![]() |
Yemek Sözlügü S İle Başlayan - Baskı Önizleme +- Tiryaki Board (https://tiryakiboard.com) +-- Forum: GENEL KÜLTÜR BİLGİLERİ (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=10) +--- Forum: GENEL KÜLTÜR BiLGiLERi MAiN (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=229) +---- Forum: Yemek Tatli Tarfileri (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=240) +---- Konu Başlığı: Yemek Sözlügü S İle Başlayan (/showthread.php?tid=3698) |
Yemek Sözlügü S İle Başlayan - RasitTunca - 09-25-2018 S
**** Sabayon --> Hafif ateşte, çırpılarak pişirilip krem haline getirilmiş yumurta sarısı. Safran --> Bazı yemeklere tat, koku ve sarı renk veren bir baharat çeşidi. Salamandra (Salamander) --> Üstten çok hızlı ısıtan kapaksız bir fırın çeşidi. Savyer bisküvisi --> Şarlot şeklinde yapılan pastalarda kullanılan, yumurta, şeker ve undan yapılmış yumuşak ve hafif bir bisküvi çeşidi. Sek (Fr. Sec) --> İçkiler için sert veya şekersiz anlamında kullanılır. Dömi sek ise biraz tatlımsı manasına gelir. Selüloz --> Bitkilerde bulunan katı kimyasal madde. Silkme --> Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemek. Soğan (Piyaz) --> Kabukları soyulan soğan ikiye kesilir. Kesilmiş yüzü altta kalacak şekilde kesme tahtasına konur. Birbirine paralel çok ince dilimler halinde kesilir.. Sosiyer (Fr. Sauciere) --> İçinden sos servisi yapılan kap. Sote Etmek --> Eşit parçalara ayrılmış sebze veya etin sürekli karıştırılarak kahverengileşinceye kadar pişirilmeleri. Sotöz (Fr. Sauteuse) --> Sote işlerinde kullanılan derin, çelik veya aluminyıım tava; kasrola benzeyen dibi biraz yuvarlak kap. Subye --> Bir gün önceden ıslanmış pirincin ezilmesiyle elde edilen ve koyultma işlerinde kullanılan malzeme. Sufle --> Yuvarlak ve derin bir fırın kabında yumurtası bol karışımın (tatlı veya tuzlu) fırınlanması. Bu işlem sonucu karışım iyice kabardığında taşmaması için derin bir kap gereklir. Sıcakken hemen servis yapılmalıdır. Soğuyunca söner. İçinde hava kabarcıkları olduğundan çok hafif bir yiyecektir. Sultani bezelye --> İçlenmemiş, tanelenmemiş taze bezelyeye denir. Çok körpe olduğundan 1 su bardağıyla 30 dakikada pişer. İçlendikçe pişme süresi 3 saate kadar çıkar. Supangle --> Krem Anglez. Sük (Fr.Suc) --> Tat, lezzet; pişerken yiyeceklerden pişirme kabına akan ve kuruyarak karamel olan madde. Sulandırılarak jü yapılabilir. Süprem (Fr. Supreme) --> Etin, tavuğun ya da balığın kemiksiz ve derisiz, fileto kısmı. |