![]() |
Yemek Sözlügü A İle Başlayan - Baskı Önizleme +- Tiryaki Board (https://tiryakiboard.com) +-- Forum: GENEL KÜLTÜR BİLGİLERİ (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=10) +--- Forum: GENEL KÜLTÜR BiLGiLERi MAiN (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=229) +---- Forum: Yemek Tatli Tarfileri (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=240) +---- Konu Başlığı: Yemek Sözlügü A İle Başlayan (/showthread.php?tid=3711) |
Yemek Sözlügü A İle Başlayan - RasitTunca - 09-25-2018 A
**** Acıkulak --> Yaprakları ekşi olan ve salata yapımında kullanılan küçük bir bitki. Çiğ ve pişmiş olarak yenebilen bu bitkiye kuzukulağı da denir. Ağartma --> Yumurta sarısı ve şeker karışımını bir müddet çırparak beyazlatma. Supangle yapımında kullanılan yumurta sarılarının önce ağartılması gibi... Alaca soymak --> Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir. Ala kart (Fr. A la carte) --> Mönüden seçilerek, sipariş üzerine yapılan yemek servisi yöntemi. Yemekleri seçebilme özelliği. Ala vapör (Fr. A la vapeur) --> Buharda pişirme usulü. Alazlamak --> Bir şeyin yüzünü alevden geçirmek; aleve tutmak. Aldante --> Normalden daha az pişirme usulü (Aldante spagetti, aldante sebze gibi) . Alümet (Fr. Allumette) --> Kalın kibrit çöpü şeklinde kesilmiş patates veya başka bir yiyecek. Ançüez --> Hamsiye benzeyen, küçük bir deniz balığından (Anchoi) yapılan yağlı ve tuzlu küçük balık filetosu. Genelde konserve olarak satılır. Anglez (Fr. Anglaise) --> usulü pişirme Suda kaynatarak pişirme. Antre (Fr. Entree) --> Ana yemeklerden önce yenen yemek, başlangıç. Antreme (Fr. Entremet) --> Sufle, krep gibi ana yemekle tatlı arasında yenen, hafif şekerli tatlılara dendiği gibi yapımı zor olmayan tatlılara verilen ad. Antremetiye (Fr. Entremetier) --> Sebze ve çorba yemeklerini yapan aşçı. Aperatif --> Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan yiyeceklerdir. Ararot --> Amerikada yetişen bir bitkiden yapılan nişasta. Aroma --> Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır. Aromalı bitkiler --> Tarhun, nane, dereotu, maydanoz, kekik, fesleğen, defne yaprağı, biberiye vb. Aromatik --> Sebze ya da hoş kokulu bitkilerden elde edilen tat. Arpacık soğan --> Fındık büyüklüğündeki soğana verilen isim. Arıtma --> Berraklaştırma veya rafine etme. Malzemeleri konseme, et suyu, erimiş tereyağı gibi rafine etmek veya berraklaştırmak. Aspik --> Jöle içinde dondurulmuş soğuk yemeğe dendiği gibi jöleyle kaplanmış veya parlatılmış etli yemeğe de denir. Avokado --> Salatada ya da salata sosunda kullanabileceğiniz armut biçiminde, yeşil bir sebze. Ayoli (Fr. Aïoli) --> Zeytinyağıyla yapılmış mayonez cinsinden sarımsaklı bir sos. :opucuk-1: |