Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evlilik Bir İbadet midir?
Oku-1 
Evlilik Bir İbadet midir?

EVLENMENİN DİNÎ HÜKMÜ NEDİR?

Kur’an-ı Kerim’de bir âyette, “Sizden bekâr olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin.” (Nûr, 24/32), bir başka ayette de, “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rum, 30/21) buyurulmaktadır.

Yine Hz. Peygamber (s.a.s.) birçok hadislerinde müslümanları evlenmeye teşvik ederek; “Evlenin, çoğalın! Çünkü ben (kıyâmet gününde) diğer ümmetlere karşı sizin (çokluğunuzla) iftihar edeceğim!” (Abdurrezzâk, el-Musannef, VI, 173; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, VII, 131); “Ey gençler! Sizden evlenmeye güç yetirenler evlensin.” (Buhârî, Nikâh, 3; Müslim, Nikâh, 1); “Nikâh benim sünnetimdir. Benim sünnetimi uygulamayan benden değildir. Evleniniz. Çünkü ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar ederim.” (İbn Mâce, Nikâh, 1) buyurmaktadır.

Nikâh bir yönüyle medeni bir sözleşme, bir yönüyle de ibadet sayılmaktadır. Bir kimsenin cinsel isteklerinin baskın olması nedeniyle günaha girme ihtimali yüksek ise, o kimsenin evlenmesi vaciptir. Günaha girmesi söz konusu olmayan kimselerin maddi durumu müsait olduğu takdirde evlenmesi sünnettir. Yaşlı veya cinsel gücü zayıf olanların evlenmesi mubah ise de, evlenmemesi daha iyidir. (İbn Kudâme, el-Muğnî, IX, 343) Bir kimsenin, evleneceği kadına zulmetmesinden korkması halinde evlenmesi mekruhtur. (Mevsılî, el-İhtiyâr, III, 38)

Kaynak: Diyanet

Signing of RasitTunca

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Oku-1 Dinen Şüpheli Bir Konuda Verilen Söz Tutulmalı mıdır? RasitTunca 0 158 05-26-2025, 07:29 PM
Son Yorum: RasitTunca
Oku-1 Şeytanı yalnızca hacda mı taşlarız, yoksa hayat boyu süren bir mücadele midir? RasitTunca 0 256 05-10-2025, 07:04 PM
Oku-1 İdrarını yapan bir kimse abdest almadan önce bir miktar beklemeli midir? RasitTunca 0 236 05-03-2025, 03:03 AM
Oku-1 Mezhepler arasında abdestin farzları konusunda farklılık var mıdır? RasitTunca 0 246 05-03-2025, 02:59 AM
Oku-1 Abdest alırken niyet etmek farz mıdır? RasitTunca 0 234 05-03-2025, 02:58 AM
Oku-1 Oruç tutmayanlar cennete giremeyecek midir? RasitTunca 0 281 02-26-2025, 10:28 PM
Oku-1 ALKOL VE DİĞER HARAM ÜRÜNLERİN SATILDIĞI BİR İŞ YERİNDE ÇALIŞMAK CAİZ MİDİR? RasitTunca 0 257 02-11-2025, 05:34 AM

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi