Thread Rating:
  • 29 Vote(s) - 2.79 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elmanın Faydaları Nelerdir?
#1
Oku-1 
   

Elmanın Besin Değeri Nedir?

100 gram ağırlığındaki bir elmanın yaklaşık %85’i sudan oluşur. Elmanın içerisinde yer alan birçok besin değeri farklı hastalıklara ya da sağlık problemlerine karşı koruma sağlar.

Elmanın besin değeri şu şekildedir:

    Kalori: 104
    Karbonhidrat: 11.6 gr
    Lif: 5 gr
    C Vitamini: Günlük Değerin (GD) %10'u
    Bakır: GD'nin %6'sı
    Potasyum: GD'nin %5'i
    K Vitamini: Günlük Değerin %4'ü

Elmanın glisemik indeksi, protein ve yağ içeriği düşüktür. Elma, lifli bir yapısı olması nedeni ile bağırsak tembelliğine iyi gelen, bununla beraber kolesterol ve karbonhidratların emilimini düzenlemeye yardımcı çözünür bir lif olan pektin içeriği en yüksek meyvelerden biridir.

Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır. Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini artırır. İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir.

Elma, potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir gibi mineraller içermektedir. Potasyum, normal kan basıncını ve kas fonksiyonunu korumaya yardımcı olan bir mineraldir.

Elmadaki vitaminden en iyi şekilde yararlanmak için elma çiğ olarak, kabuklu veya kabuğu soyulduktan hemen sonra tüketilmeli çünkü C vitamini havadaki ısı ve oksijenin etkisine karşı hassastır. Elma, enerji metabolizmasına katkıda bulunur ve hücreleri oksidatif strese karşı korur. 

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Düşük protein, yağ ve zengin pektin içeren elma, kolesterolü dengeler, kanı temizler, vücuttan toksin atımını kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler, bulantıyı azaltır ve karbonhidrat emilimini kontrol altında tutar.

Elmanın en yaygın olarak bilinen faydaları şöyle sıralanabilir:

    Vücuttaki iltihabı hafifletir
    Toksin atılımını kolaylaştırır
    Kanı temizlemeye yardımcı olur
    Sindirim sistemini düzenler ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir
    Kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve obezite oluşumunu önler
    Bağırsak sağlığını destekler
    Serbest radikallerin etkilerine karşı vücut direncini arttırır
    Yaşlanma karşıtı bir besindir
    Hücre koruyucudur ve enerji verir
    Vücuda gerekli olan suyu sağlar
    Ağız ve diş sağlığına faydalıdır

Hücre koruyucudur ve enerji verir

C, A, K, E ve B vitaminleri açısından zengin olan elma içerdiği mineraller ve eser elementlerle hem enerji verir hem de hücre koruyucudur.

Vücuda gerekli olan suyu sağlar

Zengin su içeriği ile vücudun düzgün çalışması için gerekli olan hidrasyonu sağlar.

Vücuttaki iltihabı hafifletir

Antioksidan olan lif ve kuersetin gibi anti-inflamatuar maddeler içeren elma, solunum sisteminde yer alan iltihabın azalmasına yardımcı olur. Bunun yanında kanda yer alan c-reaktif proteinleri azaltır.

Kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve obezite oluşumunu önler

Elmanın zengin lif ve antioksidan bileşenleri kolesterol düşürücü etkileriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlamakta, diyabet ve obezite oluşumunun önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Özellikle meyve ve sebzelerden oluşan lif açısından zengin bir beslenme birçok kronik hastalık riskinin azalmasına katkıda bulunur.

Bağırsak sağlığını destekler ve tok tutar

Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.

Serbest radikallerin etkilerine karşı korur

Antioksidanlar serbest radikallerin zararlı etkileriyle mücadele etme özelliğine sahiptir. Serbest radikaller hücrelerin erken yaşlanmasına neden olurlar. Tütün veya alkol tüketimi, güneşe maruz kalma, kirlilik vb. durumlarında serbest radikallerin üretimi artar. Serbest radikallerin etkilerine karşı koymak için yeterli miktarda antioksidan tüketmek sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

Yaşlanma karşıtı bir besindir

Elmanın antioksidanlar ve özellikle polifenollerdeki zenginliği, cilt dahil olmak üzere hücresel yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallere karşı savaşarak elmayı yaşlanma karşıtı bir besin haline getirir.

Kansere yakalanma riskini azaltır

Elma polifenollerinin, özellikle kuersetin gibi flavonoidleri, çeşitli kanser ve metastaz türlerinin riskini azaltma potansiyeline sahiptir. Karaciğer,  akciğer ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Kuersetinin, antiviral ve antienflamatuar özellikleri de bulunmaktadır.

Ağız ve diş sağlığına faydalıdır

Elmayı ısırarak yemek ağız ve diş sağlığı için faydalıdır. Çiğneme periodontal hastalıklara karşı koruma sağlar.

Elmanın Cilde Faydaları Nelerdir?

Elma içeriğindeki C, A ve E vitaminleri, antioksidanlar, özellikle polifenoller ile ciltte yaşlanma karşıtı ve nemlendirici etkileri bulunmaktadır. Bu bileşenler cildi, saçları ve tırnakları daha sağlıklı ve güçlü yapmaktadır. Elma sirkesi de yine cilde temizler ve parlaklık vermektedir. Elma sirkesi cilde direkt uygulanmamalıdır. Hassas ciltlerde kızarıklık ve tahrişe neden olabilmektedir. Bitkisel bile olsa bir uzmana danışmadan cilde uygulamamak gerekmektedir.

Elmanın Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Günlük kaç porsiyon elma tüketilmeli?

Ergenler ve yetişkinler için 100 ila 150 g elma tüketilmesi önerilmektedir. Elma suyu veya komposto ile karşılaştırıldığında, bütün elma en iyi tokluğu sağlayan formdur. Glisemik indeksi düşük olsa da meyve şekeri içermektedir bu sebeple diyabet hastalarının elmayı ölçülü bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.

Elma nasıl muhafaza edilmeli?

Serin ve karanlık oda ısısında 7-8 gün, buzdolabında 4 ila 6 hafta muhafaza edilebilir. Elma kesildiğinde ya da soyulduğunda havayla temas ettiği için kararan bir meyvedir. Yarım elma yenmek istendiğinde kalan yarısına limon sıkılıp streç film ile kaplanarak muhafaza edilebilir.

Kırmızı Elmanın Faydaları

Kırmızı elma, diğer elma çeşitlerine oranla daha yüksek oranda antioksidan bileşen içeriğine sahiptir. Kırmızı elmanın faydaları arasında aşağıdakiler yer alır:

    Kabuklu halde tüketilen kırmızı elma, pektin adı verilen çözünebilir ve selüloz adı verilen çözünmez lif içeriği sayesinde dışkı hacmini artırır ve bağırsak hareketlerini hızlandırabilir. Elmadaki lifler, bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olan dost bakteriler için besin kaynağıdır.
    Elmada bulunan antioksidan bileşikler beyin hücrelerine zarar veren serbest radikalleri yok ederek beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur ve alzheimer, parkinson gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
    Kırmızı elma, içeriğindeki C vitamini ve antioksidan bileşikler sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur.
    Elmadaki C vitamini ve A vitamini gibi bileşenler, göz sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Katarakt ve gece körlüğüne neden olabilen serbest radikallerin ortadan kaldırılmasında etkili olan antioksidan bileşikler açısından zengindir.
    Düzenli olarak kırmızı elma tüketmek, kandaki kolesterol seviyelerinin azalmasına yardımcı olarak damar tıkanıklarının önlenmesini ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin azalmasını destekleyebilir.


Yeşil Elmanın Faydaları

Yeşil elma, diğer elma çeşitlerine oranla daha yüksek oranda lif içerir. Aynı zamanda protein içeriği açısından daha zengindir ve karbonhidrat oranı daha düşüktür. Yeşil elmanın faydaları arasında aşağıdakiler yer alır:

    Düşük karbonhidrat içeriği ile dikkat çeken yeşil elma kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. İçerisindeki bazı antioksidan bileşenler ve lif, glikozun sindirimi ve emilimini yavaşlatarak kan şekerinin aniden yükselmesini önleyebilir.
    İçerisindeki antioksidan bileşenlerin serbest radikalleri yok etme etkisi sayesinde kolon ve mide kanser başta olmak üzere kansere yakalanma riskini azaltmak yeşil elmanın faydaları arasında sayılabilir.
    Yeşil elmadaki pektin lifi, bağırsaklardaki dost bakterilerin enerji kaynağıdır. Normal şartlar altında bağırsaklarda dost bakteriler ve hastalık yapıcı bakteriler bir arada uyumlu bir biçimde yaşar. Ancak herhangi bir nedenden dolayı hastalık yapıcı bakteri sayısında artış yaşandığında bağırsak fonksiyonları bozulur: hazımsızlık, şişkinlik, gaz, ishal ya da kabızlık gibi sindirim problemleri gözlenir. Lif açısından zengin olan yeşil elma, sindirim sistemini düzenleyerek hem kabızlığın hem de ishalin önlenmesine yardımcı olabilir.
    Yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerinin ve bağırsak sağlığının düzenlenmesine yardımcı olan yeşil elma, düşük kalorili bir besindir. Uzun süre tokluk hissi sağlamasının yanı sıra mide hacmini artırarak daha fazla besin tüketilmesini önleyebilir. Günlük kalori alımının kısıtlanmasını destekleyerek kilo verme sürecine katkıda bulunmak yeşil elma faydaları arasında sayılabilir.


Yeşil Elma Zararları Neler?

Yeşil elmanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır ancak günde bir ya da iki taneden fazla elma tüketmek her besinin fazlası tüketildiğinde olduğu gibi mide bulantısı ya da şişkinlik yapabilir.

Kaynak

memorial.com.tr
medicalpark.com.tr

   

   

   

   





Signing of RasitTunca

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)