Tunca-Forum
Kurban Etini Tüketmeden Önce Mutlaka Bilmeniz Gereken Detaylar - Printable Version

+- Tunca-Forum (https://tiryakiboard.com)
+-- Forum: GENEL KÜLTÜR BİLGİLERİ (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Forum: GENEL KÜLTÜR BiLGiLERi MAiN (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=229)
+---- Forum: Yemek Tatli Tarfileri (https://tiryakiboard.com/forumdisplay.php?fid=240)
+---- Thread: Kurban Etini Tüketmeden Önce Mutlaka Bilmeniz Gereken Detaylar (/showthread.php?tid=6913)



Kurban Etini Tüketmeden Önce Mutlaka Bilmeniz Gereken Detaylar - RasitTunca - 06-29-2019



Kurban Etini Tüketmeden Önce Mutlaka Bilmeniz Gereken Detay

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, kurban etinin ilk 12-24 saat dinlendirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Mutlu, “Özellikle büyükbaş hayvan etinde ölüm sertliğinin geçmesi için 12-24 saat bekletilmesi gerekiyor. Etleri kesinlikle açıkta ve uzun süre buzdolabı dışında bırakmayın. Derin dondurucuda saklayacağınız etleri bir öğünlük parçalar halinde hazırlayın.” dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı’yla ilgili beslenme konusunda bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, bayramın ilk günü kurban etine dokunulmamasını gerektiğini söyledi. Mutlu, “Özellikle büyükbaş hayvan etinde ölüm sertliğinin geçmesi için 12-24 saat bekletilmesi gerekiyor. Etleri kesinlikle açıkta ve uzun süre buzdolabı dışında bırakmayın. Derin dondurucuda saklayacağınız etleri bir öğünlük parçalar halinde hazırlayın. Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre, buzdolabında ise -2 derecede bir hafta saklanabilir. Bayramın 2’nci günü dinlenmiş etlerinizi rahatlıkla tüketebilirsiniz. Etlerin yağlı kısımlarını kesinlikle tüketmeyin. Bayramın 3’üncü gününü çok hareketli geçirin.” önerilerinde bulundu. Bayram ziyaretlerinde 3 kilometreden kısa mesafelere yürüyerek gidilmesi tavsiyesinde bulunan Mutlu, şu ifadelere yer verdi:

* Bayramın son gününde 2 saat yürüyüş yapın.

* Egzersiz öncesi beslenmekten kaçının.

* Sık sık ama azar azar beslenin ve son günler diye kalan tatlıları bitirmeye çalışmayın.

* Yolculuğa çıkacaksanız yanınıza mutlaka atıştırmalık meyveler hazırlayın.

* Yolculuk yapmayacaksanız mutlaka 45 dakika tempolu yürüyüş yapın.

* Alışveriş merkezinde vakit geçirmek yerine piknik, spor aktiviteleri ve küçük geziler yapabilirsiniz.

* Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık için; 1-2 çay kaşığı kimyon, rezene, kişniş karışımı 20 dakika kaynatılmış suda bekletilerek sabah akşam tüketilebilir. Şişkinlik ve hazımsızlığı önleyen, sindirim sistemini rahatlatan bu çay karışımı özellikle et tüketilen öğünlerden 1-2 saat sonra içilebilir. Uykuyu açmada ve dinçlik meydana getirmede meyveler, çay ve kahveden 10 kat daha güçlüdür.

Birliğin ve beraberliğin paylaşıldığı bayramdır Kurban Bayramı. İkramlar çoğalır, ev bereketlenir, bayram kavurması ağır ağır pişirilir. Sohbet, muhabbet ve lezzet sofrada her daim yerini alır. Evdeki et oranı da birden bire artış göstermeye başlar. Birçok tarifte etleri kullanıyoruz ancak etleri birden tüketmek gibi bir durumumuz da olmuyor.

Bu aşamada geleneklerimiz devreye giriyor ve kavurmalar pişiriliyor. Kışlık enfes kavurmalardan pilavın yanına sıcacık yenecek kemikli kavurmalara kadar kavurma çeşitleriyle ilgili tüm sorularınıza yanıt olmaya geliyoruz. Dillere destan kavurmaların da püf noktaları mevcut. Onları da bilmek şart! Etleriniz hazırsa biz başlıyoruz kavurmaları anlatmaya.

Kuşbaşı et nasıl pişirilir?

Etin orta boylardaki, küp küp doğranmış haline kuşbaşı deniliyor. Kuşbaşı etleri pişirmek ise oldukça mühim. Etin en lezzetli hallerinden biri olan kuşbaşı, fazla pişse lastik gibi sert bir kıvama geliyor. Bazı etlerde hatalı pişirme sonucunda lezzetli bir kıvama gelmiyor. Bu nedenle kuşbaşı etleri pişirirken bilmeniz gerekenler var.

Kuşbaşı etleri yıkamamaya özen gösterin. Yüksek ısıda pişecekleri için içlerinde varsa zararlı maddeler yok olacaktır. Etlerinizi yanmaz yapışmaz, kalın tabanlı, mümkünse demir döküm bir tavaya ya da tencerenin içerisine alın. Az zeytinyağı ile birlikte yüksek ısıda mühürleyin. Mühürleme işleminden kasıt, arkasının ve önünün hızlı bir şekilde renk değiştirmesini sağlamak. Bu şekilde etin suyu içerisinde kalacaktır. Ardından eklemek istediğiniz diğer malzemeleri alın ve etinizi orta ateşte pişirin. Kuşbaşı etlerinizi en yumuşak bu şekilde pişirebileceğiniz gibi ocakta mühürlendikten sonra diğer malzemelerle buluşturup fırına da verebilirsiniz.

Et nasıl kavrulur?

Eti kavurmak için çok yanmaz ve yapışmaz, çiziği olmayan, kalın tabanlı bir tava ya da tencereye ihtiyacımız var yine. Kavurma işleminde mutlaka tereyağı ve sıvı yağ kullanmak gerekiyor. Kavurmak istediğiniz eti bu tavanızın ya da tencerenizin içerisine alın. Orta ateşte bir tahta kaşık yardımıyla karıştıra karıştıra pişirmeye başlayın. Etiniz suyunu salacak ve tekrar çekecektir. Bu aşamalarda karıştırma işlemine devam edin.

Etinizin rengi dilediğiniz kıvama gelince tuz, karabiberini ya da diğer malzemeleri de ekleyerek biraz daha kavurun ve ocaktan alıp servis edin.

Yumuşak kavurma nasıl yapılır?

En sevdiğimiz en kavurmaların yumuşacık olmasının sırları var. Önce güzelce mühürleyip lezzetini içinde bırakmak, tuzunu en son ilave etmek, içerisine mutlaka iç yağı ve kuyruk yağı ilave etmek bunlardan birkaçı. Hemen tüketmek istediğiniz sulu, sebzeli, kemikli kavurmalar hazırlamak istiyorsanız; kurban etinizi bir süre dinlendirdikten sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz. Her tarifin içerisine mutlaka kuyruk yağı ya da iç yağı koymayı ihmal etmeyin. Bu şekilde lezzetlerine lezzet katmış olacaksınız.

Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın. Bu şekilde oda sıcaklığında bekletin bir süre. Ardından kapların içerisine koyup buzdolabında kışlık kavurmalarınızı saklayabilir, dilediğiniz zaman çıkarıp tüketebilirsiniz.

Kurban eti buzdolabında kaç gün durabilir?

Kurban etleri oda sıcaklığında birkaç saat dinlendirildikten sonra kapların içerisinde üzeri kapalı bir şekilde 3 gün kadar saklanabilir. Buzlukta ise buzluğun sıcaklığı değişkenlik göstermediği sürece 5-6 aya kadar tazeliğini koruyabilir. Kavurma olarak buzluğa konulan etler ise yine 6-7 ay kadar kalabilir.

Şimdiden herkese afiyet olsun!