Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kedi Bakımı
#1
Oku-1 
   

Kedi Bakımı

Kediler; evde ,sokakta ,parkta ,bahçede ,piknikte ,köyde,şehirde ve her yerde etrafımızda görebileceğimiz küçük tatlı tüy yumakları… Sevimli durdukları gerçektir ama aslında yırtıcılar familyasından olan kedilerin avcı hayvanlar olduğunu unutmamak gerekir.Doğal yaşam ortamlarından uzak olan kediler evde minik patileriyle gezen küçük oyuncak bir ev arkadaşı oluverirler size…                       

Öncelikle kedi bakımının sandığımız kadar kolay olmadığını bilmemiz gerekiyor. Bunu geçici bir heves için mi yoksa gerçekten gönülden isteyerek mi yapıyoruz? Diye düşünmeden bu işe başlamamalıyız. Ev ortamında uzun süre yaşadıktan sonra sokağa atılan kedilerin çoğunluğunun bir sure sonra öldüğünü bilmeniz gerekiyor. Bunun başlıca sebepleri şunlar;

                        Kediler yemekleri mama kabından yedikleri ve uzun süre avlanmadıkları için sokağa çıktıklarında adaptasyon sıkıntısı yaşıyorlar.
                        Sıcak ev ortamından soğuk hava şartlarına geçince ne yapacaklarını bilemez hale geliyorlar.
                        Tırnakları ev ortamında zarar vermesin diye kesilince dış ortamda yükseklerden geçerken düşme riskleri artıyor.
                        Tırnakları olmadığından sokak hayvanları tarafından sıkıştırıldıklarında yenilgi neticesinde yaralanmalarına veya yemek kavgalarında başarısız olduğunda aç kalmalarına sebep oluyor.
                        Kediler evde kaldığı sure içinde uysallaşıyor insana alışıyor. Fakat sokağa çıktığında maalesef her zaman iyi insanlarla karşılaşamıyor…

img-20161120-wa0002       
Tüm bunları enine boyuna düşündüysek ve artık kedi sahibi olmaya eminsek güzel günler bizi bekliyor. Öncelikle minik ev arkadaşımızın bulunduğu ortamı tanımasına izin verelim. Eve ilk kez giren kediler tüm odaları dolaşır koklar etrafı incelerler. Özellikle saklı gizli kuytu köşeler,koltukların arkaları,masanın altı,dolabın üstü gibi yerleri sabırla incelerler. Bu içgüdüsel bir harekettir. Daha öncesinde bir hayvan beslemişseniz veya evde şuan beslediğiniz bir hayvan varsa,onun alanında yaşamayı pek istemezler. Ancak zamanla bu duruma alışacaklardır. Eğer evde kediden başka hayvanınız yoksa ve şu an tek hayvan olarak minik kedi arkadaşınız bulunuyorsa alışması çok daha kolay olacaktır.
Başlangıç olarak o istemedikçe yaklaşmaya veya onu zorla sevmeye çalışmayın… Bu hırçınlaşmasına sebep olur. Bir süre sonra onun gelip size yaklaştığını göreceksiniz. Kediler emir altına girmeyi sevmeyen hayvanlardır. Köpeklerde olduğu gibi onu komutlara alıştıramazsınız. Eğer bir şeyi kendi istemiyorsa ona yaptırmanız imkansızdır. Bu yönleriyle bile eşsiz varlıklardır aslında…
Minik ev arkadaşımızı öncelikle iyi bir veterinere götürmeniz gereklidir. Bu süreçte çevrenizde evcil hayvan besleyen insanlardan yardım alabilirsiniz. Onların veteriner tecrübelerine dayanarak bir secim yapmanızı tavsiye ederim. Hekiminizin muayenesi sonrası minik arkadaşınızın karnesi çıkarılmakta ve genel aşı takvimleri düzenlenmektedir.
Eğer veterinere gitmek için vaktiniz yoksa bile ilk aşamada kendimiz gözle görülebilecek dış parazitleri için incelemeniz önemlidir. Bebek kedilerde genelde görülen gözlerde iltihaplanma, karında sert şişlikler gibi rahatsızlıklar gözle fark edilebilir.Bunların dışında kediniz çok durgun ve halsizse, yemek yemiyorsa su içmiyorsa ve mırlama sesi çıkarmıyorsa bir an evvel veteriner götürerek kontrolünü yaptırarak ve bir an önce tedavisine başlamanız gerekir.
Her insanın damak zevki aynı olmadığı gibi her kedinin de damak zevki aynı olmadığından mama seçimi çok önemlidir. Bazı kediler balıklı,etli,tavuklu,mamalar yemekten hoşlanmazlar. Sebzeli mamalara ise bayılırlar. Eğer kedi arkadaşınız henüz 6 aylıktan büyük değilse yavru (young) kedi mamalarını tercih etmeliyiz. İnsanlarda olduğu gibi büyürken bebek kedilerinde belli vitaminlere ihtiyaçları var. Yavru kedi mamaları bu aşamada bize yardım edecektir. Eğer kedimiz 1 yaşını geçmiş ise artık o bir yetişkindir. Yetişkin kedi mamaları (adult) kullanılabilir. Ben mama olarak kalite açısından ve besleyicilik bakımından kaliteli marka mamaları tavsiye ediyorum. Ama maddi açıdan zorlandığımdan diğer uygun fiyat olan mamayla yarı yarıya karıştırmakta buldum çözümü. Kedi arkadaşımız bu şekilde hazırlanan mamasını afiyetle yiyecektir.

    Kuru mamanın saklandığı poşet yada çantanın ağzı sıkı şekilde kapatılmalıdır. Bu şekilde mama taze kalır ve kokusu üstünde kalır. Unutmayın kediler mamanın tadından çok kokusuna öncelik verir.
    Mama kabına çok fazla mama koymayın. Tepeleme doldurulmuş kaptaki mamayı kediniz bir sure sonra beğenmeyecek ve mecbur kalmadıkça o mamayı yemek istemeyecektir.

Sıkça yapılan hatalardan en önemlisi de yavru kedilere inek sütü içirmektir. İyilik yapmak isterken aslında çok büyük bir kötülük yapma ihtimaliniz an meselesi ! İnek sütü yarı yarıya sulandırılmadığı taktirde yavru kediler de ölümcül olan ishale neden olacaktır.
Gelelim kedilerimizin tuvalet eğitimlerine. Onlar aslında bu konuda doğuştan eğitimliler. Size düşen petshopdan alacağınız bir kum kabı ve kum… Sonraki aşamada ise kedinizin kum kabı temizliğine özen göstermelisiniz. Çünkü kediler içi kaka dolmuş olan kaba girmekten hoşlanmazlar. Yanınıza gelip sebepsizce miyavlayan kabının yanına gidip miyavlayan kedinizin demek istediği şey tamda budur. Kediniz kum kabı ve kumu olmasına rağmen çişini veya kakasını buraya yapmıyorsa psikolojik bir sorun yaşıyor olabilir. Bir sure ilgisiz kaldıysa dikkat çekmeye çalışıyor olabilir. Evinize başka bir hayvan gelmişse sinir strese bağlı bu davranışı sergileyebilir.
Yazımın sonuna gelirken belirtmek isterim ki bu yazı sadece benim gözlemlerime dayanarak yazdığım kedi beslerken yaşadığım tecrübeleri aktardığım bir metindir. Senelerdir barınak ve sokakta beslediğim kedi dostlarım ve ev arkadaşı edindiğim minik kedi arkadaşlarımla geçirdiğim sürede edindiğim bilgilerdir. Kedinizde en ufak garip davranış ve ya en ufak farklılık gördüğünüz an uzmana danışmanızı öneriyorum.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)