Tiryaki Board
A - D Baharatlar - Printable Version

+- Tiryaki Board (https://tiryakiboard.com)
+-- Forum: GENEL KÜLTÜR BİLGİLERİ (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Forum: GENEL KÜLTÜR BiLGiLERi MAiN (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=229)
+---- Forum: Yemek Tatli Tarfileri (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=240)
+---- Thread: A - D Baharatlar (/showthread.php?tid=3694)



A - D Baharatlar - RasitTunca - 09-25-2018


A
~~~~~~~~~


Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze
biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.Sıcak yöre
yemeklerinin çoğunda kullanılır.


Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir
bitkidir. Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot.
Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara
koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin
dinlendirilmesinde kullanılır.

Anason : Anayurdu Mısır olan anason,
maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir
tohumudur. Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde
kullanılır.

Ardıç : Kozalaklılardan, yaz,
kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak
yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin
pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır.

***********************************************

B
~~~~~~~~~~


Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış
kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır. Karabiberden daha keskin
kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir.

Biberiye : Küçük, kalınca, ensiz ve
kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan
yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır.
Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır.

***********************************************

C,Ç
~~~~~~~~~


Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı
renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda,
soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır.

Cevz-i Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen
bir ağacın bir yemişidir. Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda,
beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır.

Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin
üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılabilir.

***********************************************

D
~~~~~~~~~


Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av
hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı
turşu ve konservelerde kullanılır.

Dereotu : Maydonozdan sonra en çok
kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata ve
zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.

Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde
kullanılır.

:23: