09-05-2022, 08:06 PM
(This post was last modified: 04-13-2024, 02:55 PM by RasitTunca.)
Yakut - Ejderin Gözü - Dragon Eyes - Ruby Rubin - Hakkında Bilgiler
Yakut , pembemsi kırmızı ila kan kırmızısı renkli bir değerli taştır , çeşitli mineral korundum ( alüminyum oksit ). Ruby, en popüler geleneksel mücevher taşlarından biridir ve çok dayanıklıdır. Mücevher kalitesinde korundumun diğer çeşitlerine safir denir . Yakut, ametist , safir , zümrüt ve elmasın yanı sıra geleneksel kardinal taşlardan biridir . [3] Ruby kelimesi , Latince kırmızı anlamına gelen ruber kelimesinden gelir. Bir yakutun rengi krom elementinden kaynaklanır..
İngiliz İmparatorluk Devleti Tacı'ndaki Kara Prens'in Yakutu gibi popüler veya tarihsel olarak yakut olarak adlandırılan bazı değerli taşlar aslında spinellerdir . Bunlar bir zamanlar "Balas yakutları" olarak biliniyordu.
Bir yakutun kalitesi, karat ağırlığı ile birlikte değerini etkileyen rengi, kesimi ve berraklığı ile belirlenir . Kan kırmızısı veya güvercin kanı olarak adlandırılan kırmızının en parlak ve en değerli tonu, benzer kalitedeki diğer yakutlara göre büyük bir üstünlüğe sahiptir. Renk berraklığı izledikten sonra: pırlantalara benzer şekilde, berrak bir taş bir prim verir, ancak iğne benzeri rutil kapanımları olmayan bir yakut , taşın işlendiğini gösterebilir. Ruby, Temmuz ayı için geleneksel doğum taşıdır ve genellikle granattan daha pembedir , ancak bazı rodolit granatları çoğu yakutla benzer pembemsi bir renk tonuna sahiptir. Müzayedede satılacak dünyanın en değerli yakutuGündoğumu Yakut .
Fiziksel özellikler
Yakutların Mohs mineral sertliği ölçeğinde 9.0 sertliği vardır . Doğal taşlar arasında sadece mozanit ve elmas daha serttir, elmas 10.0 Mohs sertliğine sahiptir ve mozanit korindon (yakut) ve sertlikte elmas arasında bir yere düşer. Safir, yakut ve saf korundum α-alüminadır, Al 2 O 3'ün en kararlı formudur ve burada 3 elektron her bir alüminyum iyonunu yakındaki altı O 2 −'lik normal oktahedral gruba katılmak üzere terk eder.iyonlar; saf korundumda bu, tüm alüminyum iyonlarını eşleşmemiş elektron veya doldurulmamış enerji seviyeleri olmadan çok kararlı bir konfigürasyonla bırakır ve kristal kusurlar dışında tamamen renksiz ve şeffaftır.
Al 3+ iyonlarının (mavi) Cr 3+ (kırmızı) ile yer değiştirmesini gösteren yakutun kristal yapısı . Bu modelde Cr 3+ iyonlarının ikame yoğunluğu yaklaşık olarak %2'dir ve normalde karşılaşılan maksimum dopinge yakındır. [4]
Bir krom atomu ara sıra bir alüminyum atomunun yerini aldığında, Al203 kristalinin yük dengesini korumak için bir krom 3+ iyonu olmak üzere 3 elektron kaybeder. Bununla birlikte, Cr 3+ iyonları daha büyüktür ve alüminyumdan farklı yönlerde elektron orbitallerine sahiptir. O 2− iyonlarının oktahedral düzeni bozulur ve bu Cr 3+ iyonlarının farklı yörüngelerinin enerji seviyeleri , O 2− iyonlarının yönleri nedeniyle biraz değişir . [5] Bu enerji farklılıkları, spektrumun morötesi, mor ve sarı-yeşil bölgelerindeki absorpsiyona karşılık gelir.
Optik ve yakın IR spektrumlarında yakut geçirgenliği. Yakut lazerin dalga boyu olan 694 nm dalga boyunda iki geniş mor ve sarı-yeşil absorpsiyon bandına ve bir dar absorpsiyon bandına dikkat edin.
Alüminyum iyonlarının yüzde biri yakutta krom ile değiştirilirse, sarı-yeşil absorpsiyon mücevher için kırmızı bir renkle sonuçlanır. [5] Ek olarak, yukarıdaki dalga boylarından herhangi birinde absorpsiyon, 694 nanometre dalga boyunda kırmızı ışığın floresan emisyonunu uyarır, bu da kırmızı rengine ve algılanan parlaklığına katkıda bulunur . [6] Yapay yakutlardaki krom konsantrasyonu (kristal büyüme sürecinde) doğal değerli taşlardan on ila yirmi kat daha az olacak şekilde ayarlanabilir. Theodore Maiman , "bu kristallerdeki düşük krom seviyesi nedeniyle, değerli taş yakuttan daha açık kırmızı bir renk sergilediklerini ve pembe yakut olarak adlandırıldığını" söylüyor . [7]
Kısa dalga boylu ışığı emdikten sonra, floresan oluşmadan önce yakutun kristal kafesinin uyarılmış bir durumda olduğu kısa bir zaman aralığı vardır. 694 nanometrelik fotonlar bu süre içinde kristalden geçerlerse, daha fazla flüoresan fotonu uyararak onlarla aynı fazda yayılabilirler, böylece o kırmızı ışığın yoğunluğunu güçlendirirler. Bir yakut lazeri bu şekilde , yayılan ışığı kristalden tekrar tekrar geçirmek için aynalar veya başka araçlar düzenleyerek, çok yüksek yoğunlukta tutarlı kırmızı ışık üretir.
Tüm doğal yakutların, renk safsızlıkları ve "ipek" olarak bilinen rutil iğneleri dahil olmak üzere kusurları vardır . Gemologlar, doğal yakutlarda bulunan bu iğne kalıntılarını, onları sentetiklerden, benzerlerinden veya ikamelerinden ayırt etmek için kullanır. Genellikle, kaba taş kesmeden önce ısıtılır. Bu günlerde, hemen hemen tüm yakutlar bir şekilde işlenir ve ısıl işlem en yaygın uygulamadır. Yüksek kaliteli işlenmemiş yakutlar büyük bir prim verir.
Bazı yakutlar, üç noktalı veya altı noktalı bir yıldız işareti veya "yıldız" gösterir. Bu yakutlar , efekti düzgün bir şekilde göstermek için kabaşonlar halinde kesilir . Yıldız işaretleri en iyi şekilde tek bir ışık kaynağıyla görülebilir ve ışık hareket ettikçe veya taş döndürüldüğünde taş üzerinde hareket eder. Bu tür etkiler, ışığın "ipek"ten (yapısal olarak yönlendirilmiş rutil iğnesi inklüzyonlarından) belirli bir şekilde yansıdığı zaman meydana gelir. Bu, inklüzyonların bir değerli taşın değerini arttırdığı bir örnektir. Ayrıca, yakutlar renk değişiklikleri gösterebilir - bu çok nadiren gerçekleşir - ve ayrıca sohbet veya "kedi gözü" etkisi.
pembe safire karşı
Genellikle, pembe de dahil olmak üzere kırmızının tüm tonlarında bulunan değerli taş kalitesinde korindonlara yakut denir. [8] [9] Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde yakut olarak adlandırılabilmesi için minimum renk doygunluğunun karşılanması gerekir; aksi takdirde taşa pembe safir denilecektir . [8] Yakutlar ve pembe safirler arasında bir ayrım yapmak nispeten yenidir ve 20. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Genellikle yakut ve pembe safir arasındaki ayrım net değildir ve tartışılabilir. Bu tür ayrımların zorluğu ve öznelliğinin bir sonucu olarak, Uluslararası Renkli Değerli Taş Derneği (ICGA) gibi ticari kuruluşlar, pembe de dahil olmak üzere daha açık tonlarını kapsayan yakut için daha geniş bir tanım benimsemiştir.
Oluşum ve madencilik
Yakutlar, diğer değerli taşlarda olduğu gibi, renk, kesim, berraklık ve karat ağırlığı gibi dört C olarak bilinen kriterler kullanılarak derecelendirilir. Yakutlar ayrıca coğrafi kökenlerine göre değerlendirilir.
Renk: Renkli değerli taşların değerlendirilmesinde renk en önemli faktördür. Renk üç bileşene ayrılır: ton , doygunluk ve ton . Ton, normalde terimi kullandığımız şekliyle rengi ifade eder. Şeffaf değerli taşlar , kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, menekşe gibi saf spektral tonlarda oluşur. [18] Doğada nadiren saf tonlar vardır, bu nedenle bir değerli taşın renginden bahsederken, birincil ve ikincil ve bazen de üçüncül tonlardan söz ederiz. Ruby kırmızı olarak tanımlanır. Korundum mücevher türünün diğer tüm tonlarına safir denir. Ruby, turuncu, mor, menekşe ve pembe dahil olmak üzere bir dizi ikincil ton sergileyebilir.
Açıklık: Yakutlar birçok kapanım barındırdığından, açıklıkları kapanımların boyutu, sayısı, konumu ve görünürlüğü ile değerlendirilir. En yüksek berraklık derecelerine sahip yakutlar “göz temizliği” olarak bilinir, çünkü inklüzyonları çıplak insan gözüyle en az görülebilir. [19] Yakut ayrıca ipek denilen ince, kesişen kapanımlara sahip olabilir. İpek ışığı saçarak mücevherin görünümünü aydınlatabilir ve yoğun ısı bir yakutun ipeğini bozacağından, ipeğin varlığı da bir yakutun daha önce ısıl işlem görüp görmediğini gösterebilir.
Tedaviler ve geliştirmeler
Değerli taşların kalitesini tedavi ederek geliştirmek yaygın bir uygulamadır. Bazı tedaviler hemen hemen tüm durumlarda kullanılır ve bu nedenle kabul edilebilir olarak kabul edilir. 1990'ların sonlarında, düşük maliyetli malzemelerin büyük bir arzı, ısıl işlem görmüş yakut arzında ani bir artışa neden oldu ve yakut fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskıya yol açtı.
Kullanılan iyileştirmeler arasında renk değişikliği, rutil kapanımları çözerek şeffaflığın iyileştirilmesi, kırıkların (çatlakların) iyileşmesi veya hatta tamamen doldurulması sayılabilir.
En yaygın tedavi ısı uygulamasıdır. Pazarın alt ucundaki çoğu yakut, rengi iyileştirmek, mor tonu , mavi lekeleri ve ipeği çıkarmak için ısıl işleme tabi tutulur. Bu ısıl işlemler tipik olarak 1800 °C (3300 °F) civarında gerçekleşir. [20] Bazı yakutlar, taş yaklaşık 1300 °C (2400 °F) sıcaklıktaki odun kömürü üzerinde 20 ila 30 dakika ısıtıldığında düşük tüp ısısı sürecinden geçer. İpek kısmen kırılır ve renk iyileştirilir.
Son yıllarda sıklaşan bir diğer tedavi ise kurşun cam dolgudur. Yakut içindeki çatlakların kurşun cam (veya benzer bir malzeme) ile doldurulması, taşın şeffaflığını önemli ölçüde artırarak, daha önce uygun olmayan yakutları mücevher uygulamaları için uygun hale getirir. [21] İşlem dört adımda gerçekleştirilir:
İşlemi etkileyebilecek tüm yüzey kirliliklerini ortadan kaldırmak için kaba taşlar önceden parlatılır.
Kaba hidrojen florür ile temizlenir
Dolgu maddelerinin eklenmediği ilk ısıtma işlemi. Isıtma işlemi, kırıkların içindeki kirleri yok eder. Bu, 1400 °C'ye (2500 °F) kadar olan sıcaklıklarda yapılabilmesine rağmen, rutil ipeği hala bozulmamış olduğundan, büyük olasılıkla yaklaşık 900 °C (1600 °F) sıcaklıkta gerçekleşir.
Farklı kimyasal katkı maddeleri ile elektrikli bir fırında ikinci ısıtma işlemi. Farklı çözümler ve karışımların başarılı olduğu görülmüştür, ancak şu anda çoğunlukla kurşun içeren cam tozu kullanılmaktadır. Yakut yağlara batırılır, daha sonra tozla kaplanır, bir karo üzerine gömülür ve oksitleyici bir atmosferde yaklaşık 900 °C'de (1600 °F) bir saat ısıtıldığı fırına yerleştirilir. Turuncu renkli toz, ısıtıldığında tüm kırıkları dolduran şeffaf ila sarı renkli bir macuna dönüşür. Soğuduktan sonra macunun rengi tamamen şeffaftır ve yakutun genel şeffaflığını önemli ölçüde artırır. [22]
Bir renk eklenmesi gerekiyorsa, cam tozu bakır veya diğer metal oksitlerin yanı sıra sodyum, kalsiyum, potasyum vb. elementlerle "güçlendirilebilir".
İkinci ısıtma işlemi, farklı karışımlar uygulansa bile üç ila dört kez tekrarlanabilir. [23] Yakut içeren takılar ısıtıldığında (onarım için) borasik asit veya başka herhangi bir madde ile kaplanmamalıdır, çünkü bu yüzeyi aşındırabilir; elmas gibi "korunması" gerekmez.
Tedavi, 10x büyüteç kullanılarak boşluklardaki ve kırıklardaki kabarcıklar not edilerek tanımlanabilir. [24]
Sentez ve taklitDüzenlemek
Normal bir ışık altında (üstte) ve yeşil bir lazer ışığı altında (altta) yapay yakut. Kırmızı ışık yayılıyor
1837'de Gaudin, potasyum alum'u pigment olarak biraz krom ile yüksek sıcaklıkta kaynaştırarak ilk sentetik yakutları yaptı. 1847'de Ebelmen , alüminayı borik asitte eriterek beyaz safir yaptı . 1877'de Edmond Frémy ve endüstriyel cam üreticisi Charles Feil, küçük taşların kesilebileceği kristal korindon yaptı. 1887'de Fremy ve Auguste Verneuil , BaF 2 ve Al 2 O 3'ü biraz kromla kırmızı ısıda kaynaştırarak yapay yakut üretti .
1903'te Verneuil, daha sonra Verneuil işlemi olarak da bilinen bu alev füzyon işlemini kullanarak ticari ölçekte sentetik yakutlar üretebileceğini duyurdu . [25] 1910'da Verneuil'in laboratuvarı, 1907'de yıllık değerli taş üretimi 1.000 kilograma (2.000 lb) ulaşan 30 fırın üretim tesisine genişledi.
Sentetik yakutların üretilebileceği diğer işlemler Czochralski'nin çekme işlemi , akı işlemi ve hidrotermal işlemdir . Çoğu sentetik yakut, düşük maliyetler nedeniyle alev füzyonundan kaynaklanır. Sentetik yakutlar çıplak gözle görülebilen kusurlara sahip olmayabilir, ancak büyütme eğri çizgileri ve gaz kabarcıklarını ortaya çıkarabilir. Sayı ne kadar azsa ve kusurlar ne kadar az belirginse yakut o kadar değerlidir; kusurlar olmadığı sürece (yani mükemmel bir yakut), bu durumda yapay olduğundan şüphelenilecektir. Üretilen bazı yakutlara sentetik olarak tanımlanabilmeleri için katkı maddeleri eklenir, ancak çoğu , kökenlerini belirlemek için gemolojik testlere ihtiyaç duyar.
Sentetik yakutların gemolojik kullanımları olduğu kadar teknolojik kullanımları da vardır. Yakut lazerleri ve ustaları yapmak için sentetik yakut çubuklar kullanılır . İlk çalışan lazer 1960 yılında Theodore H. Maiman tarafından yapıldı. [26] Maiman, 694 nanometre (nm) dalga boyunda kırmızı lazer ışığı üretmek için katı hal ışık pompalı sentetik bir yakut kullandı. Ruby lazerler halen kullanılmaktadır.
Yakutlar ayrıca mekanik saat sistemlerinde aşınmaya maruz kalan yerler gibi yüksek sertliğin gerekli olduğu uygulamalarda veya bir koordinat ölçüm makinesinde tarama probu uçları olarak kullanılır .
Taklit yakutlar da pazarlanmaktadır. Kırmızı spinel , kırmızı garnet ve renkli camın yakut olduğu iddia edildi. Taklitler Roma dönemine kadar uzanır ve daha 17. yüzyılda folyoyu kırmızıya boyamak için teknikler geliştirildi - fırının alt kısmında kırmızı yün yakılarak - daha sonra taklit taşın altına yerleştirildi. [27] Kırmızı spinel için balas yakutu ve kırmızı turmalin için rubellit gibi ticari terimler , şüphelenmeyen alıcıları yanıltabilir. Bu nedenle, bu tür terimlerin, Laboratuar Manuel Uyum Komitesi (LMHC) gibi birçok gemolojik dernek tarafından kullanılması önerilmez.
Kayıtlar ve ünlü örneklerDüzenlemek
Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'ndeki Yakutlar , Washington, DC , ABD
Washington DC'deki Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi , dünyanın en büyük ve en iyi yakut değerli taşlarından bazılarına sahiptir. Pırlantalı platin yüzük içine yerleştirilmiş 23,1 karat (4,62 g) Birmanya yakutu, işadamı ve hayırsever Peter Buck tarafından merhum eşi Carmen Lúcia'nın anısına bağışlandı. Bu değerli taş, olağanüstü bir şeffaflık ile birlikte zengin doygun bir kırmızı renk sergiler. İnce orantılı kesim, canlı kırmızı yansımalar sağlar. Taş 1930'larda Burma'nın (şimdi Myanmar ) Mogok bölgesinden çıkarıldı . [28]
2007 yılında, Londralı kuyumcu Garrard & Co , web sitesinde kalp şeklinde 40.63 karatlık bir yakuta yer verdi. [29]
13/14 Aralık 2011'de Elizabeth Taylor'ın tüm mücevher koleksiyonu Christie's tarafından açık artırmaya çıkarıldı . Satışa birkaç yakut set parçası dahil edildi, özellikle yakut için 'karat başına fiyat' rekorunu kıran 8.24 ct taşlı bir yüzük seti ( karat başına 512.925 ABD Doları - yani toplamda 4,2 milyon ABD Dolarının üzerinde), [30] ve 3,7 milyon ABD dolarının üzerinde bir fiyata satılan bir kolye [31] .
Liberty Bell Ruby , dünyanın en büyük mayınlı yakutudur . 2011 yılında bir soygunda çalındı. [32]
Sunrise Ruby , dünyanın en pahalı yakutu, en pahalı renkli değerli taşı ve pırlanta dışındaki en pahalı değerli taştır. Mayıs 2015'te İsviçre'deki açık artırmada 30 milyon ABD Doları karşılığında anonim bir alıcıya satıldı. [33]
Sentetik bir yakut kristali , 16 Mayıs 1961'de Hughes Araştırma Laboratuvarlarında Theodore H. "Ted" Maiman tarafından tasarlanan, tasarlanan ve inşa edilen dünyanın ilk optik lazerinde kazanç ortamı oldu.
Uyarılmış emisyon mekanizması yoluyla elektromanyetik radyasyon amplifikasyonu kavramı, amonyak ve daha sonra yakut gibi diğer malzemeler kullanılarak maser yoluyla laboratuvarda zaten başarılı bir şekilde gösterilmişti , ancak yakut lazer optikte çalışan ilk cihazdı. (694.3 nm) dalga boyları. Maiman'ın prototip lazeri hala çalışır durumda.
Mezopotamya'dan Ruby Eye Muska, Adilnor Koleksiyonu, İsveç.
Tarihsel ve kültürel referanslarDüzenlemek
İncil'in Eski Ahit'i , Çıkış Kitabı'nda birçok kez ve Atasözleri Kitabı'nda ve diğer çeşitli zamanlarda birçok kez yakuttan bahseder . İncil kelimelerinin diğer mücevherlerden farklı olarak 'yakut' anlamına geldiği kesin değildir.
Çin'in Kuzey İpek Yolu ile ilgili literatürde erken kaydedilen bir yakut nakliyesi ve ticareti ortaya çıkar; burada , Çin'den batıya doğru hareket eden bu antik yol boyunca yaklaşık MÖ 200 yakut taşınmıştır . [34]
Asya ülkelerinde yakutlara her zaman büyük saygı duyulmuştur. Hindistan ve Çin'de soyluların zırhlarını, kınlarını ve koşum takımlarını süslemek için kullanıldılar. Yapıya iyi şanslar sağlamak için binaların temellerinin altına yakutlar serildi. [ alıntı gerekli ]
Geleneksel bir Hindu astrolojik inancı, yakutları " Güneşin değerli taşı ve aynı zamanda dokuz göksel cismin ( Navagraha ) lideri olan göksel tanrı Surya " olarak tutar. İnanç, tapınmanın ve yakut takmanın Güneş'i takan kişinin lehine çevirmesine neden olur. [35]
Değerli taşlar söz konusu olduğunda, yakutlar, gerçekten başka bir taşın alt kümesi olmalarına rağmen kendi sınıflandırmalarını kazanmaları bakımından oldukça sıra dışıdır. Bugün Yakut olarak bildiğimiz şey aslında kırmızı bir Safirdir.
Yakutların Coğrafyası ve Yerleri
[attachment=73146]
Yakutlar genellikle dünyayı çevreleyen geniş bir alanda, genellikle Yengeç ve Oğlak tropikleri arasında bulunur. Bunun dışında herhangi bir yakutun meydana gelmesi olağandışıdır ancak bilinmeyen değildir, Makedonya ve Grönland'da bulunan büyük tortular ve ara sıra Kuzey Amerika'ya dağılmış küçük tortular.
Güney Doğu Asya, özellikle yakutun yapıldığı korundum yatakları bakımından zengindir. Bu bölge tüm renklerden Safir açısından zengindir, ancak özellikle burada çıkarılan Yakutların mükemmel kalitesiyle bilinir. Batı kültüründe Yakutlar Elmaslar kadar değerli olmasa da, birçok Doğu kültürü bariz güzelliklerinden dolayı Yakut ve Safir kullanımını tercih eder.
Ruby'nin Tarihi
200 yıllarında Çin'den batıya doğru giden İpek Yolu boyunca yakut ticaretinin yapıldığına dair kayıtlar vardır. Asya kültüründe yakut geleneği bu güne kadar devam ediyor ve taş hala çok büyük saygı görüyor. Yakutlar genellikle Çin'deki soyluların silahlarını süslemek için kullanıldı veya iyi şans getirmek için yeni binaların temellerine dahil edildi.
Güneydoğu Asya'daki birçok bölge, Tayland ve Myanmar'dan (Burma) özellikle aranan ve değer verilen taşlarla, Yakut yatakları bakımından hala zengindir.
Yakutun Rengi
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, Yakut teknik olarak kırmızı bir Safirdir ve korundum elementinden oluşur. Saf korindon kesinlikle renksizdir. Taş içindeki krom ve alüminyum atomları etkileşime girdiğinde renk değişiklikleri meydana gelir. Krom atomları, alüminyum atomlarını değişen derecelerde değiştirerek, spektrumun ultraviyole, mor ve sarı-yeşil bölgelerinde ışığın emilmesine neden olur. Taşın son rengini belirleyen her bölgedeki emilim seviyesidir.
Alüminyum atomlarının %1'inin yerini krom atomları alması durumunda, sarı-yeşil bölgedeki ışık absorpsiyon seviyelerinde meydana gelen değişiklikler, en güzel yakutlarla ilişkilendirdiğimiz güzel, zengin kırmızı renge yol açar.
En iyi yakutların kesin rengine “güvercin kanı” denir ve niteleyici taşlar, daha az kırmızı renkli taşlara göre yüksek bir prim verir. ABD uzun zamandır daha soluk Yakutları Pembe Safir olarak adlandırıyor, ancak uygulanabilir bir sınıflandırma yöntemi oluşturmanın zorluğundan dolayı bu isim resmi olarak tanınmadı. Uluslararası standartlara göre, tüm kırmızı Safirler Yakut olarak adlandırılmaya uygundur.
Adın Kökeni
Ruby adı , "kırmızı" anlamına gelen Latince rubeus'tan gelir. Adı aynı zamanda rengi olan çok az nesneden biridir. Bir başka, muhtemelen daha açık örnek, “turuncu” olmak.
Yakutların neden sadece Kırmızı Safir olarak adlandırılmadığı açık değil, ancak kırmızı rengin erken keşiflerin tamamen farklı bir taş olarak düşünülmesine yol açtığına inanılıyor. Bilimsel teknikler yeterince gelişene kadar, Yakut ve Safir'in aslında aynı şey olduğu fark edilmedi. Yine de, eski kültürlerin neden tüm farklı Safir renklerinin aynı taş olduğuna karar vermekte zorlanmadığını tam olarak açıklamıyor.
Bu belirsizlik, Kıymetli Taşların Kralı olarak kabul edilen şeyin gizemine katkıda bulunur.
Bir yakutun zengin kırmızısı da uzun zamandır aşkın rengi olarak kabul ediliyor ve muhtemelen bu rengin romantizmi iletmek için bu kadar sık kullanılmasının nedeni de bu.
“İyi” Bir Yakutun Özellikleri
Yakut, güzel bir örnek olduğunu düşündüğünüz şeyi zaten görmüş olsanız da, aslında yüksek kaliteli bir taş gördüğünüzde farkın dikkate değer olduğu şeylerden biridir. Peki, "iyi"yi "kötü"den nasıl anlarız?
Tüm değerli taşlar gibi, Yakutlar da Elmaslar için kullanılan aynı "Dört C"ye dayalı bir sınıflandırma sistemine tabidir. Dört C Renk, Kesim, Berraklık ve Karat Ağırlığıdır, ancak bir Yakutu değerlendirirken menşe bölgesi de önemli bir faktördür. Tayland veya Myanmar'dan gelen bir Yakut, dünyanın başka yerlerindeki görünüşte aynı özelliklere sahip bir taştan daha yüksek bir fiyat emredecektir.
Tüm Yakutlar kusurlar içerdiğinden, renk ne kadar zengin olursa, taş genellikle o kadar kaliteli olur ve fiyatı o kadar yüksek olur. Bununla birlikte, bir Ruby'nin rengi oldukça kolay bir şekilde manipüle edilebilir ve rengi ve netliği iyileştirmek için bazı tedaviler, ölçeğin daha ucuz ucundaki taşlarda yaygındır. Neyse ki, bu tür tedaviler aynı zamanda eğitimli bir göz tarafından oldukça kolay bir şekilde belirlenebilir ve bu da Yakut ve diğer değerli taşların alım satımı için yalnızca saygın satıcıları kullanma ihtiyacını pekiştirir.
Ünlü Yakutlar
Kara Prens'in Yakutu
Adını İngiltere Kralı II. Richard'ın oğlu Prens Edward'dan alan taş, aslında bir Ruby olmamasına rağmen adını korumuştur. 14. yüzyılın ortalarından kalma taş aslında bir Spinel'dir, gerçek Yakutlarla aynı alanlarda sıklıkla bulunan benzer görünümlü kırmızı bir taştır. Sınıflandırmanın hiç değişmemesinin nedeni, Spinellerin ve diğer kırmızı taşların Yakutlardan ayrılmasının 18. yüzyılın sonlarına kadar gerçekleşmemiş olmasıdır. Bundan önce, tüm kırmızı değerli taşlar Yakut olarak sınıflandırılırdı.
Taş İngiltere Kraliyet Mücevherlerinin bir parçasını oluşturur ve Henry V tarafından Agincourt Savaşı'nda ve yine Richard III tarafından Bosworth savaşı sırasında Richard'ın öldürüldüğü ancak yakutun kurtarıldığı bir miğferin parçası olduğu söylenir. .
Özgürlük Çanı Yakut
4 pound ağırlığında bir taştan oyulmuş ve sekiz buçuk bin karat olarak derecelendirilen Liberty Bell Yakut, Philadelphia'daki orijinal çanın minyatür bir kopyası haline getirildi.
Parça olağan şekilde kesilmek yerine oyulmuş olduğu için, taşın berraklığı ve rengi, yüksek kaliteli bir Yakut'tan bekleyebileceğinizin altındadır. Gerçekten de bitmiş renk neredeyse siyah frenk üzümü rengindeydi ve ustalıkla kesilmiş bir değerli taşın yansıtıcı özelliklerinin çoğundan yoksundu.
Özgürlük Çanı Yakutu 2011'de çalındı, ancak dört adam 2014'te hırsızlıktan tutuklanıp suçlanmasına rağmen, parça bir daha bulunamadı.
DeLong Yıldız Yakut
Hırsızlığın başka bir kurbanı, ancak bu sefer bir fidye ödenmesinden sonra kurtarılan DeLong Star Ruby, var olan bir yıldız Ruby'nin en iyi örneklerinden biridir. Yıldız yakutu, 6 köşeli bir yıldızda doğal bir kırılma içeren, genellikle bir "X" den oluşan ve merkez noktasında X'i kesen bir merkez ışık şerididir.
100 karattan fazla ağırlığa sahip olan Ruby, 1930'da keşfedildikten sonra Myanmar'da (eski adıyla Burma) bulunur. Başlangıçta sadece 21,400 $'a satın alınmış, 1937'de New York'taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ne bağışlanmıştır. 1964 yılında taş, günümüze kadar görülebilen müzedeki sergisine geri döndü.
gün doğumu yakut
30 milyon doların üzerinde bir değere sahip olan 25 karat Sunrise Ruby, dünyanın elmas olmayan en değerlisidir. Henüz keşfedilmiş en nadide değerli taşlardan biri olarak kabul edilen bu taş, neredeyse mükemmel renk ve berraklığa sahiptir. Genel olarak konuşursak, renk ve berraklık taş boyutuyla azalır, ancak Sunrise Ruby, onu tüm değerli taşların en saygınlarından biri yapan tüm nitelikleri korur.
Birmanya kökenli olan taş, Mayıs 2016'da tahmini değeri 11 milyon dolar olan açık artırmaya çıktı, ancak sadece 7 dakikada bu rakamın neredeyse 3 katına çıktı ve 30.42 milyon dolarlık nihai satış fiyatıyla sona erdi.
Ünlü Yakut Yüzükler
Kolyeler, broşlar ve hatta taçlar için çok uygun olmasına rağmen, Ruby her duruma uygun yüzüklerle takılmak için de mükemmeldir. Genellikle Elmasların berrak saflığı ile Yakutların zengin kırmızısı arasında bir kontrast sağlamak için Elmaslarla çevrili olan taş, yüzyıllardır zenginler ve ünlüler tarafından süslenmiştir.
Elizabeth Taylor'ın Yakut Yüzüğü
Üçüncü kocası Mike Todds'un Taylor'a yakut ve pırlantalı bir kolye küpesi ve bir bileklik setinden oluşan bir set hediyesi tarafından geçilmemesi için Richard Burton, Taylor'a elmaslarla çevrili 8.24 karatlık bir yakut yerleştirilmiş bir yüzük verdi. Van Cleef ve Arples tarafından yapılan yüzük 2011 yılında 4.2 milyon dolara satıldı.
Carmen Lucia Yüzük
Peter Buck tarafından Smithsonian Doğa Tarihi Müzesi'ne bağışlanan ve adını eşinden alan yüzük, yüzük takmak için neredeyse hiç duyulmamış bir boyutta 23 karatlık bir Birmanya Yakutu içeriyor.
Dünyanın en değerli yüzüklerinden biri olarak kabul edilmesine rağmen, parça hiçbir zaman resmi olarak değer görmedi.
Gündoğumu Yakut Yüzük
Sunrise Ruby'den yukarıda ünlü bir Ruby olarak bahsetmiştik, bu yüzden burada da anılması doğru olur, çünkü taş artık güzelliğini ve tek başına ayakta durma kabiliyetini azaltmamak için başka değerli taşlar olmadan bir yüzük haline getirilmiştir. Cartier tarafından tasarlanan yüzük, herhangi bir boyut ve kalitede Pırlanta içermeyen dünyanın en pahalı mücevheridir.
Graf Yüzük
2006 yılında 3,6 milyon dolara satın alınan 8,62 karat ağırlığında bir Birmanya Yakutu içeren alıcı - Laurence Graff - yastık kesim Ruby'yi bir müşteri için basit bir yuvaya yerleştirdi ve adını kendi adını verdi.
2014 yılında, yüzük Cenevre'deki Sotheby's'de açık artırmaya çıktı ve Graff onu ikinci kez - bu sefer kendi koleksiyonu için - 8,6 milyon dolarlık rekor fiyata satın aldı.
Kaynaklar :
Wikipedia
estatediamondjewelry
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca