Thread Rating:
  • 17 Vote(s) - 3.06 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
8 Cennetin isimleri Nelerdir? yahutta Cennetin 8 Kapısı Ve İsimleri Nelerdir?
#1
Dini-1 

8 Cennetin isimleri Nelerdir? yahutta  Cennetin 8 Kapısı Ve İsimleri Nelerdir? O Cennetlere (Kapılara) Götüren Ameller Nelerdir?

Cennet, Müminlerin ahiret günü geldiği zaman kalacakları yer olarak adlandırılır. Cennetin isimleri Kuran'da farklı şekilde adlandırılmaktadır. Bu isimlerin hikmetlerinden biri insanların dünya gözü ile bakması ve anlaması zor olan cennetin farklı adları ile daha iyi adlandırılması sağlanmaktadır. Peki, cennetin isimleri nelerdir? Cennetin isimlerinin anlamları nelerdir tüm detayları ile derledik.

Cennet, tanım olarak bilindiği üzere Müslümanların öldükten sonra inandıkları ve gidecekleri yer olarak bilinir. İsimleri ise Kuranı Kerim'de farklı adlar ile tanımlanmaktadır. Bu tanımlamalar, dünyada insanların cenneti daha iyi anlaması ve kavramasına fayda sağlamaktadır.

Cennetin Kapıları Nelerdir?

Cennetin kapıları her dönem araştırılan ve çoğu insanın merak ettiği konulardan biri olmuştur. Cennetin isimlerinin doğru ve anlaşılır bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Doğru bir şekilde ifade etmek, merak edenlerin ve araştıran kişilerin cevaplarını bulmasına fayda sağlayacaktır. Cennetin toplamda sekiz adet kapısı bulunmaktadır. Bunlar cennetin 8 kapısı, cennetin 8 ismi ya da cennetin 8 katı olarak anılmaktadır.

Cennetin Kapısının İsimleri Nelerdir?

Cennetin isimlerinin her alanda olduğu gibi belli bir anlama sahiptir. Cennetin isimleri şu şekilde sıralanabilir:

    Cennetül Meva,
    Firdevs,
    Cenneti Adn,
    Darül Mukame,
    Darül Huld,
    Darüs Selam,
    El Makamül Emin,
    Cennatün Naim olarak sıralanabilir. Her biri ayrı ayrı anlamlara gelmektedir.

Cennetin Kapılarının Anlamları

Cennetin kapıları Firdevs, Cennatün Naim, Cenneti Adn, Cennetül Meva, El Makamün Emin, Darül Huld, Firdevs, Darüs Selam olarak sıralanmaktadır. Bu isimlerin anlamları ise aşağıdaki gibidir:

    Cennetül Meva: Salih amelleri olan kişileri, Allah yolunda iken şehit olan kişilerin ve mümin olan kulların barınağı olan bir cennet olarak bilinir. Meva cenneti anlam olarak bakıldığı zaman huzur ve mutluluk temsil etmektedir.
    Firdevs: İçerisinde her türlü nimetleri barındırdığı bilinen cennet bahçesi Firdevs, Özellikle içinde üzümler, bağlar, bahçeler bulunan yerin anlamını taşımaktadır. Aslında bu isim cennetin tamamını ifade etmekle görevlidir ve bunun yanı sıra en değerli ve önemli bölgesini de ifade etmektedir.
    3. Cenneti Adn: En çok bilinen anlamı ikamet edilen yer olarak bilinmektedir.
    Darül Mukame: Ebediyen kalına yer anlamını taşıyan bu ad kişilerin asıl durdukları yer ve ebediyen kalacakları yurt anlamlarına gelmektedir.
    Darül Huld: Darül Mukame ile benzer yanları bulunmaktadır. Her ikisi de ebediyen kalınan yer anlamına gelmektedir. Bu anlamın yanı sıra şehir, konak, ev ve yurt gibi anlamları ifade eder.
    Darüs Selam: İçerisinde yer alan kişilerin esenlik ve ferah içinde olacağına işaret eden bir ad olarak bilinir. Cennetin maddi ve manevi her türlü olaydan, hoşa gitmeyen tüm olaylardan korunan anlamını taşıyan selam ve dar kelimelerinden anlamlarına gelir.
    El Makamül Emin: İçerisinde olan tüm insanların güven içerisinde yaşayacağı ve vakit geçireceği makam olarak bilinmektedir. Adından da görüldüğü üzere emin makam olarak tanımlanır. Bu Cennet içerisinde yer alan kişilerin sonsuza kadar tereddütsüz ve emin bir şekilde yaşayacakları ifade edilmektedir.
    Cennatün Naim: Sonsuz ve sayısız anlamlarına gelen ve ebedi olan nimetler ile dolu dolu durumda olduğu bilinen bu cennet pek çok ayette söz edilen bir Cennet ismi olarak bilinir. Arapça dilinde huzur, refah ve mutluluk anlamını taşımaktadır. Nimet kelimesinden ise daha çaplı anlamlara denk gelmektedir. Naim ismi kelime anlamı olarak kişilerin mutluluk arayıp bulduğu maddi ve manevi tüm güzellikleri ifade etmektedir.

Sehl b. Sa'd -radıyallahu anh-'dan rivayet edildiğine göre, Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü o kapıdan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. (O gün) Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez.»





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)