Thread Rating:
  • 70 Vote(s) - 2.97 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bankadan&ATM den Para Nasıl Çekilir? ve Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?
#1
Oku-1 


Bankadan&ATM den Para Nasıl Çekilir? ve Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?

Bankadan para çekmek için birkaç yöntem olduğu bilinmelidir. Bankadan nasıl para çekilir konusunda özellikle ileri yaş grubu insanların merak ettiği konulardan birisidir. Çünkü bankadaki para çekme sürecinin nasıl ilerlediği konusunda pek bir bilgi sahibi değildirler. Birçok genç kişi bankaya giderek veznede sıra beklemek yerine ATM aracılığı ile parasını çekebilmektedir. Ancak ATM üzerinden günlük çekilebilir limitin 5.000 TL olması durumunda kişi teknolojiyle iç içe olsa da banka personeli ile veznede para çekme konusunda destek alması gerekecektir.

Öncelikle hangi bankadan para çekilecekse eğer o banka şubesine gidilerek banka içerisinden vezne işlemleri menüsünden sıra numarası alınmalıdır. Para çekme işlemi için mutlaka nüfus cüzdanınızın yanınızda olması gerekmektedir. Vezne personeline çekmek istediğiniz tutarı söyledikten sonra kimliğinizi isteyecektir. Gerekli kontroller sağlandıktan sonra paranızı size verecektir. Dipnot olarak belirtmek isteriz ki; çekeceğiniz nakit para miktarı çok olacaksa eğer mutlaka boyundan asmalı çanta götürmeniz en iyi sonuç olacaktır. Elinizde veya poşet içerisinde ya da cebinizde taşıyamayacağınız miktardaki paranızı kontrol etmekte güçlük çekebilirsiniz. Peki, ATM den nasıl para çekilir konusunda hiçbir bilginiz yoksa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Bilinmesi gereken bir konu ATM’den en fazla 5.000 TL günlük çekilebilir limit sınırlaması olduğudur. Paranız hangi banka hesabınızdaysa eğer o bankanın ATM cihazına giderek kartınızı ilgili alana yerleştirdikten sonra kart şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Şifrenizi girdikten sonra adım adım; para çekme, çekmek istediğiniz tutar, makbuz istiyor musunuz sorusuna evet ya da hayır dedikten sonra tamam veya ‘’ onay ‘’ tuşlamanız durumunda birkaç saniye içerisinde çekmek istediğiniz paranız ATM’nin para çıkış ünitesinden size teslim edilecektir. Paranız verilmeden önce kartınızı size teslim edecek olan ATM daha sonrasında paranızı verecektir. Peki, artık bankayla işiniz kalmadı ve banka hesabı nasıl kapatılır sorusuna cevap arıyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Müşteri hizmetlerini arayacak artık banka kartı kullanmak istemiyorum veya hesabımı kapatmak istiyorum diyerek hesabınızı kapattırabilirsiniz. ATM’den hesap kapatma işlemi yapılmamaktadır. Ayrıca banka şubesine giderek banka kartımı veya banka hesabımı kapatmak istiyorum diyebilirsiniz.


ATM’den Kartsız Para Nasıl Çekilir?

Banka ve ATM’lerden para nasıl çekilir sorusun cevabını en çok ileri yaş gurubundaki insanlar merak etmektedir. İleri teknolojiye dayalı olarak bankacılık sistemi de birçok kişinin zorlandığı konulardan birisidir. Bankadan para çekmek için birçok yöntem olduğu bilinmelidir. Şimdi dilerseniz banka şubelerinden veya ATM kanallarını kullanarak nasıl para çekildiği konusunu açalım.

    Banka Şubesinden Para Çekme
    ATM’lerden Para Çekme
    Kartsız ATM’den Para Çekme ( Mobil Bankacılık )

Bankadan Para Nasıl Çekilir?

Bankadan para çekebilmek için öncelikle bir bankadan hesabınız olması gerekmektedir. Banka hesabınızın olduğu banka şubesine giderek kolaylıkla paranızı çekebilirsiniz. Aşağıdaki adımları izleyerek bankadan nasıl para çekilir öğrenin.

    Size en yakın olan banka şubesine gidiniz. (Para hangi bankadaysa o bankanın şubesine)
    Banka hesap cüzdanı yanınızda olmalıdır. Yoksa kimliğiniz mutlaka yanınızda olmalıdır.
    Banka şubesine girdikten sonra kapının hemen yan tarafında banka sıra numarası alabileceğiniz bir cihaz bulunur. Bu cihazdan TC kimlik numaranızı tuşlayarak sıra numarası almalısınız.
    Sıra size geldiğinde veznede bulunan personele kimliğinizi ve hesap cüzdanını uzatarak para çekmek istediğinizi belirtiniz.
    Personel gerekli olan işlemleri yaptıktan sonra bankadan kaç para çekmek istiyorsunuz sorusunu size soracaktır.
    Çekmek istediğiniz para miktarını vezne personeline söyleyerek para çekme işlemini yapabilirsiniz.

ATM’den Para Nasıl Çekilir?

Para çekme işlemi için birçok yöntem olsa da en çok kullanılan para çekme kanalı ATM’lerdir. Hem daha hızlı, daha güvenilir ve çok sıra beklemeden çekim işlemini yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken size en yakın ATM cihazına gitmek olacaktır. (Sizde bulunan banka hesap kartı veya kredi kartı hangi bankaysa o bankanın ATM’sini tercih etmeniz sizden para kesilmeyeceği anlamına gelir. Eğer farklı banka ATM’sinden para çekmek isterseniz sizden bir miktar para komisyon olarak alınabilir.)

    En yakın ATM’ye gidiniz.
    Kredi kartı veya banka kartından para çekecekseniz her iki kartı da yanınızda bulundurun.
    ATM’nin ön kısmında bulunan kartı yerleştirme alanına kartı çip kısmı ön üst kısımda olacak şekilde yerleştirin.
    Kartınıza önceden belirlemiş olduğunuz kart şifrenizi giriniz.
    Size para çekme, para yatırma gibi birçok seçenek sunulacaktır.
    Siz para çekeceğiniz için ‘’para çekme’’ alanını tuşlayın.
    Bu adımda bankada bulunan paranızın toplam miktarı gözükür.
    Çekmek istediğiniz tutarı yazarak veya tuşlayarak devam ediniz.
    Paranız ATM’den sayılarak para çıkışı alanından size teslim edilir.
    Paranızı aldıktan sonra ‘’çıkış’’ diyerek kartı almayı unutmayınız.

ATM’den Kart Olmadan Para Nasıl Çekilir?

Para çekmek için ATM yöntemini kullanmak istiyorsanız ve kartınız yoksa yine para çekebilirsiniz. Dikkat etmeniz ve yapmanız gereken bazı adımları okuyabilirsin. Tek yapmanız gereken size en yakın banka ATM’sine giderek telefonunuza para çekmek istediğiniz bankanın mobil bankacılık uygulamasını indirmeniz ve giriş yapmanız gerekmektedir.

    Mobil bankacılık sistemine telefonunuzdan giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları izleyin.
    ATM ekranından kartsız işlem menüsüne giriş yapın.
    Kartsız işlemler menüsünden para çekme alanını seçiniz.
    Telefondan uygulamadan aynı para çekme adımına giriş yapın.
    ATM ekranında karşınıza karekod çıkacaktır.
    Telefondan karşınıza çıkan karekod uygulamasını okutunuz.
    Kaç para çekmek istediğinizi seçiniz.
    Paranız hazırlanacak size teslim edilecek ve makbuzunuzu alabileceksiniz.
    Son olarak ekrandan çıkış yapmayı unutmayınız.


Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?

Günlük yaşamımızın birçok noktasında bankacılık işlemleri her durumda mevcuttur. Bizde yazımızda banka hesabı nasıl kapatılır?

Banka hesabı nasıl kapatılır? Yaygınlaşan bankacılık uygulamaları ödemelerde ve birçok noktada hayatın içindedir. Birden fazla sayıda bankada hesap açtırma imkanı olması bankacılar açısından oldukça caziptir. Ancak banka kullanıcıları zamanla aktif olmadıkları banka hesaplarını kapatma girişimlerinde bulunabilirler. Bizde bundan hareketle banka hesabı nasıl kapatılır? Bunu ele alacağız. Fakat bundan önce banka hesabı kapatma konusunu ele alalım.
Banka Hesabı Kapatma

Banka hesapları ödeme ve yatırım gibi durumlarda oldukça faydalıdır. Bu yüzden birçok kişinin en az bir tane banka hesabı bulunmaktadır. Fakat bazı durumlarda çok sayıda hesabın olması istenmeyeceği için bunları kapatma yoluna gitmek mümkündür.

Banka hesabı kapatma işlemlerini birkaç farklı yolla yapmak mümkündür. İlk olarak internet bankacılığı, müşteri hizmetleri ya da dilekçe yazarak bankaya gitmeden hesap kapatma işlemini gerçekleştirmek mümkündür. Bunun dışında ilgili banka şubesine direk giderek hesap kapatma işlemi gerçekleştirilebilir.

Banka kapatma işlemlerinden biri olan dilekçe yazarak hesap kapatma işlemi çok fazla bilinmeyen bir yöntem olduğu için yazımızın devamında buna yer verelim.
Banka Hesap Kapama Şubeden Nasıl Yapılır? Dilekçe Örneği

Banka hesap kapama yollarından biri olan dilekçe yazmak için birtakım gerekleri yerine getirmek gerekir. Öncelikle ilgili bankanın hesabı kapama dilekçesini mail, faks, e-posta yollarından hangisini tercih ettiği dikkate alınmalıdır. Bundan sonrasında ise aşağıda vereceğimiz banka hesap kapama dilekçe örneği ile bankaya müracaat edilmelidir.

…………………………..Bankası Genel Müdürlüğü’ne

Bankanızın, ……………….. şubesinde bulunan ………… Numaralı banka hesabımın kapatılması konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad – Soyad

İmza

TC Kimlik No:

Tarih:

Adres: ……………………………………………………………………………………

Cep Telefonu: ……………………………………

Yukarıda sunmuş olduğumuz banka hesap dilekçesi ilgili bankanın genel müdürlüğüne hitaben yazılmıştır. Eğer ilgili bankanın bağlı bulunduğu şubeye dilekçe yazılıyorsa mutlaka yazılan şubenin bulunduğu il ve ilçe belirtilmelidir.

Tüm bunlara bakıldığında banka hesabı kapatma işlemleri birkaç alternatiften oluşur. Dilekçe ile banka hesabı kapamada bunlardan biridir.
İnternet Üzerinden Pratik Şekilde Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?

Banka hesabını kapatmak için ikinci yöntem ise internet üzerinden ve mobil bankacılığı kullanarak pratik ve kolay bir şekilde işlem yapmak olacaktır. Bunun için ben Akbank kullanıcısı olduğum için akbank internet şubesine girerek sizi tam yolu göstermek istedim. Sizde kendi kullandığınız bankanın internet şubesine veya mobil bankacılığına girerek;

→ Hesaplarım → Tüm Hesaplar 

sekmelerini izleyerek kapatmak istediğiniz hesabın üzerine tıklayarak açılacak seçeneklerden hesap kapatma seçeneğini işaretleyebilirsiniz. 

Gördüğünüz gibi altını mavi olarak çizdiğim ve ok ile gösterdiğim kısımda hesabı kapat yazıyor. Bu butona bastığınızda kısa bir sürede pratik bir şekilde hesabınız kapatılmış olacaktır.
İlgili Banka Müşteri Hizmetlerini Arayarak Hesap Kapatmak

Bu işlem size biraz daha zahmetli gelebilir çünkü bir müşteri temsilcisine ulaşmak için gerçekten iyi bir zaman harcamanız ve sinirlerinizin sağlam olması gerekiyor. Çünkü müşteri hizmetlerini aradığınızda karşınıza çıkan yapay zekalı telesekreterlere derdinizi anlatana kadar yorulabilirsiniz.

Ama yine de mevcut bir banka hesabını kapatmak için bu yöntem geçerlidir. Kimlik bilgilerinizi doğrulayarak size sorulan güvenlik sorularına doğru cevap verdikten sonra da telefonla banka hesabı kapatma işleminiz gerçekleştirilebilir.
Banka Hesabı Kapatma Ücretli mi?

Kişilerin kullanmadıkları banka hesaplarını kapatmaları için ödemeleri gereken bir ücret bulunmamaktadır. Banka hesabı kapatma ücretli mi? Ancak hesap içerisinde geçmiş dönemden kalan bir borç bulunuyorsa bununla alakalı olarak borç kapatma işlemi yapmadan hesabı komple kapatmaları mümkün değildir. Bu sebeple denebilir ki; içinde borç bulunmayan banka hesapları ücretsiz şekilde kapatılabilmektedir. Bu işlemi yapabilmek için yapmanız gereken tek şey yukarda örneği bulunan işlem dilekçesini ilgili kuruma iletmektir.

Bu dilekçe sizin banka hesabınızı kapatmak istediğinizin sözlü beyanıdır. Dilekçenin ardından talebiniz işleme alınır ve banka hesabınız eğer içinde borç yoksa kapatılır.

Hatta bazı bankalar, sadece sıra aldıktan sonra talebinizi yerine getirerek de hesabınızı kapatabiliyor. Bazı bankalar ise önce talep alıyor, hemen ardından hesabınızı neden kapattığınız konusunda sizi arıyor. Daha doğrusu hesabınızı kapatmamanız için bir ikna çalışması yürütebiliyor.
Banka Hesabı Kapatmak için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Banka hesabınızı kapatmak için dilekçe vermeniz yeterlidir. Kalan işlemler için sizden hiçbir şekilde ücret talep edilmez. Hatta bunun aksine banka işleyişlerinde yapılan değişikliklerin ardından kişiler hesaplar için aylık ya da yıllık olarak hesap aidatı ödemek durumunda kalırlar. Bu sebeple kullanmadığınız hesaplar için borç ödemek istemiyorsanız mutlaka hesabınızı kontrol etmeniz gerekir. Hangi bankada hesabınızın olduğunu bilmiyorsanız bunu e-Devlet elektronik sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Hesabınıza giriş yaptığınızda karşınıza çıkacak ekrandan banka hesabı sorgulama araması ile ilgili sayfaya yönlendirilirsiniz. Böylece kullanmadığınız bir hesap için ekstra ücret ödemenize gerek kalmadan kullanmadığınız tüm hesapları olayca kapattırabilirsiniz. Bu işlemler tamamen ücretsiz ve size maddi anlamda fayda sağlayacak işlemlerdir.

Banka hesapları kapatılırken, içinde bakiye olmaması gerekiyor. Banka hesaplarında bulunan 1 kuruşluk bakiye bile, hesabın kapanmasına engel oluyor. Bu sebeple gitmeden önce hesabın boş olduğundan emin olmalı ve hemen ardından kapatma başvurusu yapmalısınız. Dilekçenizi bankaya sunduktan sonra kapatma işlemi çok kısa sürede gerçekleşecek ve hesabınız tamamen kullanıma kapanacaktır.

Kullanılmayan Boş Banka Hesapları Ne Zaman Kapanır?

Kullanılmayan banka hesapları kendi kapanır mı, şöyle açıklamalıyım,180 gün süresince hesabınızda herhangi bir hareket yok ise bu hesap hareketsiz hesap olarak tanımlanır ve zaman aşımına kadar kendiliğinden kapanmaz. Böyle bir hesaba sahipseniz yukarıda anlattığım adımları izleyerek hesap kapatma yoluna gidebilirsiniz.
Hareketsiz Hesaplardan Hesap İşletim Ücreti Alınır Mı?

Bir diğer merak edilen ise hareketsiz yani kullanılmayan banka hesabından hesap işletim ücreti alınır mı oluyor onuda şu şekilde anlatalım, “Türkiye Bankalar Birliği” (TBB), yayımlamış olduğu bildiriye göre yine 180 gün süresince hareketsiz olan hesaplardan, hiç bir suretle hesap işletim ücreti tahsil edilemeyecek ve bu alacak altında icra takibi başlatılamayacaktır. Bu yasal değildir.

Eğer 180 günden fazla hareketsiz olan hesabınız var ise ve hesap işletim ücreti yansıtılmış ise bankalar ters işlem kaydı yaparak hesapları bu hesabı iptal etmeleri gerekmektedir. Bu hakkınız olduğunu unutmayın.

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)