Tiryaki Board

Tam Versiyon: Keçi Hakkında Bilgiler Keçi Eti Keçi Sütü Keçi Peyniri Hakkında Bilgiler
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[attachment=198308]

Keçi Hakkında Bilgiler Keçi Eti Keçi Sütü Keçi Peyniri Hakkında Bilgiler

Keçi ya da evcil keçi (Capra aegagrus hircus), boynuzlugiller (Bovidae) familyasının Caprinae alt familyasından Capra aegagrus hircus alt türünü oluşturan çift toynaklılara verilen ad. Evcil keçiler, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da yaşayan yaban keçisinden evcilleştirilmiş olup, insanlar tarafından ilk evcilleştirilen hayvanlardan biridir.[1]

2011 senesinde BM Gıda ve Tarım Örgütü dünyada 924 milyondan fazla keçinin yaşadığını tahmin etmiştir.[2]
Etimoloji ve isimlendirme

Ağrı Dağı'nda Keçiler

Keçi ismi Eski Türkçe keçi anlamına gelen eçkü sözcüğü ile eş kökenlidir. Güneybatı Oğuz dilleri dışında yer alan Türk dillerinde de keçi yerine eçkü ve benzer kelimelerin kullanımı yaygındır.[3] Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir. Oğlak, yavru anlamına gelen Eski Türkçe oġul sözcüğünden +Ak ekiyle türetilmiştir ve teke kelimesinin kökenleri de Eski Türkçeye dayanmaktadır.[4][5]

Yetiştirme ve kullanım

Keçiler sarp yamaçlara rahat tırmanır, patika ve uçurumlar kenarında dolaşmaktan çekinmezler. Bundan dolayı zor geçitlere keçiyolu denir. Taze filiz ve yaprakları severler. Ağaçların büyüme zamanlarında yeni açılgınlarını yediklerinden baharda zararlı olabilirler. Son yıllarda yapılan araştırmalarda ormana zarar verdikleri tezini çürüten bilim insanları vardır.[kaynak belirtilmeli] Aksine ormanın yangına karşı korunmasına katkıda bulunduğuna dair tezler ortaya atılmıştır.[kaynak belirtilmeli] Yaşlı bir erkeğin önderliğinde sürü halinde gezerler. Ancak belirli mevsimlerde belirli alanlarda otlamaları engellenerek zararları engellenip, doğaya katkısından faydalanılabilir.

Keçilerin gebelik süreleri 23 hafta kadardır. Genellikle 1-2 yavru doğururlar. Yavruları kıllı ve gözleri açık doğar. Birkaç saat içinde annelerini takip etmeye başlarlar. Oğlaklar 6 ay içinde erginleşip üreyebilirler. Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.[6][7]

Evcil keçiler sütü, eti, derisi ve tiftiği için beslenir.[8] Keçilerden elde edilen kürke post adı verilir. Genelde keçilerin derileri eldiven, çanta ve ayakkabı yapımında, kılları ve yapağıları ise dokumacılıkta kullanılır. Keçi sütü, inek sütüne oranla az yağlı ancak besleyicidir yüksek oranda kalsiyum barındırır.

Keçi ırkları

300'e yakın farklı keçi ırkı bulunmaktadır.[9] Malta keçisi, boynuzsuz bir keçi cinsidir ve Saanen keçisi ile beraber dünyada en çok süt veren keçi cinslerindendir. Bu keçilerin yıllık laktasyonu 1000 kg civarındadır. Gerdanında memeye benzer iki uzantı mevcuttur. Beyaz ve uzun tüyleriyle dikkat çeken Keşmir ve Ankara keçisi, tiftiği çok beğenilen keçi cinslerindendir.

Türkiye'de kıl keçisi, tiftik keçisi, Kilis keçisi, Halep keçisi, Maltız keçisi ve Saanen keçisi olmak 6-7 çeşit keçi ırkı vardır.[10]

Evcilleştirilmesi ve evrimi

Keçilerin (Capra cinsi) en yakın akrabaları koyun (Ovis), türleridir. Dağ yaşamına adapte olanlar keçileri oluşturacak soya neden olurken dağ eteklerinde yaşayanlar koyunlara evrimleşmiştir.[11] Keçilerin bundan 10.000 yıl önce, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, ilk kez insanlar tarafından yaban keçilerinden evcilleştirildiği kabul edilir.[12] Günümüz Keçilerinin ise İran'da ve Doğu Anadolu'da evcilleştirilmiş olanların soyundan geldiği düşünülmektedir.[13]

Keçi Eti Yenir Mi: Keçi Eti Sağlıklı Mı?

Et, insanların diyetine eklediği besinlerden biridir. Kırmızı veya beyaz et, protein ve mineraller açısından çok zengindir. Ülkemizde en çok tüketilen et çeşitleri, dana, kuzu ve tavuk etidir. Son yıllarda ilgi görmeye başlayan keçi eti ise, Orta Doğu ve Asya mutfağında yaygın olarak tüketilir. En sağlıklı kırmızı etlerden biri olarak kabul edilen keçi eti, diğer etlere göre daha düşük doymuş yağ ve kolesterol içerir. Baharatlarla birlikte pişirildiğinde çok lezzetli olan keçi eti, yenilebilir etlerden biridir.
Keçi eti, keçinin yaşına göre sınıflandırılır. Oğlak eti 4 aylıktan küçük bir hayvanı ifade ederken, yetişkin keçi eti 14 aya kadar olan hayvanlardan elde edilir. Kavurma ve güveçte pişirilen keçi eti yağsızdır. Bu yüzden yumuşaklığını korumak için düşük ısıda pişirmek gerekir.

Keçi Etinin Besin Değeri

85 gram pişmiş keçi eti şunları içerir;

    Kalori: 122 kcal
    Protein: 23 gram
    Yağ: 2.6 gram
    Doymuş yağ: 0,8 gram
    Demir: Günlük değerin %18'i
    B12 vitamini: Günlük değerin %17'si
    Potasyum: Günlük değerin %10'u
    Çinko: Günlük değerin %30'u

Keçi eti, demir, protein, B12 vitamini, potasyum ve çinko bakımından harika bir besin kaynağıdır.

Keçi Etinin Faydaları Nelerdir?

    Keçi eti yağsız olduğu için, daha az kalorilidir ve kilo vermeye yardımcı olabilir.
    Yüksek protein içeriği sayesinde kas gelişimini destekler.
    Doymuş yağ tüketimi, kandaki kötü kolesterolü yükseltir. Bu da kalp krizi ve felç riskini artıran bir faktördür. Keçi etindeki doymuş yağ oranı, diğer etlere göre daha düşüktür.
    Keçi eti, yağsız sığır eti ve tavuk etine göre iki kat fazla demir içerir. Demir, bağışıklığı güçlendirir ve enerji üretimini artırır.
    Keçi eti, hücrelerde enerji üretimi, sinir hücresi işlevi ve kırmızı kan hücresi oluşumunu sağlayan B12 vitamini içerir.
    Potasyum bakımından da zengin olan keçi eti, bu sayede kan basıncını düzenlemeye ve kas hücrelerini korumaya yardımcı olabilir.

Keçi Etinin Zararları Nelerdir?

    Keçi etinin bileşimi, diğer kırmızı etlere göre üstün görünse de, çok fazla kırmızı et tüketimi kanser riskini artırabilir.
    Kırmızı et çok yüksek sıcaklıkta pişirildiğinde, aminlerin (HCA'lar) ve polisiklik aminlerin (PAH'lar) oluşumuna neden olabilir. HCA'lar ve PAH'lar, insanlarda kanser riskini artırdığından şüphelenilen kimyasallardır.
    Keçi etinin güçlü bir tadı vardır. Yağsız olduğu için iyi pişirilmediği takdirde sert olabilir. Düşük sıcaklıklarda pişirmek, lezzetinin çıkmasına yardımcı olur.

Keçi Eti Nasıl Pişirilir?

    Keçi eti, farklı şekillerde pişirilebilir. En yaygın yöntem, güveçte pişirmektir.
    Izgara, kavurma ve tavada kızartma keçi etini pişirmek için deneyebileceğiniz yöntemlerden birkaçıdır.
    Keçi etindeki kaburga, pirzola ve bonfile hızlı pişirmeye uygundur. Kalan kısımlar yavaş yavaş düşük ısıda pişirilmelidir.

Keçi Sütünün Faydaları Nelerdir?

Keçi sütü, dünya nüfusunun büyük çoğunluğu tarafından tercih edilen, protein, yağ, kalori bakımından zengin bir süt çeşididir. Keçi sütü, sağlık yararları dışında cilt ve saç bakımı için de iyi bir alternatif olarak kabul edilebilir. Bazı bireyler tarafından inek sütüne oranla daha çok tercih edilmesinin sebepleri arasında ise sindirim kolaylığı sunması, daha az süt alerjisi riski olması ve kalp sağlığı açısından daha faydalı olması yer alabilir.

Keçi Sütünün Sağlık Yararları Nelerdir?

Keçi sütü, inek sütü ve bitkisel sütlerle karşılaştırıldığında içerisinde bulunan vitamin-mineral, antioksidanlar ve diğer biyoaktif bileşenler sayesinde birçok sağlık yararı sunabilir. Keçi sütünün sağlık yararlarından bazıları şu şekilde belirtilebilir:

    Kolay Sindirilebilir: Keçi sütü, diğer süt çeşitlerine göre daha fazla protein ve daha az laktoz içerdiğinden vücutta daha kolay sindirilebilir. Keçi sütü, kolay sindirilen ve hazmedilen bir süt olduğu için özellikle laktoz intoleransı olan kişiler için tercih sebebi olabilir.
    Daha Az Süt Alerjisi: Keçi sütü, inek sütüne oranla daha az alerji riski teşkil eder. Yapılan araştırmalar, inek sütüne karşı alerjisi olan bebeklerin büyük çoğunluğunun keçi sütüne karşı alerji göstermediğini ortaya koymuştur. Keçi sütünden inek sütüne göre daha az kazein bulunduğu için çoğu kişide alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermez.
    Kolesterol Dostu: Keçi sütü yüksek kolesterolü olan kişilerde kolesterolu düşürmeye yardımcı olabilir. Düzenli keçi sütü tüketmek, arterlerdeki ve safra kesesindeki kolesterolün yönetilmesine fayda sağlayabilir.
    Vitamin Deposu: Keçi sütü iyi bir A vitamini kaynağıdır ve yapılan araştırmalar A vitamini yönünden zengin bir beslenmenin, katarakt ve bazı kanser türleri riskini azaltabileceğini belirtmiştir. Keçi sütü ayrıca B kompleks vitaminler, protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içerir. Bu bileşikler kemik sağlığı, enerji üretimi ve vücudun diğer bazı işlevlerini yerine getirmesi için gereklidir.

Keçi Sütü Sabunu Faydaları

Keçi sütü sabunu, keçi sütü kullanılarak geleneksel yöntemlerle elde edilen ve kremsi, yumuşak bir formda bulunan sabun türüdür. Keçi sütü sabunu, zengin doymuş ve doymamış yağlar içerir ve doymuş yağlar sabuna hafif köpürme özelliği katarken, doymamış yağlar ise nemlendirici ve besleyici özellik katar. Keçi sütü sabununun etkisini artırmak için, hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı gibi diğer bitkisel yağlar katılabilir. Keçi sütü sabunu faydalarından bazıları ise şöyle sıralanabilir:

    Nazik temizleme: Klasik sabunlar cildin doğal nem dengesini ve bariyer özelliği bozarak cildi kurutup hassaslaştırabilir. Keçi sütünden yapılmış sabunlar ise zengin içeriği sayesinde cildi kurutmadan temizlemeye ve nemlendirmeye yardımcı olur.
    Yaşlanma karşıtı etki: Keçi sütü iyi bir A vitamini ve selenyum kaynağıdır. Bu bileşenler cildi yaşlanma etkilerine karşı korumaya ve cilt bariyerini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
    Nemlendirme: Cilt ve saç derisindeki düşük lipit seviyeleri kuruluk, kaşıntı veya pullanmaya sebep olabilir. Keçi sütündeki yüksek yağ asidi ve kolesterol seviyeleri, cildin lipit bariyerini korumaya yardımcı olarak nemin ciltte tutunmasını kolaylaştırabilir.
    Doğal peeling etkisi: Keçi sütündeki AHA’lar (alfa hidroksi asitler) cildi nazikçe soyarak, akne, hiperpigmentasyon ve yaşlanma etkileri gibi çeşitli cilt sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Keçi sütündeki AHA’lar en nazik laktik asitlerdir ve keçi sütü sabunu bu sebeple hassas ciltler için bile uygun bir seçenek olarak kabul edilebilir.
    Akne karşıtı: Keçi sütünde bulunan laktik asit, akne problemlerinin giderilmesi ve kontrol altına alınması için fayda sağlayabilir. Keçi sütü sabunu gözeneklerde biriken yağ, kir ve siyah noktaları temizleyerek cildi akne oluşumuna karşı korumaya yardımcı olabilir. Keçi sütü sabunu ayrıca akneli ciltte oluşan ölü hücre tabakasını nazikçe soyan doğal peeling etkisi sağlayabilir.

Keçi sütü sabunu genel olarak cildi nazik bir şekilde temizler ve nemli kalmasına yardımcı olabilir. Ancak nadir de olsa bazı cilt tiplerinde alerjik reaksiyona yol açabileceğinden, kullanmadan önce bir dermatoloji uzmanına danışmak faydalı olabilir.
Keçi Sütünün Cilde Faydaları

Keçi sütü cilt sağlığı için binlerce yıldır kullanılan sağlıklı bir içecektir. Keçi sütü insan derisinin pH oranı ile neredeyse aynı pH seviyesine sahiptir. Bu özelliği sayesinde keçi sütünü içerek veya keçi sütüyle elde edilen cilt bakım ürünlerini kullanarak cildin doğal nem bariyeri ve mikrobiyotası desteklenebilir. Keçi sütünün cilde sağladığı faydalardan öne çıkanları ise aşağıdaki gibidir:

    İçerdiği aktif bileşenler sayesinde cilt tonu eşitsizlikleri ve lekelenme problemlerinde fayda sağlaması,
    Sedef, egzama, keratoz pilaris (tavuk derisi görünümü) gibi bazı cilt sorunlarını iyileştirmeye katkı sağlaması,
    Antienflamatuar etkisi sayesinde ciltteki ödemi azaltmaya ve iltihaplı durumların iyileşmesini hızlandırmaya destek olması,
    Laktik asit özelliği ile ciltteki pütürlenmeleri, cildi tahriş etmeden ve çizmeden soymaya yardımcı olması,
    İçerdiği AHA bileşiklerinin cilt hücrelerini oluşturan seramid üretimini artırmayı uyarması,
    Esansiyel yağ asit içeriğiyle güneşten hasar görmüş cildin yeniden onarılmasına fayda sağlaması,
    Cildin nem bariyerini güçlendirerek cildi bakteri, alerjen ve çeşitli patojenlere karşı korumaya yardımcı olması,
    Cilt florasının normal büyümesini teşvik eden probiyotikler içermesi.

Keçi sütünün cilde olan faydalarından yararlanmak için keçi sütünü direkt içebilir veya keçi sütü katkılı cilt bakım ürünleri kullanabilirsiniz.

Keçi Sütü Faydaları Nelerdir?

Keçi sütü, dünya nüfusunun büyük çoğunluğu tarafından tercih edilen, protein, yağ, kalori bakımından zengin bir süt çeşididir. Keçi sütü, sağlık yararları dışında cilt ve saç bakımı için de iyi bir alternatif olarak kabul edilebilir. Bazı bireyler tarafından inek sütüne oranla daha çok tercih edilmesinin sebepleri arasında ise sindirim kolaylığı sunması, daha az süt alerjisi riski olması ve kalp sağlığı açısından daha faydalı olması yer alabilir.

Keçi Sütünün Sağlık Yararları Nelerdir?

Keçi sütü, inek sütü ve bitkisel sütlerle karşılaştırıldığında içerisinde bulunan vitamin-mineral, antioksidanlar ve diğer biyoaktif bileşenler sayesinde birçok sağlık yararı sunabilir. Keçi sütünün sağlık yararlarından bazıları şu şekilde belirtilebilir:

    Kolay Sindirilebilir: Keçi sütü, diğer süt çeşitlerine göre daha fazla protein ve daha az laktoz içerdiğinden vücutta daha kolay sindirilebilir. Keçi sütü, kolay sindirilen ve hazmedilen bir süt olduğu için özellikle laktoz intoleransı olan kişiler için tercih sebebi olabilir.
    Daha Az Süt Alerjisi: Keçi sütü, inek sütüne oranla daha az alerji riski teşkil eder. Yapılan araştırmalar, inek sütüne karşı alerjisi olan bebeklerin büyük çoğunluğunun keçi sütüne karşı alerji göstermediğini ortaya koymuştur. Keçi sütünden inek sütüne göre daha az kazein bulunduğu için çoğu kişide alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermez.
    Kolesterol Dostu: Keçi sütü yüksek kolesterolü olan kişilerde kolesterolu düşürmeye yardımcı olabilir. Düzenli keçi sütü tüketmek, arterlerdeki ve safra kesesindeki kolesterolün yönetilmesine fayda sağlayabilir.
    Vitamin Deposu: Keçi sütü iyi bir A vitamini kaynağıdır ve yapılan araştırmalar A vitamini yönünden zengin bir beslenmenin, katarakt ve bazı kanser türleri riskini azaltabileceğini belirtmiştir. Keçi sütü ayrıca B kompleks vitaminler, protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içerir. Bu bileşikler kemik sağlığı, enerji üretimi ve vücudun diğer bazı işlevlerini yerine getirmesi için gereklidir.

Keçi Sütü Sabunu Faydaları

Keçi sütü sabunu, keçi sütü kullanılarak geleneksel yöntemlerle elde edilen ve kremsi, yumuşak bir formda bulunan sabun türüdür. Keçi sütü sabunu, zengin doymuş ve doymamış yağlar içerir ve doymuş yağlar sabuna hafif köpürme özelliği katarken, doymamış yağlar ise nemlendirici ve besleyici özellik katar. Keçi sütü sabununun etkisini artırmak için, hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı gibi diğer bitkisel yağlar katılabilir. Keçi sütü sabunu faydalarından bazıları ise şöyle sıralanabilir:

    Nazik temizleme: Klasik sabunlar cildin doğal nem dengesini ve bariyer özelliği bozarak cildi kurutup hassaslaştırabilir. Keçi sütünden yapılmış sabunlar ise zengin içeriği sayesinde cildi kurutmadan temizlemeye ve nemlendirmeye yardımcı olur.
    Yaşlanma karşıtı etki: Keçi sütü iyi bir A vitamini ve selenyum kaynağıdır. Bu bileşenler cildi yaşlanma etkilerine karşı korumaya ve cilt bariyerini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
    Nemlendirme: Cilt ve saç derisindeki düşük lipit seviyeleri kuruluk, kaşıntı veya pullanmaya sebep olabilir. Keçi sütündeki yüksek yağ asidi ve kolesterol seviyeleri, cildin lipit bariyerini korumaya yardımcı olarak nemin ciltte tutunmasını kolaylaştırabilir.
    Doğal peeling etkisi: Keçi sütündeki AHA’lar (alfa hidroksi asitler) cildi nazikçe soyarak, akne, hiperpigmentasyon ve yaşlanma etkileri gibi çeşitli cilt sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Keçi sütündeki AHA’lar en nazik laktik asitlerdir ve keçi sütü sabunu bu sebeple hassas ciltler için bile uygun bir seçenek olarak kabul edilebilir.
    Akne karşıtı: Keçi sütünde bulunan laktik asit, akne problemlerinin giderilmesi ve kontrol altına alınması için fayda sağlayabilir. Keçi sütü sabunu gözeneklerde biriken yağ, kir ve siyah noktaları temizleyerek cildi akne oluşumuna karşı korumaya yardımcı olabilir. Keçi sütü sabunu ayrıca akneli ciltte oluşan ölü hücre tabakasını nazikçe soyan doğal peeling etkisi sağlayabilir.

Keçi sütü sabunu genel olarak cildi nazik bir şekilde temizler ve nemli kalmasına yardımcı olabilir. Ancak nadir de olsa bazı cilt tiplerinde alerjik reaksiyona yol açabileceğinden, kullanmadan önce bir dermatoloji uzmanına danışmak faydalı olabilir.

Keçi Sütünün Cilde Faydaları

Keçi sütü cilt sağlığı için binlerce yıldır kullanılan sağlıklı bir içecektir. Keçi sütü insan derisinin pH oranı ile neredeyse aynı pH seviyesine sahiptir. Bu özelliği sayesinde keçi sütünü içerek veya keçi sütüyle elde edilen cilt bakım ürünlerini kullanarak cildin doğal nem bariyeri ve mikrobiyotası desteklenebilir. Keçi sütünün cilde sağladığı faydalardan öne çıkanları ise aşağıdaki gibidir:

    İçerdiği aktif bileşenler sayesinde cilt tonu eşitsizlikleri ve lekelenme problemlerinde fayda sağlaması,
    Sedef, egzama, keratoz pilaris (tavuk derisi görünümü) gibi bazı cilt sorunlarını iyileştirmeye katkı sağlaması,
    Antienflamatuar etkisi sayesinde ciltteki ödemi azaltmaya ve iltihaplı durumların iyileşmesini hızlandırmaya destek olması,
    Laktik asit özelliği ile ciltteki pütürlenmeleri, cildi tahriş etmeden ve çizmeden soymaya yardımcı olması,
    İçerdiği AHA bileşiklerinin cilt hücrelerini oluşturan seramid üretimini artırmayı uyarması,
    Esansiyel yağ asit içeriğiyle güneşten hasar görmüş cildin yeniden onarılmasına fayda sağlaması,
    Cildin nem bariyerini güçlendirerek cildi bakteri, alerjen ve çeşitli patojenlere karşı korumaya yardımcı olması,
    Cilt florasının normal büyümesini teşvik eden probiyotikler içermesi.

Keçi sütünün cilde olan faydalarından yararlanmak için keçi sütünü direkt içebilir veya keçi sütü katkılı cilt bakım ürünleri kullanabilirsiniz.

Keçi Sütünün Saça Faydaları

Keçi sütü yalnızca cilde değil, saça da birçok fayda sunan doğal bir üründür. Keçi sütünün saça faydaları cilde olan faydalarıyla benzer özellikler gösterebilir. Genel olarak keçi sütünün saça sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:

    Saç derisindeki kiri, yağı ve kimyasal birikintileri saçı kurutmadan temizlemeye yardımcı olması,
    Saçı nemlendirmeye, beslemeye ve parlak bir görünüm kazandırmaya katkı sağlaması,
    Saç derisi egzamasına iyi gelmesi,
    Saçtaki pullanma, kepeklenme, kaşıntı ve iritasyonu azaltmaya yardım etmesi,
    Saç uçlarını besleyerek kırıkların onarılmasına destek olması,
    Saç köklerini besleyerek saç uzamasını desteklemesi.

Keçi sütünü saç bakımında kullanmak için keçi sütünden yapılmış sabunları, şampuanları, spreyleri kullanabilir veya çeşitli keçi sütü tarifleriyle saç maskesi hazırlayabilirsiniz.

Keçi Sütü Besin Değerleri

Keçi sütü yapısındaki besin öğeleri sayesinde zengin ve besleyici bir içeriğe sahiptir. Yaklaşık 1 bardak keçi sütünün içerdiği besin değerleri ise şu şekilde sıralanabilir:

    Kalori: 168 gram
    Protein : 9 gram
    Yağ : 10 gram
    Karbonhidrat : 11 gram
    Şeker: 11 gram

Keçi sütü yukarıda belirtilen değerlere ek olarak, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum bakımından da iyi bir kaynaktır. Keçi sütündeki besin değerleri, keçinin yetişmesi, yaşı, diğer çevresel koşullar ve sütün saklanma koşulları ile tüketim şekline göre değişiklik gösterebilir.

Keçi Sütü Çiğ Olarak Tüketilebilir mi?

Keçi sütü bazı bölgelerde ve yörelerde çiğ olarak tüketilen bir süt çeşididir. Bazı araştırmalar keçi sütünü çiğ olarak tüketmenin, pastörize veya kaynatılarak tüketmeye oranla daha kolay sindirilebilir ve daha fazla sağlık yararları sunduğunu belirtmiştir. Ancak çiğ olarak tüketmeden önce mikrobiyal risklerin görülmemesi için bazı önlemler almak gerekebilir. Bunun için çiğ keçi sütünü tüketmeden önce az miktarda içip test edilebilir, filtreden geçirilebilir veya soğutulabilir. Çiğ keçi sütü satışı ülkelerin yasal koşullarına göre düzenlenir. Bazı ülkelerde çiğ olarak satışına izin verilmezken bazı ülkerde steril şartlarda ambalajlanmak koşuluyla satılabilir. Çiğ keçi sütü tüketimi için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri ise keçinin yetiştirilme koşulları ve sağım işleminin sterilliğinden emin olmak olabilir.

Keçi sütü, dengeli bir beslenme düzenine eklendiğinde çeşitli faydalar sunabilir. Siz de keçi sütünü beslenme programınıza katmak için bir sağlık kuruluşundan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Medical Park Hastanelerinde beslenme ve diyet danışmanlığı hizmeti verilmektedir.

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Keçi Peyniri Nedir?

Çiğ keçi sütü kullanılarak hazırlanan keçi peyniri, karakteristik bir aromaya sahiptir. Memeliler sınıfının boynuzgiller familyasına ait olan keçiden elde edilen süt ile hazırlanan keçi peyniri, az yağlı ve besleyici özellikleri ile dikkat çeker.

Göçebe topluluklarda en çok yapılan peynir türü olan keçi peyniri ağızda dağılan yapısı ve içerdiği aminoasit kompozisyonu ile diğer peynir türleri arasında fark yaratır. Vücudun genel sağlığının korunmasında önemli rolü olan keçi peyniri ülkemizin en çok tükettiği peynir çeşitleri arasında yer alır.

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi peyniri yapılışı oldukça kolay ve pratiktir. 70 dereceye kadar ısıtılan keçi peyniri karıştırılarak yapılır. Soğumaya bırakılan süte keçi peyniri yapımı için seyreltilmiş peynir mayası kullanılır. Mayalanan sütte oluşan pıhtılar alınır ve istenilen ölçülerde kesilir. Kesilen parçalar alınır ve süzülür.

Peki, keçi peyniri nasıl tuzlanır? Süzülen peynire miktarı ile orantılı tuz atılarak salamuraya bırakılır. İstenilen yumuşaklığa geldiğinde keçi peyniri üretimi tamamlanmış olur.

Peki, keçi peyniri kaç kilo sütten olur? 1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.

Keçi Peyniri Çeşitleri Nelerdir?


Türkiye’de üretilen keçi peyniri çeşitleri genel olarak beyaz renklidir. Bazı yörelerde yapılan keçi peynirleri keçi sütü ile inek sütü karıştırılarak yapılır. Her ülke kendi geleneksel biçimlerine göre organik keçi peyniri üretmektedir. Bu yüzden dünya üzerinde yüzlerce farklı keçi peyniri çeşidi vardır.

Türkiye’deki geleneksel keçi peyniri çeşitleri, Doğu Anadolu’da Varto, Akdeniz’de Gazi Paşa, Marmara’da Ezine olarak sıralanabilir.

Keçi Peyniri Kaç Kalori? Keçi Peyniri Besin Değeri Nedir?

Keçi peyniri besin değeri açısından zengindir. 100 gram keçi peyniri 21 gram yağ ve 22 gram protein içerir.

Keçi peyniri protein miktarı diğer peynir türlerine göre daha fazladır. Potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum gibi mineral içeriği ile dikkat çeken keçi peyniri yüksek oranda A vitamini ve demir de içerir. Keçi peyniri kolesterol içeriği düşük bir peynir türüdür.

Keçi Peyniri Faydası Nedir?

    Keçi peyniri sindirimi kolay bir besindir. Bu nedenle sindirim sistemi tam gelişmemiş bebeklerde ek besin olarak kullanılır. Ayrıca yaşlı beslenmesinde özel bir yere sahiptir.
    Yüksek oranda fosfor içeren keçi peyniri özellikle et ve balık tüketmeyenler için iyi bir fosfor kaynağıdır.
    Daha az kalori içermesi, düşük sodyum miktarına sahip olması, yüksek protein içeriği ile hasar gören vücut hücrelerini desteklemesi, kemik ve diş sağlığını koruması keçi peyniri yararları arasında yer almaktadır.

Keçi Peyniri Nasıl Saklanır?

Keçi peyniri yapılırken kullanılan salamura suyu ile birlikte kapaklı derin bir kapta muhafaza edilir. Serin bir yerde peynirin üstü iyice su ile kaplanarak kapatılan cam bir kavanoz içinde uzun süre saklanabilir.

Bu şekilde buzdolabında aylarca muhafaza edilebilen keçi peyniri, yenmek istendiğinde kapak açılarak dilenildiği kadar alınır ve kapak tekrar iyice kapatılarak depolama alnına geri yerleştirilir. Eğer salamura suyu yok ise kaynatıp soğutulan suyun içine %10 oranında sirke eklenerek keçi peyniri saklanabilir.

Keçi Peyniri Kokusu Nasıl Giderilir?

Keçi peyniri ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de keçi peyniri kokar mı? sorusudur. Keçi peynirinin kendine özgü bir kokusu vardır. Bu koku bazı insanları rahatsız edebilir. Satın alınan keçi peyniri kendine özgü kokusundan farklı olarak hoş olmayan kokular yaymaya başladıysa bu yanlış saklama koşullarından ileri gelebilir.

Keçi peynirinin saklandığı kap süzülerek keçi peynirleri ayrılır ve kabı değiştirilir. Yeni kaba kaynamış ve soğutulmuş su ile birlikte tuz ve sirke eklenerek yeni bir saklama koşulu yaratılırsa keçi peyniri kokusu giderilebilir.

Keçi Peyniri Zararları Nelerdir?

Her besinde olduğu gibi keçi peynirinin de aşırı tüketimi vücutta zararlı etkilere neden olabilir. Keçi peyniri zararları ile ilgili olarak en sık sorulan sorulardan biri keçi peyniri ishal yapar mı? sorusudur. Aşırı keçi peyniri tüketimi bağırsak hareketlerini hızlandırarak ishale neden olabilir. Isıtılmış sütten yapıldığı için keçi peyniri zehirlenmesi yaşanabilir.

Sütlerde bulunan salmonella mikrobunun ölmesi için sütün kaynatılması gereklidir. Çiğ süt ile yapılan keçi peyniri eğer sütte salmonella varsa zehirleyici etkiye sahip olabilir. Keçi sütü proteinine karşı alerjisi olanlar keçi peyniri alerjisi de yaşayabilir. Keçi peyniri faydaları zararları göz önüne alınarak dikkatli tüketilmelidir.


Keçi Peyniri Fiyatları Nedir?

Ülkemiz keçi peyniri üretiminde dünya sıralamasında yer almaktadır. Ülkemizde bol bulunması nedeniyle keçi peyniri fiyat açısından uygundur. Ancak küçükbaş hayvan olmasından dolayı inekten elde edilen süt miktarından daha az keçi sütü elde edilir.

İnek sütü ticari açıdan peynir yapımına daha uygundur. Bu sebeplerden dolayı keçi peyniri inek peynirine oranla daha pahalıdır.

1 kilogram keçi peyniri fiyatları 2016 yılında 25 lira ile 50 lira arasında değişmektedir. 1 kilogram organik keçi peyniri fiyatı ise 60 lira ile 90 lira arasında değişmektedir.

Kaynak

Wikipedia
lezzet
nefisyemektarifleri

[attachment=198308]

[attachment=198309]

[attachment=198310]

[attachment=198311]

[attachment=198312]

[attachment=198313]