Thread Rating:
  • 10 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cennet Hurması Nedir? - Trabzon Hurması Nedir? - Cennet Hurmasının Faydaları
#1
Oku-1 
   

Cennet Hurması  -  Trabzon hurması - Cennet Hurmasının Faydaları

Trabzon hurması (Diospyros kaki) ya da daha eski bilinen adı ile Cennet hurması veya Akdeniz Hurması, yöresel adı ile ambe veya amme, abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad. "Hurma" Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelmedir.

Morfolojik özellikleri

Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır. Gövdenin kabuğu levhalar halinde çatlaklıdır. Yapraklar eliptik bir yapıda 6–15 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü tüylüdür. Sarımsı beyaz çiçekleri haziran ayında açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır. Türkiye'de karadeniz kıyılar ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.

Dünyada Akdeniz Hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir. Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemektedir. Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili ise Trabzon hurması üretimine yönelen ülkelerin başında gelmektedir. Ancak Türkiye'de bu meyve 40'ın üzerinde ilde yetiştirilmesine rağmen üretim yıllık 15 bin tonu geçmemektedir

İçeriği
Trabzon hurmasının özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca zengindir.[2] 100 gramında 14-20 gram arasında vitamin (20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri), 0.7 gram protein ve 0.4 gram yağ içermektedir. Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olup, özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva etmektedir.
Bazı meyvelerle sakkaroz ve fruktoz kıyaslaması[3]
Sakkaroz (d/dl)

    Muz 8,8
    Elma 3,1
    Portakal 2,5
    Erik 2,0
    Bal 1,9
    Armut 1,7
    Çilek 0,7
    Hurma 0,3
    Üzüm 0,2
    İncir 0,1
    Kiraz 0,1

Fruktoz (g/dl)

    Bal 40,5
    İncir 30,5
    Hurma 23,9
    Erik 15,0
    Üzüm 7,3
    Kiraz 7,2
    Elma 5,0
    Armut 5,0
    Muz 3,7
    Çilek 2,3
    Portakal 1,8

Faydaları

Yapılan tıbbi araştırmalarda özellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirlenmiştir.[2] Ayrıca zayıflama, 100 gramda 0.3 miligram demir ihtiva etmesi nedeniyle kansızlığın, A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.[2]

Kocayemiş, Kara hurma adlarıyla da bilinen meyve, bol miktarda, protein, karbonhidrat, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri.

Ülkemizde pek çok bölgede bol miktarda yetişmekte olan cennet hurması bir çok farklı isimle anılmaktadır. Bölgesel olarak farklı isimlendirilen cennet hurmasına Trabzon hurması, cennet elması, amme, cennet meyvesi, Japon elması, kara hurma ve kocayemiş de denmektedir. Cennet hurması oldukça yüksek miktarda protein, çinko, fosfor, kalsiyum, demir ve karbonhidrat yer alır. Bu minerallerin yanısıra yine magnezyum ve potasyumla beraber A, B1, B2, B3 ve C vitamini açısından da oldukça zengindir cennet hurması. Cennet hurmasının içeriğinde ayrıca fenolik bileşenler ve askorbik asit bulunur. Bu nedenle cennet hurması oldukça güçlü bir antioksidan olarak değerlendirilir. Cennet hurması meyvesine ekşimsi, buruk bir tat veren madde de içeriğinde bulundurduğu fenolik bileşenlerdir. Yağ, protein ve karbonhidrat açısından bir hayli zengin olan cennet hurması, bilhassa kış ayları olan Kasım, Aralık ve Ocak’ta vücut ısısını yükseltmek ve soğuğa karşı bir önlem olarak kullanılabilir. Ayrıca bu vesileyle soğuk algınlığı ve benzeri hafif atlatılabilecek hastalıklarla mücadelede de oldukça faydalı olacaktır. Cennet hurması, Türkiye’de en çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilmekle beraber özellikle Adana ve Hatay illerinde yetişmektedir. Bu elverişli yetişme ortamına sahip olmasına rağmen cennet hurması yeterince kıymeti bilinmeyen bir meyvedir ve tüketimi genellikle sınırlı kalmaktadır.

Cennet hurması meyvesinin gövdesi çatlak bir levha görünümündedir. Üzerinde yer alan elips yapraklarının üst kısımları koyu yeşil renktedir ve yaprakların alt kısımları genellikle tüylü yapıda bulunmaktadır. Trabzon hurması da denen cennet hurması meyvesi kış meyvesi olarak konumlandırılabilir. Kışın tüketilmesiyle kışın meydana gelen soğukların neden olduğu rahatsızlıklardan kurtulmak için rahatlıkla tüketebileceğiniz bir meyvedir cennet hurması.

Cennet hurmasına farklı bölgelerde farklı isimler de verilmiştir. Bunların başlıcaları; cennet meyvesi, doğu hurması, cennet elması, Japon hurması, Çin eriği ve Trabzon hurması olarak sıralanabilir.

Cennet Hurmasının Faydaları Nelerdir?

1. Vitamin ve mineral eksikliğine iyi gelir
Cennet hurması meyvesinin ortalama her 100 gramının 20 gramlık bölümü yalnızca vitaminlerden oluşmaktadır. Bu zengin vitamin içeriği özelliğiyle kişilerde görülebilen vitamin ve mineral sorunlarında kurtarıcı bir meyve olarak tüketilebilir cennet hurması.
2. Soğuk algınlığına iyi gelir
Bir kış meyvesi olarak kabul edilen cennet hurması, yüksek miktarda protein, yağ ve karbonhidrat içermektedir. Bu özellikleriyle cennet hurması vücut ısısını yükseltmektedir ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı iyi geldiği bilinmektedir. Cennet hurması tüketilerek dondurucu kış gecelerinde ısınabilir, soğuk kış zamanlarının getirdiği bazı hastalıklara karşı mücadele geliştirebilirsiniz.
3. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildi güzelleştirir
Cennet hurması, protein bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Bu sunduğu protein katkısıyla bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. Ayrıca yine içerdiği protein ve vitaminler sayesinde vücuttaki vitamin eksikliklerini giderme konusunda da oldukça iyi bir meyvedir cennet hurması. Cennet hurması içerdiği maddeler sayesinde saçlarınızın daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir ve cildinizin de daha pürüzsüz ve parlak görünmesine yardımcı olabilir.
4. Kansızlığa iyi gelir ve tansiyon ile kolesterolü düşürür
Yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkmıştır ki, cennet hurması kansızlığa iyi gelmektedir. Cennet hurmasının bir diğer özelliği de iştahsızlık sorunu yaşayan kişilere ve kilo kaybı yaşayan hastalara destek olması. Cennet hurması iştahsızlıkla mücadelede en etkin şekilde kullanabileceğiniz ve tüketebileceğiniz meyvelerin başında geliyor. Ayrıca cennet hurması tansiyon yüksekliği şikayeti olan kişilere de oldukça iyi geliyor. Yüksek tansiyonu düşüren cennet hurması aynı zamanda kolesterolü de dengeliyor ve bu özellikleriyle kalp ve damar sağlığınızı korumada oldukça önemli bir yiyecek olarak dikkat çekiyor.
5. Mideye iyi gelir
Cennet hurmasının bir diğer faydası da mideye iyi geliyor oluşudur. Cennet hurması mide çeperini kuvvetlendirir ve gastrit gibi rahatsızlıklara karşı mücadelenize destek olabilir. Yalnızca mideye değil aynı zamanda bağırsaklar için de oldukça faydalı olan cennet hurması meyvesi, özellikle on iki parmak bağırsağı ve diğer bağırsak iltihaplarının geçmesinde de size yardımcı olabilir.
6- Kabızlığa iyi gelir
Cennet hurmasının mide ve bağırsaklar dışında boşaltım sistemi ve sindirim sistemi üzerinde de oldukça faydalı özellikleri vardır. İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde cennet hurması meyvesi, bağırsaklarınızı daha iyi çalıştırabilir ve kabızlıkla birlikte tuvalete çıkma sorunu yaşayan kişileri bir nebze rahatlatabilir. Yaşadığınız kabızlık sorunlarından arınmak ve bağırsakla beraber boşaltım sisteminizi rahatlatmak adına her sabah kahvaltı ederken 1 tatlı kaşığı cennet hurması pekmezi tüketmeniz yararınıza olacaktır.
7. Safra kesesine iyi gelir
Cennet hurmasının bir başka yararı da safra kesesi sorunları karşısında ortaya çıkmaktadır. Safra kesesi hastalıklarına adeta derman olabilecek cennet hurmasının yaprakları da fayda sağlanabilecek bir başka yönü. Cennet hurmasının yapraklarıyla hazırlayacağınız çay ile yüzünüzü ve saçlarınızı yıkadığınızda yüzünüz ve saçlarınız daha sağlıklı olabilir ve görünümleri daha parlak ve güzel olabilir.
8. Cilt bakımı yapar
Trabzon meyvesi olarak da anılan cennet hurması ile hazırlayacağınız çeşitli cilt maskelerini kullanarak cennet hurması meyvesinin cilt dokusu üzerindeki faydalarından yararlanabilirsiniz. Bu maskeler sayesinde deri dokunuzun protein, mineral ve vitamin ihtiyacını karşılayabilir, antioksidan etkisi sayesinde cilt bakımınızı ve cilt temizliğinizi sağlayabilirsiniz.
9. Temizlik malzemesi olarak kullanılabilir
Trabzon hurmasının sadece meyvesi değil aynı zamanda yaprakları da oldukça faydalı. Böylece cennet hurması yalnızca insan sağlığı için değil bir çok farklı yönden de işlevsel olarak kullanılabilecek bir meyve olarak dikkat çekiyor. Cennet hurması meyvesinin yapraklarını suda kaynatarak elde edeceğiniz sıvıyı ev ve eşyalarınızın temizliğinde deterjan yerine kullanabilirsiniz. Böylece cennet hurması meyvesi, yapraklarıyla da yalnızca insan sağlığı için değil, organik bir temizlik malzemesi olarak kullanılabilir ve bambaşka faydalar da sağlayabilir.
10. Saçlara iyi gelir
Cennet hurması meyvesinin yapraklarının bir başka faydası da saç derisi ve saçlarınız için. Cennet hurması meyvesinin yapraklarından hazırlayacağınız çay ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Bu yöntem daha çok Uzakdoğu bölgesinde yaygın olarak bilinmekte ve yıllardır uygulanmaktadır.
11. Omega 3 eksikliğine iyi gelir
Cennet hurması aynı zamanda omega 3 bakımından da oldukça zengindir. Cennet hurması meyvesini kaynatma yöntemiyle hazırlayacağınız pekmezi her sabah kahvaltılarda tüketerek omega 3 eksiğinizi de giderebilirsiniz.
Cennet Hurması Nasıl Tüketilir?

Cennet hurması genellikle meyve oldukça olgunlaştıktan sonra tüketilmelidir ve henüz olgunlaşmayan cennet hurması meyvelerinin yenmesi de pek tavsiye edilmez çünkü cennet hurması meyvesi bu halindeyken henüz serttir ve gelişimini tamamlamamıştır. Dolayısıyla hem yenmesi zor olacaktır hem de tadı da daha tam oturmadığından dolayı ağızda garip bir tat bırakara yutmayı zorlaştırabilir. Cennet hurması meyvesi olgunlaştıktan sonra hemen tüketilmelidir çünkü meyve kolay çürüyebilen ve küflenebilen bir yapıdadır dolayısıyla kestiğiniz cennet hurmasını tek seferde tüketmeniz daha iyi olacaktır. Olgunlaşan bir cennet hurması meyvesi iyice yumuşar ve tadı da artık yerine gelir, bu durumdaki cennet hurması meyveleri rahatlıkla yenilebilir.

Cennet hurması meyvesi aynı zamanda kuru olarak da tüketilebilir. Bunun için cennet hurmasının kabuklarını soyduktan sonra bir yere asarak kurutun. Bu sayede çabuk bozulma özelliği olan cennet hurması meyvesini daha uzun süreler için de muhafaza edebilirsiniz ve mevsim kısıtlaması olmadan cennet hurması meyvesi yiyebilirsiniz. Cennet hurmasının bir diğer tüketim biçimi ise pekmezinin yapılması yoluyla gerçekleştirilebilir. Cennet hurması pekmezi hazırlarken hiç şeker ilave etmenize gerek yoktur. Sadece kaynatarak hazırlayabileceğiniz cennet hurması pekmezi, her sabah kahvaltılarda hem farklı bir lezzet olarak hem de besleyici bir yiyecek olarak oldukça dikkat çekici. Dilerseniz cennet hurması pekmezinin içine ceviz ve fındık gibi yemişler de ekleyebilirsiniz böylece omega 3 bakımından da oldukça yarar görmüş olursunuz.

Cennet hurması neye iyi gelir, cennet hurmasının faydaları: Cennet hurması olarak bilinen meyve bol lifli bir antioksidandır. Antioksidanlar, hücrelerimize kadar oksidan gıdalardan bizi korur. Bu sayede de, kansere karşı etkilidir. Yaklaşık 100 gramı 70 kalori içeren cennet hurması, halk arasında Trabzon hurması olarak da bilinmektedir. İşte, cennet hurması neye iyi gelir, cennet hurmasının faydaları;

Antioksidan olması;

Taze olan cennet hurması likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini açısından zengindir. İyi bir antioksidan olup, vücudun savunma sistemini bozan maddelere karşı vücudu korur.

Göz sağlığı açısından da bu antioksidanlar etkilidir. Ayrıca içinde bulunan A vitamini sayesinde, göz sağlığını korur ve gece görmeyi kolaylaştırır.

C vitamini;

C vitamini cennet hurmasında bol miktarda bulunmaktadır. C vitamini antioksidandır. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur, bağışıklığı kuvvetlendirir, kan hücresi üretiminden, dişlere ve kemiklere kadar çok önemlidir. Vücutta demir emilimi bile C vitamini olmadan yapılamaz.  100 gr. cennet hurması, günlük C vitamini ihtiyacının %12,5’uğunu karşılamaktadır.

Bakır;

Cennet hurmasında potasyum, mangan, bakır ve fosfor bol miktarda bulunmaktadır. Cennet hurmasının 100 gramı ile günlük bakırın %12’si karşılanmaktadır. Bakır, bağışıklığın kuvvetlenmesini sağlayan bir elementtir. Ayrıca kan hücresi üretimi için gereklidir. Mangan, aynı bakır gibi bağışıklık için gereklidir. 100 gr. cennet hurması sayesinde günlük manganın %15 ‘i karşılanır.

Mide ve bağırsak sorunları;

Cennet hurması bol miktarda lif içermektedir. Bu sayede kabızlığı ve şişkinliği önler. Mide ve bağırsakları sağlıklı bir şekilde çalıştırır. Mide ve bağırsaklarda oluşacak olan irritabl bağırsak sendromunu engeller.

Kalp sağlığı;

Yüksek lif kan basıncının yükselmesini önlemektedir. Bağışıklığı kuvvetlendiren cennet hurması bol karbonhidrat içermektedir. Fazla tüketilirse, şekeri yükselteceğinden dikkatli yenilmelidir. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalıdır. Zayıflamak isteyen kişiler, 1 porsiyonu 142 kalori olduğu ve tok tutacağı için rahatlıkla yiyebilirler. Bol protein içerdiğinden tok tutmaktadır.

Cennet hurması pekmezi:

Kaynatılarak yapılan bir pekmezdir. Şeker ilave edilmemektedir. Kahvaltıda 1 kaşık yemek yararlarından faydalanmayı sağlar. Şeker içermediğinden içine ceviz ve fındık eklenebilir. Bu sayede, omega-3 etkisi artacaktır. Ayrıca pekmez, glisemik endeksi düşük olan bir gıdadır. Şeker hastaları her sabah 1 kaşık kadar kullanabilir. Lif ve yağ bakımından zengin olduğundan kabızlığın önüne geçer.


-------------

Trabzon Hurması, Cennet hurması ya da Akdeniz hurması adlarıyla da bilinen son derece şifalı ve yerli bir meyvemizdir. Menşei Çin ve Japonya’dır. Özellikle Ocak ve Şubat ayları Trabzon Hurması’nın mevsimi olarak bilinir. Bu mevsimde toplanan hurmaları pazarlarda görmek mümkün. Ayrıca pazarcılardan istediğiniz takdirde sizin için getirebilecekleri aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Bu hurma çeşidi ülkemizde Karadeniz, Adana ve Hatay bölgesinde yetiştirilmektedir. Üretimi malesef ki çok azdır.

Ayrıca belirtmekte fayda görüyoruz ki Trabzon hurması adıyla bilinen Cennet Hurması’nın üretimini son yıllarda İsrail üstlenmeye başladı. Fakat dış pazarlara değil kendi vatandaşlarına satıyorlar ve tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Bu Trabzon Hurması yada bilinen adıyla Cennet Hurması öyle bir bitkidir ki kış aylarında -12 ile -18 derece arasında bile hayatta kalmayı başarabilmektedir.
Trabzon Hurması Faydaları Nelerdir?

    Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
    Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir.
    Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında hasta olmanızı önler.
    Kolesterolü düşürür.
    Yüksek tansiyonu düşürür.
    Yüksek miktarda A Vitamini ihtiva eder.
    Karbonhidratça çok zengindir.
    Anemi olarak bilinen kansızlığa iyi gelir.
    İshal kesici özelliği vardır.
    İştah açıcıdır.
    Mideyi güçlendirir.
    Safra rahatsızlıklarına iyi gelir.
    Gastriti gidererek mideyi rahatlatır.
    Bağırsaklarda oluşan iltihabı temizler.
    Kış aylarında vücut ısısını yükselterek üşümeyi önler.

Trabzon Hurması / Cennet Hurması İçeriğinde Neler var?

    Protein
    Karbonhidrat
    Selüloz
    Fosfor
    kalsiyum
    demir
    sodyum
    tanen
    potasyum
    mağnezyum
    A, B1, B2, B3, C vitaminleri.

Trabzon Hurmasını Nasıl Tüketmek Gerekiyor? Cennet Hurması Nasıl Tüketilir?

    Trabzon Hurmasını taze ve kurutarak tüketebilirsiniz.
    Cennet hurmasının yapraklarını kaynatılıp saçlar sık sık yıkanırsa saçlarınıza iyi gelir. Ayrıca yüzünüzü yıkarsanız cildinize iyi gelir.
    Yine Trabzon hurmasının yapraklarını kaynatarak oluşan su ile temizlik yapabilirsiniz. Kullandığınız yüzeyleri temizler ve parlak bir görünüm elde etmenize yardımcı olur.
    Gastrit rahatsızlığınız varsa Trabzon hurmasının dış kabuğunu soyun ve yumuşak iç kısmını yiyin. Böylelikle faydasını görebilirsiniz.
    Kurusunu alabilir yada aldığınız hurmayı siz kurutabilirsiniz. Kuruttuğunuz hurmadan günde 1-2 adet almanız günlük karbonhidrat ihtiyacınızın büyük kısmını karşılar. Diyetler için bu anlamda uygundur.

   

   

   

   

   







Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)