günümüzde hamilelik fotoğrafları konusunda uzmanlaşma başlamıştır.
7 ve 8. Aylar en uygun zamanlardır. Göbek çok fazla büyük değil ancak yine de belirgin olmalıdır. Eğer anne adayı ikiz bebek bekliyorsa 6. ayda çekim daha uygundur.
Ev ve stüdyonun bir arada olması tercih edilmelidir. Çünkü hamilelik fotoğraflarında anne adayının kendini rahat hissedebilmesi diğer fotoğrafçılık dallarına göre daha kritik önem taşır. Gebelik kadının vucudunda birçok ani değişikliğe neden olur. 3. trimester (27-40. haftalar arası) vucut ağırlığı diz ve bel ağrılarına neden olduğu için hamilelerin stüdyo ortamında rahat etmesi imkânsızdır. İdrara sık çıkma ihtiyacı gibi zorluklar dolayısı ile evde çalışmak daha kolaydır.
Fotoğrafçılık İçin Bilmeniz Gerekenler
Fotoğrafçılık alanında kendini geliştirmek isteyen ve bu işi bilinçli bir şekilde yaparak, estetik açıdan daha doğru fotoğraflar çekmek isteyen kişilerin dikkate alması gereken önerileri 5 madde halinde sıralayacağız.
Eğitim Almayı İhmal Etmeyin
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğrafçılık herkes tarafından yapılabilir bir iş gibi görünse de eğitim alınmadığında gelişim göstermek ve başarılı olabilmek mümkün değildir. Bu nedenle bilinmesi gereken ilk şey eğitimin gerekliliğidir. Öyle ki bu alanda lisans bölümlerinin dışında yüksek lisans eğitimleri veren üniversiteler bile bulunmaktadır.
Akademik açıdan konu ile ilgilenmek istemeyenler için online eğitimler oldukça önemlidir. Eğer fotoğraf çekmek ile ilgili temel bilgileri öğrenmek isterseniz Fotoğrafçılık Eğitimi alabilirsiniz. Bu eğitim fotoğraf çekmeyi hobi olarak gören kişiler için uygun olacaktır. Ancak kendisini bu alanda daha fazla geliştirmek isteyen ve fotoğraf çekimi için önemli ögelerin nasıl kullanıldığını detaylı bir biçimde öğrenmek isteyen kişiler için İleri Seviye Fotoğrafçılık Eğitimi önerilmektedir. Enstitü bünyesinde verilen bu eğitimleri değerlendirmek sizi bu alanda önemli seviyelere çıkaracaktır.
Sürekli Yeni Fotoğraflar Çekin
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğraf çekimi konusunda gelişim göstermek için sürekli olarak fotoğraf çekmek gerekir. Gerekli eğitimleri alarak öğrendiğiniz temel terimleri ancak uygulama ile kavrayabilirsiniz. Hangi ışıkta hangi diyafram değeri kullanılır ya da hangi durumlarda enstantane hızı nasıl ayarlanır gibi sorulara hızlıca cevap verebiliyor olmak gerekir. Çünkü, yakalayabileceğiniz muhteşem fotoğraf karesi için bazen çok hızlı davranmanız gerekebilir. Makinenin manuel modunda gelişim sağlamak sürekli fotoğraf çekmek ile mümkün olur.
Fotoğrafın Öznel Bir Ürün Olduğunu Unutmayın
Fotoğraf çekerken bu alanda kendisini kanıtlamış usta fotoğrafçıların fotoğraflarını incelemek ve onları taklit etmek gelişiminize olumlu katkı sağlayabilir. Ancak en iyi fotoğrafların kişinin kendi bakış açısını yansıtan fotoğraflar olduğunu unutmayın. Fotoğraf bir sanattır. Bir fotoğrafı değerli bir sanat ürünü haline getiren de kullanılan makine değil fotoğrafçının özgün yaklaşımıdır. Bu nedenle fotoğraf çekerken kuralları sınır olarak kabul etmeyin ve kendi denemelerinizi yaparak kompozisyon oluşturmaktan kaçınmayın.
Fotoğraf Makinesi ve Ekipmanları Hakkında Bilgiler Edinin
fotoğrafçılık, fotoğrafçılık nedir, fotoğrafçılık türleri, fotoğrafçılık için, fotoğrafçılık önerileri
Fotoğraf çekerken kullanılan makineleri ve yardımcı ekipmanları bilmek, farklı koşullar altında yapılacak çekimler için nelerin kullanılması gerektiği konusunda yardımcı olur. Sahip olduğunuz makineyi çok iyi tanıyın ancak bununla yetinmeyin. Farklı özellikleri ve geliştirmeleri bulunan pek çok fotoğraf makinesi olduğunu unutmayın. Fotoğrafçılık, bir ressamın tuval ve fırça seçimleri gibi, ekipmanların doğru kullanılmasını da gerektiren bir iştir.
Fotoğraflarınızı Paylaşın ve Fikir Alın
Çektiğiniz fotoğrafları internet ortamında paylaşmaktan ve eleştirilmekten çekinmeyin. Bunun için sıklıkla kullanılan fotoğrafçılık forumlarında değerlendirme bölümlerini kullanabilirsiniz. Bu bölümlerde fotoğraflarınızı paylaşarak, alanda bilgili diğer kişilerin yorumlarını alabilirsiniz. Ayrıca paylaşılan diğer fotoğrafları inceleyerek farklı bakış açılarını keşfedebilirsiniz. Böylece eksik olduğunuz yönlerinizi fark ederek kendinizi geliştirebilirsiniz.
Fotoğrafçılık nedir?
Bir kişinin çevresindeki gözle görülebilen objeleri veya konuları kendi teknik ve estetik donanımına göre yorumlayarak fotoğraflamasına denir. Bu işlemi yapmak için fotoğraf makineleri kullanılır. Profesyonel olarak ya da hobi amaçlı yapılabilmektedir.
Fotoğraf çekiminde kullanılan fotoğrafçılık terimleri nelerdir?
Fotoğraf çekerken ışığı ve dolayısıyla görüntüyü kontrol edebilmek için bazı terimler kullanılır. Bunlardan en önemlileri diyafram, enstantane ve ISO olmaktadır. Ayrıca lens uzunluğu, harici ve dahili flash, netleme gibi terimler de kullanılmaktadır.
Fotoğrafçılık yapmak için en önemli şey nedir?
Pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da en önemli olan şey eğitim almaktır. Fotoğraf çekimi, koşullara ve şartlara göre pek çok değişkeni içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle, teknik açıdan pozlaması doğru yapılmış fotoğraflar çekmek için konuya hâkim olmak gerekir.