Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 3/5 - 6 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asma Fidanı Dikimi ve Omcaların Mesafesi - Hektar Başına Bitki Sayısı
#1
Oku-1 
Bağcılık nedir kısaca - bağcılık nedir sözlük anlamı - bağcılık anlamı nedir

Bağcılık, şaraplık üzüm veya sofralık üzüm yetiştirmektir. Bu, hasat gününe kadar tüm tarımsal araştırmaları, kültürel işlemleri yapmak ve üzüm yetiştirme tekniklerini uygulamaktır.

Ancak, şarapçılık ise, sadece şarap yapımı için üzüm yetiştirmek değildir, aynı zamanda hasattan sonra şarap yapımı için devam eden karışık işlemler içerir.

Araştırmalara göre, ilk üzüm üreticileri MÖ 6.000-8.000 döneminde Yakın Doğu'da bulunmuştur. Yunan mitolojisine göre, eski tanrı Dionysos, Asya'dan Yunanlılara bir asma fidanı getirmiştir. Antik Yunanistan'da bulgulara göre ilk sistemik asma üretimi M.Ö. 4.000 civarında başlamıştır. M.Ö 2.000’den bu yana ülke ekonomisinde önemli bir rolü ve ekonomiye katkısı vardır. Bazı araştırmacılara göre, asma bitkisi 13. yüzyıldan itibaren Girit'ten Sicilya'ya ve sonra da tüm Avrupa'ya yayıldığına inanırlar.

Dünya Atlası'na göre, toplam 5 ton üzüm üreten ilk 5 ülke şunlardır:

İtalya

Fransa

Amerika Birleşik Devletleri

ispanya

Çin

Ancak, başka kaynaklar Çin'in dünya çapında en büyük üzüm üreticisi olduğunu belirtiyorlar.

Asmadan elde edilen ürünler sofralık üzüm, kuru üzüm, şarap, üzüm suyu, şıra, asma yaprağı ve üzüm sirkesidir. Tabii ki, bunların her birini üretebilmek için farklı çeşitler kullanılmaktadır.


Asma Fidanı Dikimi ve Omcaların Mesafesi - Hektar Başına Bitki Sayısı


Dikim tarihi asma çeşidine, hava şartlarına ve bağcının tercihlerine göre değişir. İdeal olarak, kış mevsiminde dikim işlemi yapabiliriz, ancak dikim işlemi için çoğunlukla kışın ikinci yarısı uygun zamandır.

Üzüm yetiştiricileri genellikle 1 yıllık aşılı asma fidanı dikmeyi tercih ederler. Bazı üreticiler çelik alarak masa başında aşılama yapar veya bağda aşılama yöntemi (anaç-kalem birleşimi) uygulamayı tercih ederler. Ancak, en iyi çözüm asma fidanlarını ruhsatlı bir satıcıdan satın almaktır.

Bir önceki makalede yapılması gereken hazırlıklar belirtilmiş, bu hazırlıkların devamında dikim işlemi yapılır. Yetiştiriciler, genç asma fidanlarının dikim yerlerini belirlerler. Eskiden, asma fidanlarını düz sıra üzerine dikebilmek için yetiştiriciler ip ve direkler kullanırlardı. Günümüzde teknoloji bağcılara yüksek hassas uygulamalı lazer kullanım imkanı sunarak yardımcı olmaktadır. Dikim yerlerini belirledikten sonra, 30-50 cm derinlikte çukurlar açılır ve asma fidanları dikilir. Dikim elle ya da lazer dikim makinesi kullanarak yapılabilir. Lazer dikim makinelerinin avantajı hızlı, dik ve doğru mesafelerde dikim yapabilmektir. Ancak, eğimli alanlarda bu şekilde dikim yapmak zordur.

Konu aşılı asma fidanları olunca, bu fidanların aşı yerinin toprak yüzeyinden yaklaşık 4-5 cm üstte olacak şekilde dikim derinliğini ayarlamak çok önemlidir. Eğer aşı yeri toprakla örtülürse, muhtemelen aşı yeri kök geliştirecektir. Bu kökler hızla büyüyerek anacın kök sistemini geçecektir. Bu durum büyük bir problem yaratır. Ayrıca, yüksek don riski olan ülkelerde, bazı bağcılar, asma fidanlarını korumak için dikim sonrası tüm bitkiyi toprakla örterler(kümbet). Birkaç hafta sonra, muhtemelen aşı yerinde gelişen köklerle birlikte asma fidanının üzerindeki toprağı temizlerler.

Dikim mesafeleri ve omca sayısına gelince, üzüm çeşidine, toprak yapısına, organik maddeye, bağın türüne ve yetiştirme tekniklerine bağlı olarak uygulanan birçok farklı kalıplar vardır. Örneğin, verimli toprağı olan ve sulanan bağlarda, yaygın olarak kullanılan dikim şekli, sofralık çeşitlerde hektar başına 2000-2500 omca sayısı verir, şaraplık çeşitlerde ise hektar başına 3000-3500 omca sayısı verir ve 10-12 ton verim elde edilir.

Hektar başına 3000 ila 4000 omca sayısı olan bağlarda, birçok üretici omca sıraları arasında 2 - 2,5 m ve sıranın üzerinde omcaların arasında 1,25 - 1,35 m arasında bir dikim mesafesi tercih ederler. Diğer üreticiler ise omca sıraları arasında 2,5m, omcaların arasında ise 1,15 m mesafe bırakırlar. Unutmayın ki 1 hektar = 10.000 metrekaredir.

Yukarıda bahsedilen ikinci dikim şekli tüm çeşitlerin dikimi için önerilmez. Bunun nedeni, omcalar arasındaki bırakılan bu mesafenin iki komşu omcanın köklerinin karışmasına neden olabileceğidir. Omcalar arasında 1 metreden daha az mesafe bırakmaktan kaçınılmalıdır, bu genellikle yaprakların üst üste olmasına neden olur ve dolayısıyla havalanmayı olumsuzca etkiler.

Günümüzde sofralık üzüm çeşitlerinin çoğunda, omca sıraları arasında 3 metre ve omcalar arasında 1,5 metre mesafe gerekir.

Bazı bağcılar özel dolu koruma ve önleme fileleri kullanır. Bu fileler mahsulü kuşlardan da korur.





Signing of RasitTunca

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Dünyadaki Ve Ülkemizdeki Keçi Sayisi Ve Keçi Yetiştiriciliği RasitTunca 0 1,131 07-15-2019, 11:01 AM
Son Yorum: RasitTunca
Oku-1 Bağcilik,asma Ve Üzüm Yetiştiriciliği RasitTunca 0 1,145 07-10-2019, 01:02 AM
Son Yorum: RasitTunca

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi