09-25-2018, 05:04 AM
A
~~~~~~~~~
Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze
biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir.Sıcak yöre
yemeklerinin çoğunda kullanılır.
Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir
bitkidir. Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot.
Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara
koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin
dinlendirilmesinde kullanılır.
Anason : Anayurdu Mısır olan anason,
maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir
tohumudur. Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde
kullanılır.
Ardıç : Kozalaklılardan, yaz,
kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak
yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin
pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır.
***********************************************
B
~~~~~~~~~~
Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış
kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır. Karabiberden daha keskin
kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir.
Biberiye : Küçük, kalınca, ensiz ve
kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan
yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır.
Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır.
***********************************************
C,Ç
~~~~~~~~~
Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı
renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda,
soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır.
Cevz-i Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen
bir ağacın bir yemişidir. Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda,
beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır.
Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin
üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılabilir.
***********************************************
D
~~~~~~~~~
Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av
hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı
turşu ve konservelerde kullanılır.
Dereotu : Maydonozdan sonra en çok
kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata ve
zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.
Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde
kullanılır.
:23: