Thread Rating:
  • 45 Vote(s) - 3.11 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Devrik Cümle Nedir, Nasıl Kurulur?
Dini-1 
Devrik Cümle Nedir, Nasıl Kurulur?

Devrik cümle, bir dilde yer alan öğelerin sırasız şekilde dizilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüklemin sonra değil de ortada veya başta olması ile devrik cümle kurulur. Tabi bu cümleler bozuk bir anlam ortaya koymaz. Yani devrik cümle yanlış veya uygunsuz değildir. Sadece cümle içerisinde yer alan öğelerin dizilişi farklıdır.

Devrik cümleler genelde edebi sanat yapılacağı zaman tercih edilir. Bu sayede anlama farklılık katmak mümkündür. Bu farklılık sayesinde cümlenin daha da dikkat çekici olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca devrik cümlelerde anlatım bozukluğu yoktur. Sadece öğelerin dizilişi ile ilgili farklılık vardır.

Devrik Cümlede Vurgu Nasıl Yapılır?

Devrik cümlelerde vurgu aramadığı bilinir. Tabi yine de vurgu aranacak ise buna göre bir yol izlenir. Öncelikle devrik cümlenin düz cümleye çevrilmesi gerekir. Vurgu genellikle yüklemde veya yüklemden önce gelen sözcüklerde olur. Bunun için devrik cümleyi düz olarak yaptıktan sonra vurguyu bulmak kolaydır.

ÖRNEK CÜMLE

Raşit Tunca Şiirleri

ÖYLE BiR DÜNYA KUR Ki BANA dan bir parça

Öyle bir dünya kur ki bana,
Ne Böcek Çiçekten,Ne Çiçek böcekten,
Ne Dağ Denizden, Ne deniz Dağdan,
Ne Toprak yağmurdan, ne yağmur topraktan,
Ne Kurt Koyundan Kuzudan, Ne Koyun kuzu Kurttan,
Bir Zarar Ve Ziyan görsün.

Burada ki asıl manası

Öyle bir dünya kur ki bana,
Böcek Çiçekten Bir Zarar Ve Ziyan Görmesin
Çiçek  te Böcekten Bir Zarar Ve Ziyan Görmesin
Dağ Denizden Bir Zarar Ve Ziyan Görmesin
Deniz de Dağdan Bir Zarar Ve Ziyan Görmesin
Toprak yağmurdan Bir Zarar Ve Ziyan Görmesin
Yağmur da Topraktan Bir Zarar Ve Ziyan Görmesin
Kurt Koyundan Kuzudan Bir Zarar Ve Ziyan Görmesin
Koyun ve Kuzu da Kurttan Bir Zarar Ve Ziyan Görmesin

manasında dır amma yukarda ki asil halin de sanki böyle degilmiş gibi bir dizilimi var...

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)