06-29-2019, 03:42 PM
(This post was last modified: 04-13-2024, 03:30 PM by RasitTunca.)
Peynir Bozulmadan Nasıl Saklanır?
Günün her saati sofralarımızı süsleyen, yemeklerimize renk ve lezzet katan vazgeçilmez gıdamız peyniri uygun koşullarda saklamayı biliyor musunuz?
Peynirin lezzetini ve besleyiciliğini kaybetmeden saklanmasının satın alma ile başladığını vurgulayan uzmanlar, her peynirin saklanma koşullarının farklı olduğuna dikkat çekerek, +2/4 C de, ışıksız ortamda mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin besin kaynağımız olan peyniri doğru koşullarda saklamak, vitamin ve besin değeri açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar, peyniri saklama işleminin daha satın alma işlemi sırasında başladığını belirterek, tüketicileri uyarıyorlar. Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanları, hangi peynirin hangi koşulda saklanması gerektiğini sıraladılar.
Peynir saklama sanatı satın almada başlar
Peynir alırken öncelikle son tüketim tarihine dikkat etmelisiniz. Son tüketim tarihi geçmiş hiçbir yiyeceği satın almayınız. Eğer alacağınızın peynirin son tüketim tarihi yakın bir tarih ise onu tercih etmeyin. Çünkü hemen tüketemeyecekseniz, son tüketim tarihi yaklaşmış ürünleri uzun süre saklayamazsınız. Ambalajına dikkat edin. Delinmiş, yırtık veya deforme olmuş ambalajlı ürünleri almayın. Peynirin renginin değişmemiş olmamasına dikkat edin.
Buzdolabında saklayın, sofrada bekletilmiş peyniri ambalaj içindeki peynire tekrar karıştırmayın
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybediyor, aroması ve lezzeti azalıyor.
Oda sıcaklığında, sofrada, tezgâhta bekletilmiş peynir, ambalajı içindeki buzdolabındaki peynirin içine tekrar katılmamalıdır. Başka bir kapalı ambalaj içinde salamura suyu eklenerek ayrı muhafaza edilmelidir.
Beyaz peyniri kendi suyunda saklayın
Beyaz peynir, ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denen içme suyuna yemek tuzu ilavesiyle yapılmış sıvının içinde uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder.
Özellikle beyaz peynir ve türevleri oksijenden uzak tutulmalıdır. Beyaz peynir türevi peynirler salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur.
Kızartma peynirleri (Antep, Urfa ve hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar. Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Kaşar peynirlerini streç film ile sarmak kaşar peyniri ile streç film arasında oluşacak nemi arttıracağı için kaşar peyniri küflenebilir. Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir. Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır.
Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.. Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.
Örgü peynir açıldıktan sonra streçle sarılmalı veya hava almaz bir kap içine konulmalıdır.
Burgu Peynir tamamen salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Örneğin; Muratbey Burgu peynirleri ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir. Böylece hem ürün su kaybederek kurumayacak, hem de Burgu peynir kısa sürede bozulmayacaktır.
Sürmeli Peynir, ürünün hava ile teması kesilmiş şekilde kendi suyunda kendi ambalajında muhafaza edilmelidir. İçindeki su yetmezse, içme suyu ilave edilebilir.
Topi Peynir tamamen salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Tüketileceği zaman ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir.
Sofraların olmazsa olmazı, vitamin ve mineral değeri yüksek peynirleri uzun süre muhafaza etmek pek kolay değildir.
Su ve protein içeriği yüksek gıdaları seven küf, uygun ortamı bulduğu anda yayılmaya başlar.
Bunu önlemek için, peyniri nasıl muhafaza etmemiz gerektiğini sizler için derledik.
1. Gıda muhafazası marketten başlıyor.
Gıda muhafazası marketten başlıyor.
Satın alacağınız peyniri uzun süre muhafaza etmeden önce son kullanma tarihine, ambalajına dikkat etmelisiniz. Yırtılmış ambalajlı ürünleri, rengi değişen peynirleri uzun süre buzdolabında muhafaza edemezsiniz.
2. İhtiyacımız olan 1 adet kesme şeker!
İhtiyacımız olan 1 adet kesme şeker!
Peyniri muhafaza ettiğiniz saklama kabının içerisine 1 adet kesme şeker ekleyin. Kesme şeker rutubeti alıp, peynirin tazeliğini korumasına destek olacaktır.
3. Havlu peçete ile küfe elveda!
Havlu peçete ile küfe elveda!
Peyniri önce havlu peçeteye, ardından buzdolabı poşetine yerleştirin. Havlu peçete, hava ile temasının kesilmesine destek olacaktır.
4. Sirkeli su desteği!
Sirkeli su desteği!
Temiz bir havluyu sirke ile ıslatın. Ardından peynirin etrafına bu havluyu sarın ve üzerini strec film ile sarın. Bu şekilde peyniri uzun süre muhafaza edeceksiniz.
5. Buzdolabının ısı ayarına dikkat!
Buzdolabının ısı ayarına dikkat!
Peyniri 2 ile 4 derece arasında yer alan ısı aralığında muhafaza etmelisiniz.
6. Suyunu atmayın.
Suyunu atmayın.
Peyniri açtıktan sonra suyunu dökmeyin. Saklama kabınıza peyniri suyu ile birlikte alın. Suyu dökülen peynir lezzetini kaybetmeye başlayacak ve küflenecektir.
7. Bitirilemeyen peynirleri ayrı muhafaza edin.
Bitirilemeyen peynirleri ayrı muhafaza edin.
Peynir oda sıcaklığına çıktığında mantar üretmeye başlar. Bu yüzden dilimlenip, oda sıcaklığına çıkmış olan peynirleri tekrar aynı saklama kabına koymamalısınız. Başka bir saklama kabında muhafaza etmelisiniz.
8. Peynir suyu az ise kendiniz yapın.
Peynir suyu az ise kendiniz yapın.
İçme suyu ile çok az tuzu karıştırın ve peynirin yarısına gelecek kadar ilave edin. Peynirin lezzet kaybı yaşamasını önlemiş olacaksınız.
9. Zeytin yağında bekletmeye ne dersiniz?
Zeytin yağında bekletmeye ne dersiniz?
Beyaz peyniri sakladığınız kabınıza bir miktar zeytinyağı ilave edin. Peyniriniz uzun süre lezzetini koruyacaktır.
10. Peynirleri mutlaka buzdolabının uygun bölmesinde muhafaza edin.
Peynirleri mutlaka buzdolabının uygun bölmesinde muhafaza edin.
Buzdolabını sıkış tepiş doldurduğunuzda hava geçişi engellenecek ve gıdaların uzun süre muhafaza edilmesi engellenecektir. Bu yüzden peynirlerinizi mutlaka buzdolabında, kapalı çekmece gibi bölmelerde saklayın.
11. Tezgahta uzun süre bekletmeyin.
Tezgahta uzun süre bekletmeyin.
Özellikle peynirli tarifler için, peyniri kullanacağınız zaman buzdolabından çıkarın. Kullanacağınız kadar peyniri alıp, kalanını dolaba kaldırın. Peynirin ısı kaybına uğraması, bozulup küflenmesine zemin hazırlayacaktır.
12. Peynirleri derin dondurucuda kaderine terk etmeyin.
Peynirleri derin dondurucuda kaderine terk etmeyin.
Beyaz peynir ve benzeri peynirleri derin dondurucuda muhafaza etmeyin. Kaşar ve gravyer tarzı peynirleri, kullanacağınız miktarlarda kesin ve ayrı ayrı buzdolabı poşetlerine aktarın. Bu şekilde kullanacağınız miktarda çıkartıp, buzunun çözmesini bekledikten sonra kullanabilirsiniz.
13. Unutmayın, her peynir yıkanmaz.
Unutmayın, her peynir yıkanmaz.
Beyaz peynir ve burgu dışındaki peynirlerin normal su ile temasından kaçının. Bu peynirlerin aroma ve lezzetinin yok olmasına neden olacaktır.
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca